2021 Gardasil Aşı – HPV Aşı nedir Kimlere Yapılır Ne İşe Yarar Fiyatı Zararlı Mı
2021 Gardasil Aşı – HPV Aşı nedir Kimlere Yapılır Ne İşe Yarar Fiyatı Zararlı Mı
HPV – Human Papiloma Virus kelimelerinin baş harfleridir. Bu virüs çok yaygın görülür, belirti göstermez ve çok hızlı bir şekilde yayılabilir. Human Papiloma Virüs DNA virüsleridir ve cinsel yolla kolaylıkla bulaşabilir. Amerika Birleşik Devletlerin’de yaklaşık her yıl 6.2 milyon insana bulaştığı belirlenen virüs, en sık görülen hastalıklar arasında yer almaktadır.
Günümüzde bilinen yaklaşık 200 civarında HPV tipi bulunmaktadır. Bunlardan 20 taneye yakını genital enfeksiyona neden olmaktadır. Human Papiloma Virüsünün kanser yapan çok riskli ve siğil yapan düşük riskli biçimleri bulunmaktadır. Yüksek riskli HPV tipleri kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserleri ve ilgili prekanseröz (kanser öncü hücreleri ) lezyonlar; erkeklerde ise anüs ve penis kanserleri ile ilişkilidir.
HPV Human Papiloma Virüs Nasıl Bulaşır?
HPV Human Papiloma Virüsün temel bulaşma aracı cinsel ilişkidir. Hasta olan birisinin vajina veya dış genital bölgesine temas edilmesi hastalığın bulaşması için yeterlidir. Cinsel ilişki esnasında koruyucu olarak kullanılacak prezervatif gibi araçlar da yüzde yüz koruyucu özelliğe sahip değildir. Bunun nedeni enfekte olmuş yüzeyi tamamen prezervatif ile kapatmak mümkün olmayacağından temas kaçınılmazdır. Yine de tüm bu koşullar altında cinsel birleşme esnasında prezervatif kullanılması önerilmektedir. Enfekte bölgeye elle temas edilmesi de bulaşmaya neden olabilmektedir.
HPV Aşısı Nedir – Human Papiloma Virüs Aşısı Nedir?
HPV aşısının birincil amacı virüsü kontrol altına almaktır. HPV rahim ağzı kanserlerinin neredeyse % 99’undan sorumludur. Human Papiloma Virüse karşı geliştirilen koruyucu (proflaktik) aşılar ile birincil korunma sağlanmaktadır. Özellikle HPV bulaşması olmadan korumaya başlayarak rahim ağzı ve diğer HPV’ye bağlı kanserler ve öncü lezyonların oranını azaltma hedeflenmiştir.
HPV Aşısı Hangileridir? Aşı Tipleri Nelerdir?
Bireyleri yukarıda belirtilen hastalıklardan korumak amacıyla üç aşı tipi geliştirilmiştir. Bunlar;
- Gardasil-4 : HPV tip 6, 11, 16, 18 karşı
- Gardasil-9 : HPV tip 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58
- Cervarix Aşı : HPV tip 16, 18 karşı geliştirilmiş aşılardır.
HPV Aşısı Nasıl Uygulanır?
HPV’ye karşı bilinen en önemli aşılardan birisi Gardasil’dir. Gardasil Aşı canlı virüs taşımamaktadır. Aşının uygulanma şekli bireyin yaşına göre değişmektedir. Aşı 9 yaşından itibaren kız ve erkek çocuklarına uygulanabilmektedir. 9-14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocukları için 2 doz, 14-26 yaş dahil olan bireyler için ise 3 doz şeklinde uygulanmaktadır. Gardasil 6 aylık bir zaman içerisinde uygulanır.
HPV Aşısı Hangi Yaş Aralığında Yapılmalıdır?
