Cilde olan yararlarından dolayı son senelerde evlerde yetiştirilmeye başlayan aloe vera bitkisinin bakımı da bir hayli basittir. Doğru sulama, döneminde toprağın değiştirilmesi ve doğru havalandırma ise uzun yıllar canlı kalabilmektedir. Aloe vera çiçeğinin bakımında önemle üstünde durulması gereken en mühim hususlardan biri güneşe doğrudan maruz bırakılmamasıdır. Güneşe uzun süre maruz kalması, yapraklarının kahverengiye dönüşmesine neden olmaktadır. Bu durum çiçeğin öleceği manasına gelmez lakin yer aldığı ortamda daha fazla kalmaması gerektiğini ifade etmektedir.
ALOE VERA BİTKİSİ NASIL YETİŞTİRİLİR?
Aloe vera bitkisi tohum olarak yetiştirilmeye başladığında olgunlaşması ve tam anlamıyla büyümesi 3-4 yılı devam ettiğinden fidan olarak alınıp bakılmaya başlaması önerilir. Böylece kısa zamanda büyüyen aloe vera bitkisi, cilt bakımında kullanılmaya başlanabilir. Aloe vera yetiştirirken en çok önemle üstünde durulması gereken sulama miktarıdır. Sıklıkla sulanması halinde kökten çürümeye başlayarak bikinin kısa zamanda ölmesine neden olur. Aloe veranın nem dengesini sağlamak ve köklerinin çürümesine engel olam için toprak yüzeyine birkaç tane taş konulması önerilir. Bunun yanı sıra diğer önemli unsur ise toprak seçimidir. Humuslu ve mineralli toprak kullanmanın yanında toprağa torf da ilave edilebilir. Aloe vera, doğru şartlarda bakıldığı sürece çabucak büyüyebilen bir bitkidir. Büyümeye devam etmesi için büyümesini takiben saksısının değiştirilmesine dikkat edilmesi gerekir.
ALOE VERA NE KADAR SULANIR?
Aloe vera sıklıkla sulandığında çürümeye başlayan bir bitkidir. Daha çabuk büyümesi ve canlanması için çok sulamak yanlış bir hamle olmakla beraber çiçeğin anında çürümesine ve ölmesine neden olmaktadır. Aloe vera ilkbaharda hafta 1 kez, kış mevsiminde ise toprağında kuruma olmadığı ve nemli görünümünü kaybetmediği sürece sulanması tavsiye edilmez.
ALOE VERA TOPRAK SEÇİMİ
Doğru toprak seçimi, aloe veanın daha çabuk büyümesini sağlayan en mühim etkenlerdendir. Toprağın humuslu ve mineralli olmasına dikkat edilmelidir. Herhangi bir toprak kullanılmasının yerine çiçekçilerden bol mineralli toprakların alınması önerilir.
SICAKLIK-HAVALANDIRMA VE DOĞRU ORTAM
Aloe vera bitkisi, doğrudan güneşe maruz kalırsa yaprakları sararmaya başlar, erken müdahale edilmemesi halinde güneşe maruz kalan yapraklar kahverengine döner ve ölür. Güneşe direk olarak maruz kalmaması gerekse de güneşe ihtiyacı mevcuttur. Güneşlenmeyi ve rüzgarı seven bitki, ilkbaharda dışarda, kış mevsiminde ise içerde bakılması gerekir.
ALOE VERA SAKSI DEĞİŞİMİ
Doğru sulama, doğru toprak seçimi ve havalandırma işlemlerinin yapılması halinde hızla büyümeye başlayan aloe vera, gelişmeye devam edebilmesi için büyüdükçe saksının değiştirilmesi gerekir. Toprak ve saksı değişimi kış mevsiminden ziyade havanın ısınmaya başladığı nisan-mayıs aylarında yapılması tavsiye edilmektedir.
Aloe vera BAKIMI ve ÇOĞALTILMASI,
Aloe Vera nasıl yetiştirilir,
Aloe vera nasıl kesilir,
Aloe vera hızlı buyutme,
Aloe Vera Bitkisi canlandırma,
Aloe Vera yaprağından dikilir mi,
aloe vera Türkiye’de nerede yetişir,
Aloe vera nasıl kullanılır,