Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Eti kemiğinden ayırma teknikleri

Protein yönünden en zengin olan kırmız et vücudumuz için lüzumlu olan bütün vitamini sağlıyor. Protein deposu olan kırmızı eti parçalara ayırırken yapılan hatalılar çok miktarda kurban etinin kullanılmadan atılmasına neden oluyor. Etleri bölümlere ayırırken doğru yerden kesmek ve parçalara ayırmak gerekir. Peki et nasıl parçalanır, Et bölümlere ayırmalı? Detaylar haberimizde:

Kırmızı et, mühim bir protein, vitamin ve mineral kaynağı olan gıdaların başında bulunuyor. Kırmızı et yüksek kalitede esansiyel amino grup asit içeren protein, demir ve çinko yönünden çok zengin besinlerden biridir. Türk mutfağında kavurmadan, fırına; haşlamadan kızartmaya kadar et farklı biçimlerde hazırlanarak tüketiliyor. Eti parçalara ayırırken dikkat etmeniz gereken en mühim şeylerden biri etin türü, bekleme sürece vs. önemli lakin etin yumuşak olması için pişirmenin haricinde doğru dilimlenme işlemini yapmak. Hatalı kesilmiş etlerin daha sert ve yumuşak pişmesi çok daha zordur. Bütün etler, uzanan uzun kas liflerine sahiptir. Eğer kas liflerine paralel olarak eti kesersiniz ne kadar pişirirseniz pişirin etler sert kalır ve yumuşacık olmaz. Bu yüzden eti parçalara ayırırken kas liflerine karşı çapraz kesimler yapmanı gerekir. Böylece etleri pişirirken etler kolayca ayrılır, lokum gibi yumuşak ve lezzetli olur. Et nasıl kesilir, etleri parçalara keserken nelere dikkat edilir? İşte yanıtlar:

ETLER NASIL KESİLİR, ETLER NASIL PARÇALANIR?

Etleri doğru yerlerinden ayırmak çok önemli. Kestiğiniz büyükbaş ya da ufakbaş hayvanların kas ve bağ dokuları, epitel doku, yağ, kemik ve sinir dokusu bir arada olduğu için etin en lezzetli bölümlerini bilmek ve ona göre ayırmak lüzumludir.

Etin kesilmeden evvel dinlendirilmesi protein kaynağı olan kırmızı etin kalitesinin ve lezzetinin artmasına yararlı olur. Kesilen hayvanın genç olması ve nasıl beslendiği de çok mühimdir. Kırmızı eti parçalama işini gelince hayvanın karın içinde omurgaya bitişik, böbrek yatağında, belin iki yanına uzanan iç yağlardan ve kemikten arınmış eti bonfilelik kısmıdır. Bu eti kızartmak için ayırabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız.  Evde petek içi nasıl temizlenir?

Hayvanın göğüs, omuzlarının üstüne denk gelen sırttan boyuna doğru uzanan kemiksiz et ise haşlamaya en uygun antrikottur. Haşlamalık et olarak saklayabilirsiniz. Kesilen hayvanın sırt ve bel omurları bölgesinden elde edilen kemikli dövülmüş etler ise çok güzel pirzola olur.

Kuşbaşından iri olarak kesilen but ve sırt bölgelerindeki yağ, damar ve sinirlerden ayrılmış kemiksiz et parçaları şişlik etlerin bölgesidir. Ön ve arka bacakların üst kemikli kısmından incik, but bölgesinden etleri ayırabilirsiniz.

Büyükbaş hayvanlardan belin üst kısmından boydan boya kaslı yağsız et kontrfiledir ve mühürlenerek pişirebileceğiniz mükemmel lezzete sahip bölümüdür. Kalan etleri ufak parçalara ayırarak kuşbaşı ve kıyma olarak değerlendirebilirsiniz. Hayvanın beyin, dalak, böbrek, karaciğer gibi organ etleri; baş, vücudun bazı bölgelerindeki kemikler, göz ve deri tüketilmesi sağlık yönünden riskli olan kısımlar olduğu için tüketmemek gerekir.

Bunun yanısıra etleri sıyırdığını kemikleri yemeklere tat vermesi için faydalanabilirsiniz. Çorbalarınızı kemik suyuna pişirip lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz.

Et SOYMA teknikleri

Eti kemiğinden ayırma teknikleri

Dana but sıyırma tekniği

Eti kemikten Ayırma Teknikleri

Dana boyun sıyırma

Dana kol sıyırma

Kemiksiz yapan kasaplar

Dana parçalama



Cevap bırakın