Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Bulut Sistemleri Nedir ve Kendi Bulut Sistemini Kurma 2021 – 2022

Bulut Sistemleri Nedir ve Kendi Bulut Sistemini Kurma 2021 – 2022

Bulut depolama sistemleri mobilizasyonun ve internet hızının artmasıyla birlikte her geçen gün daha fazla tercih edilen araçlara dönüşmeye devam ediyor. Google Cloud, iCloud, OneDrive gibi bir çırpıda ismini saydığımız bulut sistemleri ücretsiz hizmet sunarken sundukları ek özellikleri gereksinimlerinize göre tercih edebiliyor ve ücret karşılığı kullanabiliyorsunuz.

Bulut Sistemleri Nedir?

Bulut sistemleri her türlü doküman ve dosyanızı çevrimiçi saklamanızı sağlayan depolama hizmetidir. Bulut sistem tercih ettiğinizde mobil cihazlarınızda, masaüstü bilgisayarlarınızda, laptoplarınızda bulunan doküman ve dosyalarınızı gerçek samanlı (senkron) veya asenkron bir şekilde yedekleyebilir, olası silinme ve kaybolma sorunlarının önüne geçebilirsiniz. Dünyada yukarıda da yazdığımız gibi çok sayıda bulut sistemi bulunuyor. Bunlardan en bilinenleri ise Dropbox, Google Cloud, iCloud, OneDrive, Amazon Cloud (AWS) vs. dir.

Bulut Sistemleri Nedir
Bulut Sistemleri Nedir

Ücretsiz bulut sistemlerini tercih etmek kullanıcılar açısından başlangıç düzeyinde cazip gibi görünse de şu unutulmamalıdır; bir hizmet ücretsizse siz o hizmetin bedelini başka bir yöntemle bu hizmetin bedelini ödüyorsunuzdur. Özellikle globalleşen dünyada devletlerin politikaları arasında veriye erişim ve bunun üzerinden manipülasyon yapma olduğu artık bir komplo teorisi olmaktan çoktan çıktı. Son ABD seçimlerinde Twitter gibi bir platformun etkisini hep birlikte yaşayarak tecrübe ettik.

Bulut sistemlerini ücretli kullanmakta yukarıda belirtilen güvenlik sorunu ve veri paylaşımındaki gizliliği riske etmesi açısından bazı kullanıcılar tarafından da tercih edilmiyor. Bu kullanıcılar kendi bulut sistemlerini kurmak istiyorlar. Şimdi gelin hep birlikte Kendi Bulut Sisteminizi Nasıl Kurabilirsiniz onun yanıtını birlikte verelim.

Ayrıca Bakınız.  Paravan Sitelere ve Dolandırıcılara Dikkat!
Kendi Bulut Sistemini Kurma 2021 - 2022
Kendi Bulut Sistemini Kurma 2021 – 2022

Kendi Bulut Sistemini Kurma 2021 – 2022

Kendi bulut sisteminizi evinizde kurabilirsiniz. Bunun için sahip olmanız gereken en temel teknoloji hızlı upload ve download hızına sahip bir internet bağlantısı ile kendi bulut sisteminiz için ayırabileceğiniz linux bir sistem.

Depolama alanı yeterli, bellek miktarına güvendiğiniz (bu iş için en az 512 MB’ını ayırmanız gerekiyor) bir sunucunuz varsa ve Linux kuruluysa, uygun yazılımlardan birisini seçerek bulut sistemini ulaşılır hâle getirebilirsiniz.

Kendi Bulut Sistemimi Nasıl Kurabilirim?

Gözünüzün önünde bir bulut sunucusu olsun isterseniz ya kendi sunucunuzu kuracak ve yöneteceksiniz ya da bulut hizmeti içerisine gömülü bir sabit diski ağınıza entegre edeceksiniz. WD ve Seagate’in böyle çözümleri bulunuyor.

Eve sunucu kurmaya gelince, size tavsiyem Linux üzerine Owncloud kurmanız. Owncloud, tek bir giriş mekanizması ile çalıştırılıyor. Böylece dosyalarınızı farklı yerlere koysanız bile bunlar tek bir yerde görülüyor. Yani sonradan haricî sunucular da katarak olayı büyütebilirsiniz; örneğin işyerinizde de bir bulut sistemi oluşturup evdeki dosyalarla bunları aynı sisteme dahil etmiş olursunuz. Hatta varolan sistemleri de entegre ederek, SharePoint, Dropbox ya da Amazon S3 gibi alanlardaki dosyaları da tek noktada görebilirsiniz.

Kendi Bulut Sistemimi Nasıl Kurabilirim
Kendi Bulut Sistemimi Nasıl Kurabilirim

Özel bir dosya yükleme noktası oluşturarak herkese dosya yükleme imkânı veren ownCloud, böylece iş dünyasını da rahatlatacak bir dosya paylaşım çözümüne imza atıyor.

File Firewall (Dosya Güvenlik Duvarı) adlı özellik, depolama, erişim ve dağıtım için sistem ayarlarının kolayca yapılabilmesini sağlıyor. Bu sistem, yukarıda anlattığım farklı sunucuların dosyalarını birleştirme işini de güvenli bir şekilde yapmayı sağlıyor.

Bunun dışında mobil cihazlardan adres defteri, takvim, fotoğraf galerileri gibi veriler de bulut sistemine taşınarak farklı cihazlarla eşleştirme yapabiliyor. Verilerin tümüne internet bağlantılı her cihazdan erişmek mümkün. Paylaşım ise kendi istemci yazılımlarının yanı sıra, URL (web sitesi adresi) göndererek de yapılabiliyor.

Ayrıca Bakınız.  En Etkili Grafik Tasarımı İçin Neler Gerekli? Nasıl Yapılır?

Bulut sistemini nasıl hazır edinebilirim?

Hazır bulut sistemleri için tek yapmanız gereken üye olup, yazılımı indirmek ya da web üzerinden dosya aktarımına başlamak. Özel bir kişisel bulut sistemi kurmak isterseniz, aslında bundan daha zor bir iş yapmanız gerekmiyor. Bunun sağladığı avantaj ise farklı ve ücretsiz bulut sistemlerini birleştirerek tek bir alanda tüm verileri toplamak ve kolayca yönetebilmek.

Bunun için Cloudfuze’u kullanmanızı tavsiye ederim. Aylık 4,99 dolar ücretle üye olunan sistem, tek yazılımla 17 farklı bulut servisini birleştirebiliyor. Daha sonra dosyalara erişmek, çeşitli özelliklere göre dosyaları kolayca sıralayabilmek ve veri eşleştirme gibi özellikler hizmetinize sunuluyor. Cloudfuze web, Windows, iOS ve Android destekliyor. Ayrıca dosyalar FTP ile de yüklenebiliyor.

Biraz daha kurumsal bir bulut sistemine ihtiyacınız varsa, StorageMadeEasy’nin yıllık 59 dolar karşılığında verdiği ve verileri yedekli saklayan bir sistem de işinizi görebilir. Burada da hangi sunucuların ana, hangilerinin yedek için kullanılacağını seçmeniz yeterli. Ayrıca verileri ABD ya da Avrupa’da depolama seçenekleri de sunuyor.

Owncloud hakkında detaylı bilgi almak için https://tr.wikipedia.org/wiki/OwnCloud adresini ziyaret edebilirsiniz.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir videoyu sizinle paylaşmak istedik.



Cevap bırakın