Site icon Bilmediğini Bilmek En iyisidir – Bilge Kişi

Bitcoin Alıp Satmak Helal Caiz Mi Hayrettin Karaman Diyanet

Bitcoin Alıp Satmak Helal Caiz Mi Hayrettin Karaman Diyanet

Bitcoin Alıp Satmak Helal Caiz Mi Hayrettin Karaman Diyanet

Bitcoin Alıp Satmak Helal Caiz Mi Hayrettin Karaman Diyanet

Bitcoin son dönemin en önemli yatırım araçlarından birisi. Her geçen gün de popülaritesini artırıyor. Sanal paraların üretimi ve dolaşımı otoriteden bağımsız bir şekilde gerçekleşiyor. Büyük manipülasyonların da yaşandığı sanal para ticaretinin helal mi haram mı konusu müslümanlar için tartışma konusu. Birçok kişi sadece bu sorunun yanıtına bağlı olarak Bitcoin veya diğer sanal paralara yatırım yapıp yapmama konusunda karar alacak. Konuyla ilgili Hayrettin Karaman ve Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaptı.

Bitcoin Alıp Satmak Helal Mi Caiz Mi – Hayrettin Karaman

Bitcoin alıp satmak konusunda birçok kişinin çok yakından tanıdığı Hayrettin Karaman’a görüş soruldu. Hayrettin Karaman yaptığı açıklamada şunları ifade etti.

“Devletlerin tekelinde ve kontrolünde olan çoğu karşılıksız paralar bile büyük haksız kazançlara ve kayıplara alet oluyor iken bu sanal paranın daha fazlasına alet olabileceği apaçık ortadadır. Döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükseldikçe satmak suretiyle para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk (kenz) olduğu, üretime katılmayan paranın topluma da faydası bulunmadığı için takva sahibi Müslümanların tercih etmemeleri gereken bir kazanç yoludur. Sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir.”

“Bu kanaatimi değiştirecek ölçüde bir gelişme olmadı. Bir hususu daha eklemeliyim: Bitpara da diğer paralarla alınıp satılırken karşılıklı ödemelerin peşin olması gerekir, eğer peşin olmazsa bu cihetten de alım-satım caiz olmaz.” düşüncesini dile getirdi.

“Paralara ilişkin görüşler neticesinde ortaya çıkan hükümlerin aşağıdaki şekilde özetlenmesi mümkündür: Paralar, fıkhi ve iktisadi ölçülerde para olmadıkları gibi spekülatif ve kumar temelli olup fıkhi esaslara uygun bir mal ve yatırım aracı da değildirler. Devlet tarafından basılmadıkları gibi insanların tamamı tarafından da kabul görmüş para değildirler. Paralar mal olsalar dahi para değildir. Fıkhi açıdan para olma vasıflarını taşımamaktadırlar. Paralar, kısmi kabul gören ve kendilerine ilişkin özel şartları bulunan özel paralardır.

Bitcoin Alıp Satmak Helal Mi Caiz Mi – Diyanet

Bitcoin Helal Mi?

Hayrettin Karaman’a Bitcoin alıp satmak caiz mi şeklinde sorulan soru Diyanet İşleri Başkanlığı’na iletildi.

Bitcoin Alıp Satmak Helal Mi Caiz Mi – Diyanet

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun Bitcoin alıp satmak helal mi haram mı sorusuna verdiği yanıt ise şöyle;

Kullanıcılar arasında değişim ya da kıymet ölçüsü olarak genel kabul gören, kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanımı caizdir.

Bu noktada önemli olan husus, para olarak bilinen değişim aracının kendi özünde yani üretim şeklinde, sürüm aşamalarında ve muhataplık niteliğinde büyük belirsizlik (garar) içerip içermemesi, bir aldatma (tağrir) aracı olarak kullanılıp kullanılmaması ve belli bir kesimin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine vesile olup-olmamasıdır.

Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok çeşidi bulunan, dijital–kripto paralardan her birini kullanmanın hükmünü yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirmek gerekir.

Buna göre kendi özünde ciddi belirsizlikler taşıyan, aldanma ve aldatma riski ileri düzeyde olan, dolayısıyla herhangi bir güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda saadet zinciri olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto- paraların kullanımı caiz değildir.

Bitcoin hakkında detaylı bilgi edinmek için https://tr.wikipedia.org/wiki/Bitcoin adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sanal Para Bitcoin Hakkında İslam Hukuk Profesörü Hayrettin Karaman’ın Görüşü

BitCoin – BTC Fiyatı Neden Düşüyor – 2021

 

Exit mobile version