Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Amazon AWS Web Services Sanal Sunucu W3 S3 Nedir 2021-2022

Amazon AWS Web Services Sanal Sunucu W3 S3 Nedir 2021-2022

Amazon dünyanın en büyük firmalarının başında geliyor. Ekonomik büyüklüğü, sunduğu hizmet ve sahibi Jeff Bezos tarafından 1994 yılında Seatlle, Washington’da kurulan firma dünyanın en büyük 5 teknoloji firmasından birisidir. Google, Microsoft, Facebook ve Apple firmaları ile birlikte teknoloji alanını dominant eden Amazon firması e-ticaret, bulut bilişim, yapay zeka ve dijital akış konularında hizmet veriyor. Ülkemizde de amazon.com.tr ile e-ticaret alanında faaliyet gösteren Amazon firması aynı zamanda bulut bilişim alanında da Amazon AWS ile hizmet veriyor. Wikipedia kayıtlarına göre 2020 yılında 1 milyon 500 bin kişinin çalıştığı firmanın aynı yıl içerisindeki cirosu ise yaklaşık olarak 386 milyar dolar.

Amazon AWS Web Services Nedir?

Amazon Web Services (AWS), dünyanın en kapsamlı ve en yaygın kullanılan bulut platformudur ve dünya çapındaki veri merkezlerinden 200’ün üzerinde tam özellikli hizmet sunar. En hızlı büyüyen startup’lar, en büyük kuruluşlar ve önde gelen devlet kurumlarının dahil olduğu milyonlarca müşteri; maliyetleri azaltmak, daha çevik olmak ve daha hızlı inovasyon için AWS kullanıyor.

Diğer bulut sağlayıcılarına kıyasla AWS’de çok daha fazla hizmet ve bu hizmetlerin içerisinde işlem, depolama ve veritabanları gibi altyapı teknolojilerinden makine öğrenimi, yapay zeka, data lake’ler, analiz ve Nesnelerin İnterneti gibi yeni teknolojilere kadar daha fazla özellik bulunmaktadır. Bu, mevcut uygulamalarınızı buluta taşımanızı ve akla gelecek hemen her şeyi oluşturabilmenizi daha hızlı, kolay ve uygun maliyetli hale getirir.

Ayrıca AWS, bu hizmetlerde en derin işlevselliğe sahiptir. Örneğin; AWS, en iyi maliyet ve performans için doğru olan aracı seçebilmeniz maksadıyla farklı türden uygulamalara yönelik amaca özel tasarlanmış en geniş veritabanı yelpazesini sunar.

AWS, küresel çaptaki etkin milyonlarca müşterisi ve on binlerce çözüm ortağıyla en geniş ve en dinamik topluluğa sahiptir. Startup’lar, kuruluşlar ve kamu sektörü kurumları dahil olmak üzere neredeyse her sektörden ve her boyuttaki müşteriler, akla gelebilecek tüm kullanım örneklerini AWS’de çalıştırmaktadır. AWS Çözüm Ortağı Ağı (APN), AWS hizmetlerinde uzmanlaşmış binlerce sistem entegratörü ve AWS’de çalışması için teknolojilerini uyarlayan on binlerce bağımsız yazılım satıcısından (ISV) oluşur.

Amazon Web Services Ne İşe Yarar?

AWS, günümüzde erişebileceğiniz en esnek ve en güvenli bulut bilişim ortamı olacak şekilde tasarlanmıştır. Temel altyapımız; askeri kurumlar, küresel bankalar ve diğer önemli kuruluşların güvenlik gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiştir. Bu, 230 adet güvenlik ve uygunluğun yanı sıra yönetim hizmetlerine ve özelliklere sahip derin bir dizi bulut güvenlik aracıyla desteklenir. AWS, 90 güvenlik standardı ve uygunluk sertifikasını destekler ve müşteri verilerini depolayan 117 AWS hizmetinin tümü veri şifreleme imkanı sunar.

