Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Diyet yaparken tereyağı mı zeytinyağı mı?

Sabah kahvaltılarında mis gibi kokusuyla bol tereyağlı reçelli ekmekler her ne kadar damak zevkimize hitap etse de diyette tereyağ tüketimine dikkat etmekte yarar var. Tereyağın yararları ve zararlarını öğrenmek için haberin sahip olduğu özelliklerine göz atabilirsiniz. Tereyağ kaç kalori, tereyağın yararları neler?

Yemeklere hoş bir lezzet katan yağlar arasında en sık tercih edilenlardan biri olan tereyağı, çorbadan tatlıya kadar birçok tarifte kullanılmaktadır. sıhhatli beslenme hakkında özellikle tereyağı tüketiminden uzak durulması gerektiğine aşina olsak da bunun ne kadar doğru olduğunu ya da hangi miktarın fazlasının sakıncalı olduğunu bilmek mühimdir. Özellikle de kilosuna dikkat edip ince ve fit bedendeki formunu korumak isteyen bayanların diyette tereyağı tüketimi hakkında düşünceli olduğu görülebilmektedir. İçerisinde A vitamini, CLA ve Omega-3 bulunduran tereyağı, sıhhatli bir gelişiminde en zengin besin kaynaklarındandır. Kurabiyelere kıtırlık katıp, mis gibi kokusuyla lezzetli mi lezzetli bir pilavın ana kahramanlarından olan tereyağı diğer yağlardan daha farklı bir kalori miktarına sahiptir. Peki tereyağı sıhhatli mı, sağlıksız mı? Diyette tereyağı tüketiminde önemle üstünde durulması gerekenler…

TIKLA OKU: KARATAYDAN DİYETE UYGUN KAHVALTI ALTERNATİFLERİ

TEREYAĞI KAÇ KALORİ? TEREYAĞI BESİN DEĞERLERİ:

1 çay kaşığı tereyağı kalorisi: 30 kalori
1 kaşık tereyağı kalorisi: 113 kalori
100 gram tereyağı kalorisi: 753
1 tatlı kaşığı tereyağı: 38 kalori
1 çay bardağı dolusu tereyağı: 753 kalori
1 su bardağı dolusu tereyağı: 1431 kalori
250 gramlık bir paket tereyağı: 1883 kalori

TEREYAĞI BESİN DEĞERLERİ:

100 gram miktarındaki tereyağında şu besin değerleri vardır:

0.85 gram karbonhidrat
0.19 gram protein
83.22 gram yağ
191 mg kolesterol
7 mg sodyum
20 mg potasyum
15 mg kalsiyum
559 iu A vitamini
0.09 gram demir bulunmaktadır.

TIKLA OKU: EN SAĞLIKLI VE KALICI DİYET LİSTELERİ

Ayrıca Bakınız.  Üriner İnkontinans (İdrar Kaçırma) Tedavisi

KAHVALTIDA TEREYAĞI YEMEK KİLO ALDIRIR MI?

sıhhatli beslenmek isteyen bir kişi gün içerisinde tüketmesi gereken yağ miktarını, harcadığı enerjinin %25’ i kadar olmalıdır. Diyette formunuzu korumak istiyorsanız, tüketeceğiniz tereyağı miktarı kadar türüne de dikkat etmelisiniz. Zayıflamak isteyen bireylerin margarin tüketmeleri yerine Tamamen doğal tereyağı tüketmelerini öneriyor.

Besin değerleri yüksek olduğundan dolayı bir nevi tok tutucu etkiye sahip olan tereyağının yararlarını ve ölçüsü kaçtığı zaman ki etkilerine şu biçimde bakabiliriz:

TIKLA OKU: KAHVALTIDA REÇEL KİLO ALDIRIR MI? ŞEKERSİZ REÇELLER

TEREYAĞININ FAYDALARI VE ZARARLARI NELER?

Mineral yönünden zengin olan tereyağı içerisinde çinko ve antioksidanlar yönünden da güçlüdür.

Bağışıklık dostu olan bu besin kemik sağlığına iyi gelme, enfeksiyon oluşumuna karşı koruyucu olma ve tüm bedeni zararlı maddelerden temizleme gibi işlevleri vardır.

Daha az acıktırmaya yarayan tereyağı, sıvı yağ ve margarin ile kıyaslandığı vakit daha sıhhatli olduğu görülmektedir. İşlenmediği için sıhhatli olduğu bilinen tereyağı, özellikle de tiroid hastalarına iyi gelmektedir.

İçinde tuz bulunduran tereyağı kişide ödemi arttırabilir. Düzenli tüketildiği zaman kilo alımına yol açabilmektedir.

TEREYAĞI MI ZEYTİNYAĞI MI? HANGİ YAĞ TERCİH EDİLMELİ?

E ve A vitaminleri yönünden zengin olup fosfor ve kalsiyum değerleri de yüksek olan tereyağı vücudun gereksinimlerini karşılamak için yeterli gelmektedir.. Tokluk ve enerji sağlaması sebebiyle tercih edilebilecek olan zeytinyağının kalorisi tereyağınkine göre bir tık daha düşük. 100 gram tereyağında 0,06 gram karbonhidrat, 0,85 gram protein var iken, zeytinyağında 100 gram yağ ,0 karbonhidrat ve protein bulunuyor.

Biri bitkisel, diğeri de hayvansal ürünler oldukları için temelde değişikliklara ve farklı donanımlara sahipler. Etki alanları farklı olsa da hem tereyağı, hem zeytinyağı gereğinden çok bitirildiğinde sağlık sorunlarına neden olabilmekte. Araştırmalar, özellikle tereyağının gereğinden çok tüketilmesi durumunda kolesterol yükselttiğine dair sonuçlara vurgu yapıyor.

Ayrıca Bakınız.  ABD, Covid-19 Aşısı için 1,2 milyar dolar ödeyecek

bir başkası diğerinden daha sağlıksız demek doğru olmaz. Siz iyisi mi her ikisini de sofralarınıza taşırken belli miktarlarda, gereğinden çok olmayacak biçimde konuk etmeye özen gösterin.



Cevap bırakın