İnternete bağlı bilgisayarınızda zararlılara yönelik hiçbir korumanız yoksa, eşi nadir görülen bir cesarete sahipsiniz demektir. İyi antivirüslerin parayla satıldığını düşünüyor olabilirsiniz ve bu hususta haksız da sayılmazsınız. Lakin bir ev kullanıcısı için yeterli korumayı sağlayan pek çok ücretsiz sürüm bulmanız da mümkün.
Aşağıda bulacağınız ücretsiz antivirüsler, ücretli antivirüslerin bazı ek sahip olduğu sahip olduğu detaylarını sunmasalar da, zararlı yakalamada genel olarak ücretliler kadar güçlüler. Tabiki güvenlik denildiğinde her şey zararlıları bulmak değil, lakin bütçeniz ücretli bir antivirüse yetmiyorsa yahut para ödeyeceğiniz yazılımı evvellikle denemek istiyorsanız, bu listemiz size yol gösterecek.
İşte CHIP Online’ın seçtiği 2020’nin en kaliteli ücretsiz antivirüs yazılımları…
1. Avira Free Antivirus
2. AVG Anti-Virus Free
3. Kaspersky Free
4. Panda Free Anti-Virus
5. BitDefender Antivirus Free
6. MalwareBytes Free
7. Ad-Aware Antivirus Free
8. Avast Free Antivirus
9. Sophos Home
10. Windows Defender
1. Avira Free Antivirus
Av-Test’in sıkı test programlarından yüksek puanlar almayı sürdüren Avira Free Antivirus, test edilen tehditlerin yüzde 99,7’sini savuşturmayı başardı. Sisteminize genel olarak fazla yük getirmeyen yazılım, temel güvenlik işlevlerini temiz bir arayüzle sunuyor. Yanlış pozitifleri son derece az olan Avira Free Antivirus, aylık ücretsiz 500MB VPN hizmeti de sunuyor.
Ücretli antivirüslere yakın işlevler sunan yazılımın belki tek ters yanı, ücretsiz sürümü kullandığınızı farklı zamanlarda size hatırlatması.
İndirin: Avira Free Antivirus
2. AVG Anti-Virus Free
AVG Anti-Virus Free’nin bir güvenlik yazılımı olarak çok iyi olduğunu söylemeliyiz. Ana ekranı oldukça kolay anlaşılan AVG Anti-Virus, sizi yalnızca indirdiğiniz tehditlerden değil, kötü niyetli bağlantılardan da koruyor. Ücretsiz sürümde gerçek zamanlı tarama, ek fidye yazılımı koruması katmanı, güvenli olmayan bağlantıları engelleme ve bilgisayarın performans sorunlarını tespit etmek için tarama gibi işlevler bulunuyor.
Ücretli Pro sürümünde daha çok güvenlik seçeneği ve daha güçlü indirme korumaları var, lakin ücretsiz sürüm çoğu PC kullanıcısı için yeterli güvenliği sunuyor.
İndirin: AVG Anti-Virus Free
3. Kaspersky Free
Kaspersky’nin Windows güvenlik yazılımının ücretli sürümü, çoğu zaman listelerin en tepesine çıkmayı başarıyor. Bazı sahip olduğu sahip olduğu özellikleri kırpılmış olan Kaspersky Free ise gizlilik koruması, güvenli ödeme sandbox’u gibi işlevleri terk ediyor ve PC’niz için temel bir güvenlik sunuyor. Böylece ortaya kullanımı çok basit bir virüs koruması ortaya çıkmakta. Ücretli sürümdeki gerçek zamanlı tarama motorunu kullanan yazılım, sizi ücretli sürüme geçmeniz için pek rahatsız etmiyor.
İndirin: Kaspersky Free
4. Panda Free Anti-Virus
Panda Free Anti-Virus, PC’niz üstündeki yükü en aza indirmeyi amaçlayan bir alternatif. Panda, gerçek zamanlı koruması ve basit kullanımıyla en kaliteli seçeneklerden biri. Ücretsiz sürümde gerçek zamanlı korumaile sınırlı da olsa VPN seçenekleri sunuluyor. Bir ev kullanıcısı için temel ihtiyaçları karşılamayı başaran yazılımdan daha fazlasını talep edenler ise, 4 farklı üst sürüme geçiş yapabiliyor; tabii ki belli bir ücret karşılığında.