AWS ile, daha hızlı bir şekilde deneme ve inovasyon yapmak için en son teknolojilerden yararlanabilirsiniz. İşletmenizi dönüştürmek için kullanabileceğiniz tamamen yeni teknolojiler geliştirmek için inovasyon hızımızı sürekli artırıyoruz. Örneğin; 2014 yılında AWS, geliştiricilerin sunucular tedarik etmeden veya bunların bakımını yapmadan kod çalıştırmalarını sağlayan AWS Lambda’nın kullanıma sunulmasıyla sunucusuz işlem alanında öncülük yapmıştır. Ayrıca AWS, deneyim gereksinimi olmaksızın sıradan geliştiricilerin ve bilimcilerin makine öğrenimini kullanmalarını mümkün kılan, tam olarak yönetilen bir makine öğrenimi hizmeti olan Amazon SageMaker’ı geliştirmiştir.

Ayrıca Bakınız.  Elektrikli Bisikletlerle Hem Çevreye Hem Bütçenize Dost: Sürdürülebilir Ulaşımın Yükselen Trendi - 2023

AWS, en önemli uygulamalarınız için güvenebileceğiniz eşsiz deneyime, olgunluğa, güvenilirliğe, güvenliğe ve performansa sahiptir. 15 yıldan fazla bir süredir AWS, geniş çeşitliliğe sahip kullanım örneklerini çalıştıran dünya çapındaki milyonlarca müşteriye bulut hizmetleri sunmaktadır. AWS, tüm bulut sağlayıcıları içerisinde daha büyük ölçekte en fazla operasyonel deneyime sahiptir.

Amazon S3 Nedir 2021-2022
Amazon S3 Nedir 2021-2022

Amazon AWS Ücretsiz Mi?

AWS Ücretsiz Kullanım, AWS ürünleri ve hizmetleriyle ücretsiz ve uygulamalı bir deneyim kazanmanızı sağlayan bir indirim programıdır. Tüm yeni AWS hesaplarında Ücretsiz Kullanım bulunmaktadır, bu nedenle kayıt olmanız gerekmez.

Amazon S3 Nedir?

Amazon Basit Depolama Hizmeti (Amazon S3), endüstri lideri ölçeklenebilirlik, veri kullanılabilirliği, güvenlik ve performans sunan bir nesne depolama hizmetidir. Her boyuttaki ve sektördeki müşteriler, veri gölleri, web siteleri, mobil uygulamalar, yedekleme ve geri yükleme, arşivleme, kurumsal uygulamalar, IoT cihazları ve büyük veri analitiği gibi çeşitli kullanım durumları için her miktarda veriyi depolamak ve korumak için Amazon S3’ü kullanabilir. Amazon S3, verilerinize erişimi belirli iş, kuruluş ve uyumluluk gereksinimlerinizi karşılayacak şekilde optimize edebilmeniz, düzenleyebilmeniz ve yapılandırabilmeniz için yönetim özellikleri sunar.

Amazon AWS Web Services Sanal Sunucu
Amazon AWS Web Services Sanal Sunucu

Amazon S3’ün Özellikleri

Depolama sınıfları

Amazon S3, farklı kullanım durumları için tasarlanmış bir dizi depolama sınıfı sunar. Örneğin, sık erişim için görev açısından kritik üretim verilerini S3 Standardında saklayabilir, seyrek erişilen verileri S3 Standard-IA veya S3 One Zone-Ia’da depolayarak maliyetlerden tasarruf edebilir ve verileri S3 Glacier Anında Alma, S3 Glacier Esnek Alma ve S3 Glacier Derin Arşivi’nde en düşük maliyetlerle arşivleyebilirsiniz.

Değişen veya bilinmeyen erişim kalıplarına sahip verileri S3 Akıllı Katmanlama’da depolayabilirsiniz; bu, erişim kalıplarınız değiştiğinde verilerinizi otomatik olarak dört erişim katmanı arasında taşıyarak depolama maliyetlerini optimize eder. Bu dört erişim katmanı, sık ve seyrek erişim için optimize edilmiş iki düşük gecikmeli erişim katmanı ve nadiren erişilen veriler için eşzamansız erişim için tasarlanmış iki isteğe bağlı arşiv erişim katmanı içerir.