HPV aşısı ilk doz sırasında kişi 9 – 14 yaş arasındaysa ( 14 yaş dahil)
- İlk doz HPV aşısı: Belirlenen bir tarihte
- İkinci doz HPV aşısı: İlk HPV enjeksiyonundan 6 ay sonra
HPV aşısı ilk doz sırasında kişi 15-26 yaş arasındaysa ( 26 yaş dahil )
- İlk doz HPV aşısı: Belirlenen bir tarihte
- İkinci doz HPV aşısı: İlk HPV enjeksiyondan 2 ay sonra (İlk dozdan sonra bir aydan önce olmayacak şekilde)
- Üçüncü doz HPV aşısı: İlk HPV enjeksiyondan 6 ay sonra (İkinci dozdan sonra 3 aydan önce olmayacak şekilde)
Yapılan yeni araştırmalar ise 27-45 yaş aralığındaki kadınlara da HPV aşısının uygulanabileceğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda bu yaş aralığı için de etkili olduğu belirlenmiştir.
Gardasil rahim ağzı kanseri ve genital siğillere neden olan 4 tip virüse karşı koruma sağlamaktadır.
HPV Aşısı Kimlere Yapılır?
HPV Gardasil aşı kız ve erkek çocuklara yapılabilir. 9 yaşından itibaren uygulanabileceği belirtilen aşının 11 veya 12 yaşlarındaki kız ve erkek çocuklara uygulanması tavsiye edilir. Bu yaş aralığında aşılanmadaki temel amaç kız ve erkek çocuğun cinsel temasta bulunmadan ve HPV’ye maruz kalmadan aşılanmasıdır.
HPV Aşısı Ne Kadar Süre Korur?
HPV aşısı, aşının yapıldığı tarihten itibaren 10 yıl boyunca HPV aşısında bulunan HPV tipine karşı korumaktadır. Bazı araştırma sonuçlarına göre 10 yıl sonrasında da HPV’ye karşı aşının koruyucu özelliğinin olduğu görülmüştür.
HPV Gardasil Aşı Yan Etkileri Nelerdir? Var Mıdır?
Yapılan araştırmalar neticesinde HPV Aşısının ciddi bir yan etkisi belirlenmemiştir. Bununla birlikte aşı olanlarda görülen en sık yan etkiler şunlardır;
- Aşı yerinde oluşan kızarıklık,
- Hafif şişlik
- Ağrı
HPV Gardasil ve Cervarix 2021 Aşı Fiyatı Nedir?
HPV Gardasil ve Certavix aşılarının Aralık 2020 fiyatları şunlardır;
- Gardasil Aşı Fiyatı: 584.78 TL.
- Cervarix Aşı Fiyatı: 452.46 TL.
Şubat 2021’de gelen %19,01’lik zamla bu fiyatın 695,97TL olduğu görülmektedir.
Bu fiyatların piyasa koşullarına bağlı olarak değiştiğini lütfen unutmayınız.
HPV Gardasil ve Cervarix Aşılarını SGK Karşılıyor Mu?
Gardasil aşı ve Cervarix aşıyı ne yazık ki Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılamamaktadır.
HPV Aşılarını Nerede Yaptırabilirim?
HPV aşılarını İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri gibi illerde bulunan şehir hastanelerinde yaptırabilirsiniz. Bilindik bir yan etkisi bulunmamasına rağmen olası alerjik reaksiyonlara karşı hastanelerde yapılması önerilmektedir.
HPV Aşısını Erkekler de Yaptırmalı Mıdır?
Sorumuzun yanıtı videoda. İyi seyirler
Yukarıda HPV ilgili verilen bilgilerin tamamı tavsiye amaçlıdır. Konuyla ilgili kişilerin hekimlerle görüşmesi, hekim onayı alması ve sonrasında aşı uygulamasına yönelik karar vermesi gerekmektedir.
[…] 2021 Gardasil Aşı – HPV Aşı nedir Kimlere Yapılır Ne İşe Yarar Fiyatı Zararlı Mı […]