İndirin: Panda Free Anti-Virus
5. BitDefender Antivirus Free
Zararlılara, casus yazılımlara ve çevrimiçi güvenlik tehditlerine karşı koruma sağlayan BitDefender, güçlü ve sessiz antivirüsler arasında bulunuyor. Yazılım, kötü niyetli kodları algılamak için birkaç yöntemden faydalanıyor. Bunlar arasında yazılımların davranışlarını takip etmek, bağlantıları taramak, daha evvel hiç rastlanmamış virüsleri bulabilme, PC’niz açılırken boot sektörünü tarama var.
Zahmetsiz bir araç olan BitDefender, PC’nizde başka şeylerle uğraşırken, çoğu zaman sizi rahatsız da etmiyor. Lakin şifre yöneticisi ya da ağ koruması gibi işlevler için, yine ücretli sürüme geçmeniz gerekiyor. Yine de, BitDefender Antivirus Free’nin, ücretsiz seçenekler arasındaki en kalitelilerden biri olduğu kesin.
İndirin: BitDefender Antivirus Free
6. MalwareBytes Free
MalwareBytes Free’yi istediğiniz kadar kullanabilirsiniz lakin gerçek zamanlı koruma işlevi ve pek çok işlev 14 gün daha sonra devre kalıyor. Yani programın en mühim işlevlerinin çoğundan mahrum kalıyorsunuz.
MalwareBytes, diğer programların kaçırdığı zararlıları yakalayıp yok etmekle ünlü, lakin süreniz dolduğunda ve ücretsiz sürüme geçtiğinizde, saldırılara karşı daha zayıf bir hale geleceksiniz. Bu yüzden yazılımı kısa vadeli bir kurtarıcı olarak kullanabilir yahut denedikten sonra aylık 3,33 dolara Premium sürüme geçiş yapmayı düşünebilirsiniz.
İndirin: MalwareBytes Free
7. Ad-Aware Antivirus Free
Çoğu güvenlik yazılımı firması gibi Lavasoft da ücretsiz Ad-Aware Antivirus Free’yi ücretli sürüme yükseltmeniz umuduyla sunuyor. Bu yüzden araç içerisinde olta saldırısı koruması, ebeveyn denetimleri ve dijital dosya temizleyicisi gibi bazı gelişmiş özellikler yok. Sunulan özellikler arasında ise gerçek zamanlı koruma, indirmeleri tarama gibi temel işlevler var.
İndirin: Ad-Aware Antivirus Free
8. Avast Free Antivirus
Uzun zamandır PC’leri koruyan araçlardan olan Avast’ın ücretsiz sürümü çok hafif ve oldukça süratli. Yazılım, anti-zararlı korumasını kullanımı kolay bir parola yöneticisi, Wi-Fi ağınızın zayıf noktalarını bulabilen ev ağı izleme sahip olduğu sahip olduğu özellikleri ile geliyor. Çoğu ücretsiz yazılımda olduğu gibi burada da tüm sahip olduğu sahip olduğu özellikleri ücretsiz olarak kullanamıyorsunuz. Ücretsiz sürümde virüsleri ve diğer kötü amaçlı yazılımları engellemeniz, Wi-Fi güvenliğinde zayıf nokta taraması yapmanız ve ek fidye yazılımı güvenliği katmanına sahip olmanız mümkün.
İndirin: Avast Free Antivirus
9. Sophos Home
“İş seviyesinde güvenlik” sözcükleriyle kendini tanıtan Sophos Home içerisinde antivirüs işlevlerinin yanında ailelere yönelik bazı işlevler de var. Herkes tarafından bilinen antivirüs ve anti zararlı işlevleri sunan yazılım içerisinde bir içerik kontrol işlevi bulunuyor. 10 PC’ye kadar merkezi yönetim işlevi sunan yazılım, çocuğunuzun web gezintisini kontrol altına almanızı sağlıyor.
Sophos Home Av-Test tarafından test edilmemiş olsa da, Av-Comparatives’e göre kabiliyetleri ortalamanın üstünde.
İndirin: Sophos Home
10. Windows Defender
Büyük bir olasılıkla pek çoğunuz biliyor olmalısınız ama bilmeyenler için tekrarlamakta yarar var: Windows 10’un içerisinde, dahili bir koruma aracı olan Windows Defender bulunuyor. Bu araç, siz Windows’u kurduğunuzda otomatik olarak devreye giriyor ve zaten temel bir koruma da sağlıyor. İşin enteresan yanı ise, bu işi oldukça fazla iyi yapabiliyor olması
Windows Defender’a güvenip, PC^nizi ona emanet etmeyi de seçebilirsiniz. Ama şunu hatırlatmakta yarar var; Wndows Defender, sunduğu işlevlerle yukarıdaki seçeneklere göre çok daha yalın bir araç.