Daha fazla bilgi için bkz: Amazon S3 depolama sınıflarını kullanma. S3 Glacier Esnek Alımı hakkında daha fazla bilgi için Amazon S3 Glacier Geliştirici Kılavuzu’na bakın.

Depolama yönetimi

Amazon S3, maliyetleri yönetmek, yasal gereklilikleri karşılamak, gecikmeyi azaltmak ve uyumluluk gereklilikleri için verilerinizin birden çok farklı kopyasını kaydetmek için kullanabileceğiniz depolama yönetimi özelliklerine sahiptir.

  • S3 Ömrü – nesneleri yönetmek için etkin bir kullanım ömürleri boyunca mal saklayın ömrü ilkesi Yapılandırın. Nesneleri diğer S3 depolama sınıflarına geçirebilir veya ömürlerinin sonuna ulaşan nesnelerin süresi dolabilir.
  • S3 Nesne Kilidi – Amazon S3 nesnelerinin sabit bir süre veya süresiz olarak silinmesini veya üzerine yazılmasını önleyin. Nesne Kilidi’ni, bir kez okunan çok sayıda yazma (WORM) depolama alanı gerektiren düzenleyici gereklilikleri karşılamaya yardımcı olmak veya nesne değişikliklerine ve silinmelerine karşı başka bir koruma katmanı eklemek için kullanabilirsiniz.
  • S3 Çoğaltma – Gecikme süresini, uyumluluğu, güvenliği ve diğer kullanım durumlarını azaltmak için nesneleri ve bunlara karşılık gelen meta verileri ve nesne etiketlerini aynı veya farklı AWS Bölgelerindeki bir veya daha fazla hedef kovaya çoğaltın.
  • S3 Toplu İşlemleri – Tek bir S3 API isteği veya Amazon S3 konsolunda birkaç tıklama ile milyarlarca nesneyi ölçekte yönetin. Kopyalama, AWS Lambda işlevini çağırma ve milyonlarca veya milyarlarca nesnede Geri Yükleme gibi işlemleri gerçekleştirmek için Toplu İşlemleri kullanabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız.  Edureka Nedir Nasıl Kullanılır Üye Olunur 2021-2022

Erişim yönetimi

Amazon S3, kovalarınıza ve nesnelerinize erişimi denetlemek ve yönetmek için özellikler sunar. Varsayılan olarak, S3 kovaları ve içindeki nesneler özeldir. Yalnızca oluşturduğunuz S3 kaynaklarına erişiminiz vardır. Özel kullanım durumunuzu destekleyen ayrıntılı kaynak izinleri vermek veya Amazon S3 kaynaklarınızın izinlerini denetlemek için aşağıdaki özellikleri kullanabilirsiniz.

  • S3 Genel Erişimi Engelle – S3 kovalarına ve nesnelerine genel erişimi engelleyin. Varsayılan olarak, Genel Erişimi Engelle ayarları hesap ve kova düzeyinde etkindir.
  • AWS Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM) – Amazon S3 kaynaklarınıza erişimi yönetmek için AWS hesabınız için IAM kullanıcıları oluşturun. Örneğin, bir kullanıcının veya kullanıcı grubunun AWS hesabınızın sahip olduğu S3 kovasına erişim türünü denetlemek için Amazon S3 ile IAM’Yİ kullanabilirsiniz.
  • Kepçe ilkeleri – S3 kovalarınız ve bunlardaki nesneler için kaynak tabanlı izinleri yapılandırmak üzere IAM tabanlı ilke dilini kullanın.
  • Erişim denetim listeleri (ACL’LER) – Tek tek kovalar ve nesneler için yetkili kullanıcılara okuma ve yazma izinleri verin. Genel bir kural olarak, ACL’LER yerine erişim denetimi için S3 kaynak tabanlı ilkeleri (kova ilkeleri ve erişim noktası ilkeleri) veya IAM ilkelerini kullanmanızı öneririz. Acl’ler, kaynak tabanlı ilkelerden ve ıam’den önce gelen bir erişim kontrol mekanizmasıdır. Kaynak tabanlı ilkeler veya IAM ilkeleri yerine acl’leri ne zaman kullanacağınız hakkında daha fazla bilgi için bkz.
  • S3 Nesne Sahipliği – Amazon S3’te depolanan veriler için erişim yönetimini basitleştirerek Acl’leri devre dışı bırakın ve kovan içindeki her nesnenin sahipliğini alın. Kepçe sahibi olarak, kepçenizdeki her nesneye otomatik olarak sahip olursunuz ve tam denetime sahip olursunuz ve verileriniz için erişim denetimi ilkelere dayanır.
  • S3 için Access Analyzer – İlkelerin yalnızca S3 kaynaklarınıza amaçlanan erişimi sağladığından emin olarak S3 kepçe erişim ilkelerinizi değerlendirin ve izleyin.

