Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Coronavirüs’ten Nasıl Korunabiliriz?

Uzm. Dr. Kadir Göktürk, son zamanlarda dünya çapında kaygı yaratan Coronavirüs hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Uzm. Dr. Göktürk, “Belirtileri soğuk algınlığı ve/yahut grip ile benzer olsa da, virüsün çoğalmasına engel olacak bir antiviral ajan, virüsü etkileyecek bir ajan maalesef yok. Ülkemizde hala risk görülmese de hayvanlardan insana geçmesi (zootonik) ve insandan insana hızla yayılım göstermesi solunum yetmezliği, zatürre gibi daha şiddetli ve can kaybı daha yüksek olan tablolar haline gelmesi açısından hafife alınmaması gerekiyor.” dedi.

Coronavirüsten Nasıl Korunabiliriz?

Uzm. Dr. Kadir Göktürk, Coronavirüs’ün dünya çapında büyük kaygı yarattığı, Lakin bu tip salgınlarda korunma yolları hakkında ne kadar erken bilgi sahibi olursak o kadar yararlı olacağını sözlerine ekledi ve korunma metodları hakkında şöyle bilgi verdi:

  • Öncelikle kişisel hijyen ve yaşam alanlarımızla ilgili hijyen hakkında taviz vermemek gerekiyor. hala coronavirüs aşısı ve nasıl tedavi edileceği olmadığı için kişiler hapşırma ve öksürme sırasında mendil yahut kolları ile ağız ve burunlarını kapatması, ellerini bol sabunlu su ile (30 saniye) yıkamalıdır. Özellikle hasta kişiler yahut çevresi ile doğrudan temas ettikten sonra sık sık eller yıkanmalıdır.

  • Bağışıklık sistemimizi güçlendirmeye çalışmalıyız. Yeterli uyku stresten uzak durmak, egzersiz yapmak, hijyen kaidelerina uymak, sigara ve alkol kullanmamak ilk basamakta yapmamız gerekenler içinde yer alır.

  • Düzenli ve dengeli beslenmeye yani yeterli sıvı almaya, kaliteli protein, Tamamen doğal sebze/meyve, tam tahıl, bakliyat, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin beslenmeye çalışmalıyız. Yeterince kanıt olmasa da D vitamini, çinko, omega-3 içeren destekler ile Tamamen doğal C vitamini işe yarayabilir. Bunun haricinde ellerin sık sık yıkanması yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir biçimde yüze, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi önerilir.

  • Hasta bireylerden ve kalabalık mekânlardan (otobüsler, trenler, metro, sinemalar, alışveriş merkezleri) mümkün olduğunca uzak durulması tüm solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için tesirli bir yoldur. Bilhassa yaşlılar, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, solunum yolu hastalığı, nörolojik hastalık, şeker hastalığı, bağışıklık sistemi yetersiz olanlar, herhangi bir hastalığın son evresinde olanlar, gebe kadınlar ve çocuklar daha büyük risk altındadır.

  • Coronavirüs solunum yolu ile bulaştığı için riskli bireylerin maske takması, kalabalık ortamlara girmemesi ve gerekmedikçe yolculuk yapmaması önerilir.

Ayrıca Bakınız.  Kalın Bağırsak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüs Nedir?

