Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Barbunyanın faydaları ve zararları nelerdir?

Tam bir protein ve lif zengini olan barbunya bağışıklıktan tutunda sindirim sistemindeki birçok hastalığın yaşanmasını önüne engel olur. Kırımızı et tüketemeyenler içinde uygun bir besindir. B vitamin kompleksi de içeren barbunya hakkında tüm araştırılanleri sizler için biraraya getirdik. Lakin aşırı bitirildiğinde de migren gibi hastalıkları artırır. Peki Barbunyanın yararları nelerdir? Barbunya hangi hastalıkları önlüyor?

Görünüş olarak fasulyeye benzeyen lakin tat olarak tamamen farklı olan barbunya İtalya, İspanya, Türkiye ve Yunanistan’da çokça tüketilir. İlk kez Antik Yunan’da yetiştirilen ve geliştirilen barbunya Roma fasulyesi olarak da adlandırılır. Lif yönünden zengin olan bu besin diyet uzman kişilerının hastalarına hazırladıkları listelerde yer alır. Yağ oranı az, protein yönünden ise zengindir. Bir tabak barbunya vücudun ihtiyacı olan proteinin yüzde 50’sini karşılar. Bu bakımdan et tüketmeyi sevmeyen bireyler için de oldukça uygun bir besindir. Baklagiller ailesinden olan barbunya özellikle kış mevsiminde sıkla tüketilir. Yapılan araştırmalarda emzirme ve hamilelik dönemlerindeki bayanların sıklıkla tüketmesi gereken besinler arasında yer alır. Meksika gibi dünya mutfağını oluşturan ülkelerde sıklıkla tüketilen barbunya düz mor renkte bulunur. Cranberry olarak geçen bu fasulye ile ülkemizde yetiştirilen barbunya ayı tada ve besin değerlerine sahiptir. Görüntü olarak fasulyeye çok benziyor. Lakin besin değerleri fasulyeden daha yüksektir.

BARBUNYANIN YARARLARI NELERDİR?

Yapılan araştırmalarda barbunyanın kanser hücrelerinin meydana gelişinin engellediği ortaya çıkarılmıştır. Özellikle kolon kanserinde tesirli olan barbunyayı uzman kişiler ailesinde kanser öyküsü olan bireylerin tüketmesi gerektiğini vurguluyor.

Kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur. İçerdiği doymamış yağ asitleri aracılığıyla özellikle damarlardaki iltihaplanmayı sıfıra indirir. Böylece inme ve kalp krizi gibi ciddi problemlerin yaşanma oranını azaltır.

Beyin sağlığı için vücudun günlük en az yüzde 70 B1 vitaminine ihtiyacı var. Bu vitamin beyinin konsantre gücünü artırarak hafızayı güçlendirir. Bu bakımdan hamilelik ve ergenlik dönemlerinde tüketilmesi tavsiye edilen gıdaların ilk sırasında yer alır.

Ayrıca Bakınız.  Evde Sıcak Çikolata Tarifi

Barbunya hem protein hem de demir yönünden zengin olduğundan et yemeyenler için uygun bir besin kaynağıdır. Doğumu yaklaşan yahut adet dönemindeki bayanların da tüketmesi tavsiye edilir.

Manganez güçlü bir antioksidandır. Bu madde aynı zamanda vücuda enerji verir. Bu iki etkiye sahip olan barbunya vücudun gün boyu enerjik ve dinç olmasını destekler. Hücrelerin enerji üretmesini de sağlayarak yaşlanma gibi durumları azaltır.

Yeterli miktarda bitirildiğinde sindirim sistemindeki lif oranını artırarak zayıflamaya yararlı olur. Aynı zamanda mide ve bağırsakların toksin tutmasını önleyerek idrar yolu ile atar.

Vitamin deposu olan barbunya kemik gelişime katkı sağlar. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik hastalıklarının riskini azaltır. Genetik ya da sonradan görülen romatizmaya da iyi gelir.

Güçlü antioksidan donanımı yalnızca enerji sağlamaz aynı zamanda böbreklerde oluşan kum ve taş oluşumunu önüne geçer. Oluşmuş olan kum taşın ise kısa zamanda ağrısız bir biçimde vücuttan atmaya yararlı olur.

Yüksek miktarda demir içeren barbunya, hamilelik döneminde de tüketilmesi tavsiye edilir. Özellikle anne karnındaki bebeğin gelişimini destekler. Bunun yanısıra folat içeren barbunya hamilelik dönemindeki kadınlara ek gıda sağlar. Doğum kusurlarını azaltır. DNA’nın hatasız gelişimine yararlı olur.

Tırnakların kırılmasını önüne geçer. Cilt sağlığını güçlendirir. Hücreleri yenileyerek pürüzsüz bir cildin oluşmasını destekler.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA NASIL YAPILIR? işte en basit tarifi ile…

Yüksek lif aracılığıyla erken doygunluk hissi verir. Bunun yanısıra kalorisi az olduğundan zayıflamak talep edenlerin diyet listelerinin ilk saatlerinde yer alır.

Yaşlanmayı geciktirmenin yanı sıra cilt içinde uygun bir besindir. Hem tüketilerek hem de maskeleri yapılarak tercih edilen barbunya dermis tabakasının pürüzsüzleşmesini sağlar.

Ayrıca Bakınız.  Orkinos balığı nedir? Nasıl pişirilir?

BARBUNYANIN ZARARI VAR MIDIR?

İyice pişirilmediğinde içerisindeki organik asitler toksinlenir. Zehirlenmeye zemin hazırlar. Aynı zamanda vücuttaki iltihap ve ödemi artırarak gut ve migren hastalıklarına neden olur. Aşırı bitirildiğinde sindirimi hızlandırarak hazımsızlık, şişkinlik ve gaz sıkışması yaşanabilir.



Cevap bırakın