Veri işleme

Verileri dönüştürmek ve çeşitli diğer işleme etkinliklerini ölçekte otomatikleştirmek üzere iş akışlarını tetiklemek için aşağıdaki özellikleri kullanabilirsiniz.

  • S3 Object Lambda – Bir uygulamaya döndürülürken verileri değiştirmek ve işlemek için S3 GET isteklerine kendi kodunuzu ekleyin. Satırları filtreleyin, görüntüleri dinamik olarak yeniden boyutlandırın, gizli verileri yeniden düzenleyin ve çok daha fazlasını yapın.
  • Olay bildirimleri – S3 kaynaklarınızda değişiklik yapıldığında Amazon Basit Bildirim Hizmeti (Amazon SNS), Amazon Basit Kuyruk Hizmeti (Amazon SQS) ve AWS Lambda kullanan iş akışlarını tetikleyin.

Depolama günlüğü ve izleme

Amazon S3, Amazon S3 kaynaklarınızın nasıl kullanıldığını izlemek ve denetlemek için kullanabileceğiniz günlüğe kaydetme ve izleme araçları sağlar. Daha fazla bilgi için bkz: İzleme araçları.

Otomatik izleme araçları

  • Amazon S3 için Amazon CloudWatch metrikleri – S3 kaynaklarınızın çalışma durumunu izleyin ve tahmini ücretler kullanıcı tanımlı bir eşiğe ulaştığında faturalandırma uyarılarını yapılandırın.
  • AWS CloudTrail – Amazon S3’te bir kullanıcı, rol veya AWS hizmeti tarafından gerçekleştirilen eylemleri kaydedin. CloudTrail günlükleri S3 kova düzeyi ve nesne düzeyi işlemleri için ayrıntılı API takibi sağlar.
Ayrıca Bakınız.  OPPO Reno 4 Lite Detaylı İnceleme

Manuel izleme araçları

  • Sunucu erişim günlüğü – Bir kovaya yapılan istekler için ayrıntılı kayıtlar alın. Sunucu erişim günlüklerini güvenlik ve erişim denetimleri yapmak, müşteri tabanınızı öğrenmek ve Amazon S3 faturanızı anlamak gibi birçok kullanım durumu için kullanabilirsiniz.
  • AWS Trusted Advisor – AWS altyapınızı optimize etmenin, güvenliği ve performansı artırmanın, maliyetleri düşürmenin ve hizmet kotalarını izlemenin yollarını belirlemek için AWS en iyi uygulama denetimlerini kullanarak hesabınızı değerlendirin. Daha sonra hizmetlerinizi ve kaynaklarınızı optimize etmek için önerileri takip edebilirsiniz.

