Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Ergenlik Sivilcelerinden Kurtulma Yöntemleri

Ergenlik Sivilcelerinden Kurtulma Yöntemleri

Ergenlik döneminden yetişkinlik dönemine kadar sivilcelerle mücadele edilir. Sivilceler yüzde kötü görüntüye sebep olduğu gibi kaşıntı, kızarıklık gibi şeylere de sebebiyet verir. Yüzde sivilce çıktığı zaman genellikle kişi rahatsız olur ve ondan kurtulmak istediği için sivilceyi sıkmak, patlatmak gibi hareketlerde bulunur. Bu hareket tamamen yanlıştır. Eğer sivilcelerden kurtulmak istiyorsanız öncelikle cildinizi temiz tutmak zorundasınız. Günde en az 2 kere cildi yıkamak, nemlendirici kremler sürmek yüzünüze iyi gelecektir ve cildinizin rahat nefes almasını sağlayacaktır. Bu nedenle ciltte meydana gelen sivilceye müdahale edilmemeli, mümkün olduğunca cilt her gün temiz tutulmalı.

Sivilce Nedir

Sivilce hemen hemen ergenliğe girmiş her kişide ortaya çıkan bir faktördür ve ergenlik döneminde yüzde oluşmaya başlar. Ciltteki küçük delikler tıklandığında sivilce ortaya çıkar. Sivilce sadece yüz bölgesinde meydana gelmiyor. Sırt, boyun, omuz gibi vücudun diğer bölgelerinde de kendisini gösterir. Sivilce genellikle yağlı ciltlerde meydana gelir. Gözenekler yağ ile tıkanınca cilt rahat nefes alamaz. Rahat nefes alamaması durumunda ise ciltte sivilce adını verdiğimiz iltihaplı küçük kabarcıklar oluşur.

Sivilce Niçin Meydana Gelir

En temel sebeplerden biri cildi temiz tutmamak. Cildi ne kadar temiz tutarsak o kadar ferah, temiz, nefes alan bir cilt görünümü oluşturmuş oluruz. Bir diğer sebep beslenmedir. Ergenlik döneminde kişinin yediği gıdalar ileriki dönemlerde o kişinin nasıl bir birey olacağının teminatı konumundadır. Bu dönemde yemesine içmesine dikkat etmeyen kişinin cildi yağlı olur ve bu cilt sivilce çıkmasına müsaittir. Ergenlik döneminde kişinin en çok tercih ettiği gıdalar genellikle yağlı olur. Bunun yanında içtikleri şeyler ise çoğunlukla gazlı ve vücuda iyi gelmeyen içeceklerdir.

Sağlıksız gıdalar tüketen bireyler kilo almaya oldukça müsaittir. Kilo almasıyla beraber ciltte de tıkanmalar görülür. Cilt gittikçe yağlanmaya başlar ve sivilce oluşur. Bunun yanında bu dönemde kullanılan bazı ilaçlar da cilde iyi gelmeyebilir. Bu tür ilaçlar sivilcenin yanında yüzü kurutur, yüzdeki canlılık en aza iner.

Ayrıca Bakınız.  Vücut direncini artırmanın yolları nelerdir?

Sivilcelerden Kurtulmak İçin Kullanılan Ürünler

Kullanılan kozmetik ürünleri, yüz kremleri de cildin nefessiz kalmasına sebep olur. Cildin nefessiz kalması durumunda da küçük kızarıklıklar oluşur. Bu küçük kızarıklıklar gün geçtikçe daha da büyüyerek iltihaplanmaya başlar. İltihaplanan sivilce kaşınır. Sivilcenin kaşınması durumunda müdahale edilmemelidir. En küçük bir müdahale durumunda ciltteki sivilce kanayacak ve kaşınan yerde kalıcı iz bırakacaktır.

Böyle durumlarda kaşınan yere doktorun vermiş olduğu kremlerden sürüp beklemek daha iyi olacaktır. Krem sürdükten cilt bol su ile yıkanmalı, kurulanmalıdır. Çok az çıktığı zaman pek umursanmaz fakat arttığı zaman hemen hemen herkes doktora başvurur. Doktorun bu konuda önereceği ilaçlar ise ağır ilaçlardır. Bunun yanında sivilce kurutucu kremler, yüz yıkama jeli, yüz yıkama sabunu gibi ürünler de doktor tavsiyesi ile kullanılabilir.

Sivilcenin Oluşmaması İçin Ne Yapılmalı

Ergenlik döneminde sivilcenin oluşmaması pek mümkün değildir. Kişi ergenlik döneminde kontrollü beslenemediği için cildinde sivilce oluşmaya başlar. Bu dönemde sivilcelerin en aza inmesini isteyen kişi öncelikle beslenmesine ve sağlığına dikkat etmeli ve asitli içecekler yerine bolca su tüketilmelidir. Yağlı yiyecekler yerine daha protein içeren yemekler yenmelidir. Cips, kola gibi zararlı besinlerden uzak durulmalıdır. Sivilcelerle oynanmamalı, sıkılmamalıdır. Kaşınan sivilcenin üzerine biraz macun sürüldüğünde ise sivilce kuruyacak böylelikle de iltihaplı görünüm en aza inmiş olacaktır.

Sivilcenin Oluşumundaki Faktörler Nelerdir

Sivilcenin oluşumunda birçok faktör var. Bunlardan biri de yanlış ilaç kullanmaktır. Ergenlik döneminde kullanılan ilaçlardan bazıları sivilceye yol açabiliyor. Androjen, lityum, yüksek dozda B12 içerikli ilaçlar bu gruptandır. Eğer bu tip ilaçlardan birini kullanıyor ve sivilce ya da akne sorunu yaşıyorsanız, doktorunuzla alternatif ilaçlar hakkında konuşmanızda fayda var. Ancak asla ‘İlaç sivilce yapıyor.’ diyerek kendi kendinize ilaç değiştirmemeli ya da tedavinizi yarıda kesmemelisiniz.

Ayrıca Bakınız.  Yüksek ateş neden olur? Nasıl düşürülür?

Bir diğeri ise genetik faktördür. Sivilce oluşumu bireysel bir sorun olacağı gibi genetiğe bağlı bir sorun da olabilir. Diğer sebepler ise kullanılan makyaj malzemeleri, hormonal değişiklikler, duygusal stres, baskı, kadınlardaki adet dönemi, kafa bandı ya da bu tür eşyaların cilde uygulamış olduğu baskı da yine sivilce oluşumunu tetikleyen faktörler olarak karşımıza çıkar.

 



Cevap bırakın