Doğada C vitamini yönünden hem en zengin hem en etkisini gösteren gıdaların başında gelen limondur. Tüketimi çağlar evvelsine dayanan limon, tüm vücudu yenilemede bir hayli etkilidir. Suyu, eti ve kabuğu her yerinde fayda olan limona dair her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz. Peki limonun yararları nelerdir? Limon hangi hastalıklara iyi gelir? Limon kabuğu yerseniz ne olur?
Turunçgiller ailesine ait olan limona antik çağlarda ekşi portakal denilirdi. Bazı yörelerde ise ağaç kavunu olarak geçen limon ilk olarak Güney Hindistan ve Myanmar’da yetiştirildi. M.S 1. yüzyıllarda Roma İmparatorluğu döneminde kullanılmaya başlayan limon, İpek yoluyla tüm dünyaya yayıldı. 1797 senesinde ise bilim insanı James Lind denizcilerin hastalıklarını gidermek için çorbalarına limon suyu sıkmalarını önerdi. Kısa zamanda hastalığın şiddeti azalınca limona mucize besin oldu. C vitamini yönünden bir hayli zengin olan limon, yemeklere, salatalara katıldı. Bunun haricinde da çiğ ve tek başında tüketildi. Özellikle enfeksiyonla savaşmada etkili olduğu fark edilen limonun suyuyla değişik tamamen doğal ilaçlar üretildi. Ekşi bir tadı olan limon ağzı içinden başlayıp ayak tabanına kadar fayda sağlar. uzman kişiler son olarak limonun yüzeyini iyice yıkayıp limonları çöpe atılmadan tüketilmesinin iki kat daha faydalı olduğunu vurguluyor. Limonun özünde yer alan yağı esans olarak güzellik ve kozmetik sanayinde kullanılır. İçerisinde 5 sitrik asit, B6 vitamin, P vitamini ve protein bulunur.
LİMON KABUĞU YERSENİZ NE OLUR?
Çoğu kişi soyup attığı limonun kabuklarının inanılmaz yararları olduğunu uzman kişiler açıkladı. Yapılan incelemelerda limon kabuğunun özellikle ağız ve diş sağlığına katkısı vardır. Kabuk diş arasında kalan besin atıklarını temizler. Diş yüzeyinde enfeksiyon birikmesini önüne geçer. Sararmasının önüne engel olurek diş hastalıklarını önüne engel olur. Tükürük bezlerindeki bakterileri azaltarak ağız kokusunu enler. İçerdiği asit boğazda balgam tesiri ile virüs ve bakteriyi atar.
LİMON YAĞININ FAYDASI VAR MI?
Esans olan limon yağı cilt problemleri için uygun bir besindir. Uçucu yağ olan limon yağı bunun yanısıra ağız diş sağlığını korur. Özellikle diş minesini güçlendirerek yiyecek ve içeceklerden kaynaklı yüzeyinin sararmasını önüne geçer. Diş aralarındaki besin atıklarının enfeksiyona dönüşerek iltihaplanma olmasını önüne engel olur. Şiddetli baş ağrısı çekenler için de faydası vardır. Buz poşedinin içerisine doldurulan suya limon yağı da eklenip dolaba konulduğunda yaşanan baş ağrısı sırasında alna ya da enseye konularak rahatlaması sağlanır. Ya da yapılacak cilt bakımı evvelsi yapılan buhar banyosu için hazırlanan sıcak suyun içine eklenerek gözeneklerin temizlenmesi için daha iyi açılmasını sağlar.
LİMONUN YARARLARI NELERDİR?
– Limonun bilinen en yaygın faydası böbrekleredir. Böbreklerde taş oluşumunu azaltığı gibi taş dökümüne de yararlı olur. Mesane ve böbreklerin pH değerlerini yükselterek çalışma işlevlerini artırır.
– En güçlü C vitamini olduğundan antioksidan tesiri vardır. Bu etki aracılığıyla vücuttaki tüm toksinleri temizler. Deforme olmuş hücrelerin eski sağlıklarına kavuşmalarını sağlar. Yapılan incelemelerda pankreas, mide, cilt ve akciğer kanser türlerinin önlemede etkilidir. Bunun yanısıra düzenli bitirildiğinde vücutta hareketlenen stres hormonunu azaltarak ruhsal hastalıkların önüne engel olur.
– Kan içindeki maddeler azalınca kanın pıhtılaşması azalır. Bu da erkeklere oranla kadınlarda da sık rastlanan yüksek tansiyon ve inme gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini artırır. Lakin limon kanı temizleyip basıncı dengelediği gibi kanın pıhtılaşmasını da sağlayan maddeler içerir.
– Bağışıklığı serbest radikallerden temizlediği gibi alerjik reaskiyonlara neden olan durumları da azaltır. Vücuttaki iltihabı azaltan limon, özellikle astım alerjisini önlemede etkilidir.
– Demir vücuttaki oksijeni dağıtmada ve kırmızı kan hücrelerini artırmada etkilidir. Demir genel olarak azaldığında kansızlık gibi sağlık sorunlarına yol açar. Lakin limon vücutta hem demir maddesini artırır hem de emilimini sağlar.
– Pektin maddesi bağışıklık sisteminin direncini artırmada bir hayli etkilidir. Bu madde yönünden doğada en zengin madde ise limondur. Limon bağışıklık sistemini güçlendirerek özellikle kronik hastalıklarını önüne geçer.Aynı zamanda hesperidin bileşiği aracılığıyla sinir sistemini de yeniler.
– Limondaki beyaz kabuklar lif yönünden zengindir. Beyaz zardaki bu lif, bağırsakların çalışmasını destekler. Geceden bir sürahinin içene iki limon dilim ve 4 tane nane yaprağı ekleyin ertesi gün kahvaltıdan evvel bir bardak tüketin. Bu karışım metabolizmayı hızlandırır.
– Kötü kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sağlığını destekler. Damarların sertleşmesinin önüne engel olur.
Limonun faydaları ve zararları
Limonlu su içmenin zararları
Limonun faydaları Saraçoğlu
Limonun kabuğunun faydaları
Gece limonlu su içmenin faydaları
Limonlu su faydaları
Günde kaç limon tüketilmeli
Nane limonun faydaları