Analitik ve içgörüler

  • Amazon S3, depolama kullanımınız hakkında görünürlük kazanmanıza yardımcı olacak özellikler sunarak depolama alanınızı daha iyi anlamanızı, analiz etmenizi ve ölçeklendirmede optimize etmenizi sağlar.
  • Amazon S3 Storage Lens – Depolama alanınızı anlayın, analiz edin ve optimize edin. S3 Storage Lens, tüm kuruluşunuz, belirli hesaplarınız, AWS Bölgeleriniz, kovalarınız veya önekleriniz için veri toplamak üzere 29’dan fazla kullanım ve etkinlik ölçümü ve etkileşimli gösterge tablosu sağlar.
  • Depolama Sınıfı Analizi – Verileri daha uygun maliyetli bir depolama sınıfına taşıma zamanının ne zaman geldiğine karar vermek için depolama erişim kalıplarını analiz edin.
  • Envanter raporlarıyla S3 Envanteri – Nesneleri ve bunlara karşılık gelen meta verileri denetleyip raporlayın ve diğer Amazon S3 özelliklerini Envanter raporlarında işlem yapacak şekilde yapılandırın. Örneğin, nesnelerinizin çoğaltma ve şifreleme durumu hakkında rapor verebilirsiniz. Envanter raporlarındaki her nesne için kullanılabilen tüm meta verilerin listesi için bkz. Amazon S3 Envanter listesi.

Güçlü tutarlılık

Amazon S3, tüm AWS Bölgelerinde Amazon S3 deponuzdaki nesnelerin koyma ve silme istekleri için güçlü yazma sonrası okuma tutarlılığı sağlar. Bu davranış, hem yeni nesnelerin yazma hem de varolan nesnelerin üzerine yazma ve istekleri silme PUT istekleri için geçerlidir. Ayrıca Amazon S3 Select, Amazon S3 erişim kontrol listeleri (ACL’LER), Amazon S3 Nesne Etiketleri ve nesne meta verileri (örneğin, BAŞ nesne) üzerindeki okuma işlemleri güçlü bir şekilde tutarlıdır. Daha fazla bilgi için bkz: Amazon S3 veri tutarlılığı modeli.

Amazon S3 nasıl çalışır?

Amazon S3, verileri kovalar içinde nesne olarak depolayan bir nesne depolama hizmetidir. Bir nesne bir dosyadır ve dosyayı tanımlayan meta verilerdir. Bir kova nesneler için bir kaptır.

Verilerinizi Amazon S3’te depolamak için önce bir kova oluşturup bir kova adı ve AWS Bölgesi belirtirsiniz. Ardından, verilerinizi Amazon S3’teki nesneler olarak o kovaya yüklersiniz. Her nesnenin, kovanın içindeki nesnenin benzersiz tanımlayıcısı olan bir anahtarı (veya anahtar adı) vardır.

S3, özel kullanım durumunuzu destekleyecek şekilde yapılandırabileceğiniz özellikler sağlar. Örneğin, bir nesnenin birden çok sürümünü aynı kovada tutmak için S3 Sürüm Oluşturmayı kullanabilirsiniz; bu, yanlışlıkla silinen veya üzerine yazılan nesneleri geri yüklemenizi sağlar.

Kovalar ve içindeki nesneler özeldir ve yalnızca erişim izinlerini açıkça verirseniz erişilebilir. Erişimi yönetmek için kova ilkelerini, AWS Kimlik ve Erişim Yönetimi (IAM) ilkelerini, erişim kontrol listelerini (ACL’LER) ve S3 Erişim Noktalarını kullanabilirsiniz.

Amazon AWS Ücretsiz Sanal Makina Kurulumu

Amazon AWS üzerinden bazı hizmetlerini başlangıç düzeyinde ücretsiz kullanıma sunmaktadır. Birçok kullanıcı bu hizmetten yararlanmak istemektedir. Özellikle temel düzeyde kullanıcı olanlar ve öğrencilerin çok fazlasıyla tercih ettiği bu hizmeten nasıl yararlanabileceğinize ilişkin bir videoyu aşağıda paylaşıyoruz.

Amazon AWS’e ulaşmak için https://aws.amazon.com/ adresini ziyaret etmelisiniz.

Daha fazla Bilgelik için https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bilge.kisi uygulamamızı indirebilirsiniz.



Cevap bırakın