Bilmediğini Bilmek En iyisidir – Bilge Kişi

Dermo kozmetikte mineral yağ kullanımı

Sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likit gibi isimlerle de anılan; dermatolojide ve geleneksel tıpta yüzyıllardır tercih edilen …

Dermo kozmetikte mineral yağ kullanımı

Sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likit gibi isimlerle de anılan; dermatolojide ve geleneksel tıpta yüzyıllardır tercih edilen mineral yağlar, cilt sağlığını korumaya ve güzel bir cilde kavuşmaya faydalı oluyor. Mineral yağlar ile ilgili araştırılan suallerın yanıtlarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Yüzyıllardır sıhhatli ve güzel bir cilde sahip olmak, dermatolojik hastalıkları tedavi etmek için mineral yağlardan faydalanılıyor. Peki mineral yağ nedir? Hangi ürünlerde kullanılır? Sağlığa herhangi bir zararı bulunuyor mu? İşte bu suallerın yanıtlarını Dermatoloji Uzmanı Dr. Mehtap Kıdır veriyor.

Mineral yağların sıvı vazelin, beyaz mineral yağ, parafin, parafin likid, petrol yağı gibi isimlerle de anıldığını söyleyen Dr. Mehtap Kıdır, Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından dermo-kozmetik kullanmayı tercih edenlerde onaylanmış beyaz yağlar olarak da adlandırılan mineral yağların, ham petrolün rafine edilmesiyle ortaya çıkarıldığini renksiz ve kokusuz olduğunu belirtiyor.

Mineral yağlar çatlak oluşumunu engellemekte de kullanılıyor

Mineral yağlardan olan sıvı vazelin, dermatolojide yara ve ülser nasıl tedavi edileceğinde, her türlü pomat, merhem, krem, losyonların içerisinde ve meme başı egzamasındaki çatlakların giderilmesinde kullanılıyor. Dr. Kıdır, sıvı vazelinin diğer kullanım alanlarını ise şöyle özetliyor:
“Kozmetik alanında başta bebek yağları olmak üzere cilt losyon ve kremlerin, güneş koruyucuların makyaj temizleyici ürünlerin, dudak boyalarının ve göz farlarının yapımında da tercih edilen mineral yağlar; güçlü nem tutma ve bariyer oluşturma donanımınden dolayı bebek bezi pişiklerinde, egzama nasıl tedavi edileceğinde, yanıklarda, nasır nasıl tedavi edileceğinde, kilo almaya bağlı olarak deride çatlak oluşumunun önüne geçmeyek ve çatlak görünümünü azaltmak için de tercih ediliyor.

İçeriği vitaminlerle de zenginleştirilen bazı mineral yağlar, kırışıklık ve leke görünümünü azaltmaya da son derece faydalı oluyor.

Prematüre yeni doğanlarda görülen sarılık nasıl tedavi edileceğinde uygulanan fototerapi anında bebeklerde sıvı kaybı artmaktadır. Yapılan çalışmalarda sıvı vazelin uygulanan bebeklerde, fototerapinin yol açtığı sıvı kaybının azaldığı ve vazelinin cildin bariyer fonksiyonlarını desteklediği görülmüştür.”

Mineral yağlar cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini artırıyor!

Dünyaca ünlü International Journal of Cosmetic Science topluluğu tarafından yapılan bir araştırmada dermatolojide ve geleneksel tıpta sıkça tercih edilen mineral yağların pek çok bitkisel yağa göre cildin yumuşaklığını ve nem tutma kapasitesini çok daha büyük artırdığı belirtiliyor.

Kuru cilt nasıl tedavi edileceğinde kullanılıyor

Mineral yağlar aynı zamanda kuru ciltlerin nasıl tedavi edileceğinde de aktif rol oynayarak, vücuttaki çatlaklarla mücadelede de başarılı sonuçlar ortaya koyuyor. Aynı araştırmada mineral yağların ciltteki su kaybını önleyerek, cildin yumuşaklığını da koruduğuna vurgu yapılıyor.

İlgili haberimiz:

İyi rafine edilmiş mineral yağlar sıhhatlidır

Son yıllardan petrolden elde edilen mineral yağların kanserojen olup olmadığına dair tartışmaların gündeme geldiğini hatırlatan Dr. Mehtap Kıdır, bu konuya da açıklık getiriyor:

“Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı, Ülkeler arası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre işlenmemiş yahut hafif işleme tabii tutulmuş mineral yağlar grup 1, yani kanserojen; çok iyi rafine edilmiş mineral yağları ise grup 3, yani kanserojen olmayan şeklinde sınıflandırılmıştır. Bu sınıflamaya göre işlenmiş ve iyi rafine edilmiş mineral yağlar kanserojen değildir.

2019 senesinde European Academy of Dermatology and Venereology (JEADV) dergisinde paylaşılan bir makaleye göre ise doymuş hidrokarbonlardan oluşan mineral yağların hiçbir karsinojenik tesiri görülmemiştir. Bunun yanısıra mineral yağlar büyük moleküllere sahiptir ve ciltten emilip sistemik dolaşıma geçmesi söz konusu değildir.”

Bu haber de ilginizi çekebilir:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