Coronavirüs, hayvanlar içinde yaygın olan büyük bir virüs grubu olduğunu, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açtığını söyleyen Uzm. Dr. Kadir Göktürk, “Coronavirüs grubu pek çok virüsün yer aldığı grubun genel adıdır. 2000’li yıllarda mutasyona uğrayan bir grup coronavirüs, kişilerda üst solunum yolunda nezle, soğuk algınlığı; alt solunum yolunda zatürre, bronşit, pnömoni gibi hastalıkların görülmesine yol açtı. Mutasyona uğrayan virüs türlerini ve yarattıkları etkiyi şöyle örnekleyebiliriz: aynı zamanda solunum problemlerine neden olan, MERS virüsü olarak da anılan Ortadoğu Solunum Sendromu ilk olarak 2012 senesinde Orta Doğu’da tespit edildi. Hastalık Kontrol Merkezleri’nin verdiği bilgiye göre semptomları çok daha şiddetli olan MERS ile enfekte olan her 10 hastanın üçte dördü ölmüştür. SARS olarak da anılan Şiddetli Akut Solunum Sendromu, diğer türlerine göre daha ciddi semptomlara neden olabilen diğer bir coronavirüsü türüdür. İlk olarak Güney Çin’deki Guangdong Eyaleti’nde tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre solunum problemlerine neden olmasının yanı sıra ishal, yorgunluk, nefes darlığı, solunum sıkıntısı ve böbrek yetmezliğine yol açtı. Hastanın yaşına bağlı olarak, SARS ile ölüm oranı vakaların %0-50’si içinde değişmekte olup, yaşlılar en riskli ve savunmasız durumda olan hasta grubudur. Şu an gündemde olan coronavirüs grubuna ait virüsün, zatürre yapma kapasitesiyle yaşandığı üçüncü atak olarak görüyor. Bu virüs 2019-NcoV olarak adlandırıldı.” dedi.

Coronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Coronavirüs’üb genel olarak solunum sıkıntısı ile belirti göstermeye başladığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Kadir Göktürk, 65 yaş üstü bireylerin, kronik böbrek, karaciğer hastalıkları olanların, kanser nasıl tedavi edileceği görenlerin, hamilelerin, bebek ve ufak çocukların bunun yanısıra sigara içenlerin riskli grup olarak sayılabileceğini önemle vurguladı. Uzm. Dr. Göktürk,” Geçtiğimiz yıllarda coronavirüs kaynaklı salgınlarda görülen belirtilerin en başında öksürük, nefes darlığı, ateş ile beraber; iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik, durgunluk; karın bölgesinde şişkinlik, görme sorunları, gözlerde sulanma, denge problemleri ve genel psikolojik durumda değişim bulunuyor. Bazı hastalarda ishal, bulantı kusma şeklinde sindirim sistemi belirtileri de görülmesinin yanı sıra birçok hastada zatürre, böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar gelişiyor.” dedi.

Ayrıca Bakınız.  Çinli biyolog Koronavirüsün insan yapımı olduğunu söyledi!

Coronavirüs Nasıl Bulaşır?

Coronavirüsleri hayvanlarla insan temasından yayılabileceğini, kuluçka zamanınin tam anlamıyla bilinmediğini söyleyen Medicana Çamlıca Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Kadir Göktürk, Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre MERS’in develer içinde, SARS’ın ise misk kedileri içinde yayıldığını sözlerine ekledi Uzm. Dr. Göktürk “Coronavirüslerinin insandan insana bulaşması, özellikle sıhhatli bir insanın enfekte bir insanın vücut salgılarıyla temas etmesi sonucu mümkün oluyor. Lakin virüsün ne kadar güçlü olduğuna bağlı olarak, öksürük, hapşırık yahut el sıkışma gibi durumlar da virüse maruz kalmaya neden olabilir. Virüs, enfekte olmuş bir kişinin temas ettiği bir yere ve/yahut eşyaya dokunmanız, ağzınıza, burnunuza yahut gözlerinize temas ettirmeniz halinde size de bulaşabilir. “ dedi.

Coronavirüs Tedavi metodları Nelerdir?

Özel bir tedavi metodu hala olmadığını söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Kadir Göktürk, “Çoğunlukla enfekte olan hastaların semptomlarına yönelik teşhis sonrası ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar ile belirtileri hafifletmek için tedavi uygulanır. Yaşam alanlarındaki oda neminin dengelenmesi ve ılık duş ile boğaz ağrısı ve/yahut öksürüğün hafiflemesine destek sağlanabilir. bunun yanısıra bol sıvı tüketmek, dinlenmek ve uyku tedavi için yararlı olacaktır. Belirtiler herkes tarafından bilinen soğuk algınlığı sürecinden daha kötü seyretmeye başlarsa mutlaka uzman hekime danışılması gerekir. Bağışıklığı zayıf ve vitamin eksikliği olan bireylerde hastalığın seyri şiddetli ilerleyebilir. Bu açıdan tedavi sürecinde sıvı desteği çok mühimdir. İstirahat kesinlikle gerekir.” dedi.



Cevap bırakın