Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

2021 Uzaktan Eğitim Uygulamaları – AYDEP Öğrenme Yönetim Sistemi – Ahi Evran Üniversitesi

Uzaktan Eğitim Uygulamaları – AYDEP Öğrenme Yönetim Sistemi – Ahi Evran Üniversitesi

Çin’in Wuhan kentinde ilk covid-19 salgınının görülmesiyle birlikte hayatımız değişmeye başladı. Özellikle covid-19 virüsünün Çin sınırlarının dışına çıkması, dünyaya ve tabi ki ülkemize de ulaşmasıyla birlikte bizler için de yaşam pratikleri değişmeye başladı. İlk olarak temel kısıtlamalar şeklinde hayatımıza giren koronavirüs salgını daha sonra daha büyük sınırlamalarla yaşantımıza girdi. Salgının ilk görüldüğü dönemlerde sınırlı sayıda maske kullananlar varken süreç ilerledikçe ve salgın yaygınlaştıkça maske kullananların sayısı arttı ve sonrasında da herkesin kullanımı zorunlu hale geldi. Çalışma şekillerimiz farklılaştı. Birçok kamu kurumu kapandı ve uzaktan çalışmaya başladı. Aynı şekilde bu durum eğitim kurumları için de geçerli oldu. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurumunun aldığı kararla okullarda yüz yüze eğitime ara verildi ve uzaktan eğitime geçildi. İşte tam da bu noktada eğitim kurumlarının birçoğunun hiç bilmediği, tanımadığı bir durum ortaya çıktı “Uzaktan Eğitim”. Üniversitelerin bir bölümü sahip olduğu alt yapıları ve yazılımlarla birlikte uzaktan eğitime geçerken çok büyük bir bölümü ise tamamen hazırlıksız yakalandılar ve dışarıdan kiralama yoluyla ihtiyaçlarını gidermeye çalıştılar. Bu konuda bir üniversite var ki neredeyse hiç sorun yaşamadan bu geçişi yaşadı. Bu üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi kendi öğrenme yönetim sistemi AYDEP – Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı’nı ve alt yapısını kullanarak uzaktan eğitime geçti. Peki Uzaktan Eğitim Nedir? AYDEP Nedir? Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı Nedir? Sorularının yanıtlarına birlikte bakalım.

Ayrıca Bakınız.  KAMANUBYO 2022 SEO Dersi

Uzaktan Eğitim Nedir?

Uzaktan eğitim öğrenenlerin zaman ve mekan bağlamında birbirlerinden ve öğrenme kaynaklarından uzak olduğu eğitim modelidir. Uzaktan eğitimin gelişim evreleri incelendiğinde geçmişinin sanıldığından daha eskiye dayandığı; içeriğin sunumu ve kullanılan teknolojilere beş ana döneme ayrıldığı görülmektedir. Ülkemizde ise uzaktan eğitim

Türkiye’de uzaktan eğitimin tarihi cumhuriyetin ilk yıllarına dayanmaktadır. Uzaktan eğitim süreçlerinde kullanılan yaygın teknolojiler ve uzaktan eğitim alanında yaşanan gelişmeler dikkate alındığında Türkiye’de uzaktan eğitimin temelde 4 dönemde incelenebileceği görülmektedir.

  • I. Dönem -Tartışma ve öneriler: Kavramsal (1923-1955)
  • II. Dönem -Yazışarak: Mektupla (1956-1975)
  • III. Dönem – Görsel-işitsel araçlarla: Radyo-Televizyon (1976-1995)
  • IV. Dönem – Bilişim tabanlı: İnternet-Web (1996-…)

1982 yılında Anadolu Üniversitesi, 2010 yılında ise Atatürk Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi’nde kurulan Açıköğretim fakülteleri uzaktan eğitimin Türkiye’de gelişmesine büyük katkı sağlanmış, farklı üniversitelerde kurulan uzaktan eğitim merkezleri ise bu gelişimi desteklemiştir.

AYDEP – Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı Nedir?

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, üstlendiği ahilik değerlerini bilgi çağına taşıyor. Eğitimde dijitalleşmenin yaşandığı günümüz dünyasında teknoloji tüketen değil bilgi üreten üniversitemiz çok önemli bir çalışmaya daha imza attı. Ahi Yeterliğe Dayalı Eğitim Portalı; AYDEP: Yükseköğretim kurumlarında eğitim süreçlerinin belirli standartlara uygun olarak yürütülmesini sağlamak ve eğitimde kalite güvence sistemi oluşturmak amacıyla geliştirilmiştir. AYDEP, eğitimle ilgili planlama, uygulama ve değerlendirme süreçlerinin belirli standartlara uygun olarak yürütülmesini sağlamaktadır. Buluşun temel amacı, Türkiye’nin insan kaynağını yetiştirme ve geliştirme sürecinde kullanılabilecek bir Öğrenme Yönetim Sistemi yazılımı tasarlamak, geliştirmek ve kullanıma sunmaktır. Buluş ile yükseköğretim kurumlarında yürütülen eğitim-öğretim faaliyetlerinin niteliğini artırmak; program yeterliklerinin belirlenmesinde standartlar oluşturmak, program yeterlikleri ile ders öğrenme çıktıları ve ölçme değerlendirme yöntemleri arasında güçlü bir bağ oluşturmak ve program yeterliklerin kazandırılmasını garanti etmek amaçlanmıştır.

Ayrıca Bakınız.  iPhone Telefonların Çok Az Bilinen Özellikleri 2021-2022

Kaynakça: wikipedia



1 yorum
  1. […] programlarına, bunlardan Türkçe eğitim verenlere, ülkemizde siber güvenlik yüksek lisans uzaktan eğitim programlarının olduğu üniversiteler ile yurtdışında Türkçe eğitim veren üniversitelere […]

Cevap bırakın