Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Beden Sağlığı için Oldukça Önemli ve Gerekli 5 Besin Öğesi

Beden Sağlığı için Oldukça Önemli ve Gerekli 5 Besin Öğesi

Dünyamız gün geçmiyor ki yeni bir sorunla karşı karşıya kalmasın. Son dönemde en önemli gündem maddemiz diğer tüm zamanlardan biraz daha ayrışarak salgın ve doğal sonucu olarak sağlık oldu. Koronavirüsün tüm dünyada halen etkisini sürdürmesi ve kalıcı bir çözümün bulunamamış olmaması bireylerin kişisel önlemlerini alması konusunda tetikleyici olmakta. Bu nedenle çok sayıda hekim başta olmak üzere bilim insanları kişilerin sağlığını koruyabilmesi, dışarıdan gelecek başta koronavirüs gibi sağlık problemlerine karşı dayanıklı olunabilmesi için sağlıklı beslenmeyi öneriyor. Bununla birlikte bağışıklığı güçlendirecek egzersiz ve besinlerin tüketilmesi konusunun altını da kalın kalın çiziyor. Biz de bu yazımızda Prof. Dr. Güner Sönmez’in sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı Beden Sağlığı için Oldukça Önemli ve Gerekli 5 Besin Öğesi’ni sizlerle paylaşmak istedik. Gelin hep birlikte bu olmazsa olmaz besin öğeleri nelerdir birlikte bakalım.

Magnezyum: Özellikle kas, sinir ve enzim fonksiyonları için gereklidir. Eksikliğinde aritmi gibi kalp problemleri, diyabet, hipertansiyon, osteoporoz, uykusuzluk ve adet öncesi sinirlilik- depresyon oluşur. Parasempatik sinir sistemini uyararak, vücut ve beyninizin rahatlamasını sağlar. Yapılan bir çalışmaya göre: Günlük 400 mg Magnezyum; sinir sistemi koordinasyonunu sağlar, huzursuzluğu önler, konsantre olmanızı sağlar, sinir iyileşmesine yardımcı olur.

C vitamini: Kollajen sentezi, protein metabolizması ve nörotransmitter sentezi gibi önemli fonksiyonlar için gerekli; güçlü bir antioksidandır. Bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesi için anahtar rolündedir. Vücutta depolanmadığı için yiyecekler (veya takviye) ile alınmalı. Eksikliğinde skorbit hastalığı, çabuk yorulma, halsizlik vs olur. Suda çözünen vitaminler boş mideyle alınır. Ancak C vitamini asidik olduğu için; yemekten hemen önce veya yemek esnasında alınmalıdır.

B vitamini: B1,2,3,5,6,7,12 ve folik asit B -kompleksi oluşturur. Beyin ve kalp sağlığı için gereklidir. Eritrosit yapımını, gıdalardan enerji üretimini ve stresin hafiflemesini sağlar. En iyi aç karnına alındığında emilir. Ancak mide şikayeti olanlar hafif bir yemekle almalı. Gün boyu enerji vermesi için, en uygun alım; sabah uyandıktan sonradır. Yatmadan önce alınması (B6) uyku kalitesini bozabilir ve sabah yorgunluğuna yol açabilir.

Ayrıca Bakınız.  Karanfilin faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Balık yağı-Omega 3; Kardiovaskuler, sinirsel, metabolik ve göz sağlığı için faydalı yağ asididir. Maalesef çoğu yetişkin yeterli miktarda alamaz. Vücut yapamadığından, dışarıdan alınmalıdır( özellikle deniz ürünlerinden). Sardalya ve somon önemli bir kaynak. En doğru kullanım ve en iyi emilim yemek esnasında alınmasıdır. Reflü ve sindirim sistemi problemi olanların, yemekten hemen önce alması daha doğrudur.

Demir: Özellikle kadınlarda çok önemli. Yemekten 1 saat önce alınmalı. Kalsiyum hapları, süt, kafein, antasit ilaçlar emilimini azaltır. Bu ürünlerle aynı anda almamalı. C vitamini ise (mesela 1 bardak portakal suyu) emilimini arttırır.

Gelecek sorulara toplu cevap;
Bu floodun amacı, saydığım maddelerin faydalarına ve eksikliğinde zararlarına dikkat çekmek.
Nasıl kullanılması gerektiğini anlatmak.
Kullanmanız gerekip gerekmediğini ancak doktorunuz bilebilir.
Umarım okuyanlara faydası olur.

 



Cevap bırakın