Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Fermantasyon nedir? Ürünleri nelerdir?

Yüzyıllardır tercih edilen Fermantasyon yani mayalanma işlemi çok eski zamanlarda keşfedilmiş ve bugünlere kadar gelmiştir. Fermantasyon kelimesini günlük dilde çok sık tercih edilen sözcükler arasında bulunuyor. Özellikle son zamanlarda çok araştırılan sözcüklerden biri olan fermantasyon nedir, fermente nasıl edilir? İşte fermantasyon çeşitleri ve ürünleri hakkında tüm araştırılanler:

Fermantason işlemi eski tarihlerden günümüze kadar tercih edilen ve çok etkili bir yöntem olarak bilinir. Eski uygarlıklar meyvelerin sularını ağaç kovuklarında saklayıp tükettiklerinde daha lezzetli olduğu fark etmişlerdir. Özellikle Mezopotamya bölgesinde uygulanan fermente işlemleri olarak anılan mayalama işlemi özellikle deri hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılmıştır. Fermantasyon işleminin en büyük donanımı oksijensiz ortamda gerçekleşmesidir. Fermantasyon işlemi çürüme yahut mayalanma süreçleridir. Fermente edilmek istediğimiz yiyeceğin; mantar yahut mikroorganizmalar aracılığıyla kendi enerjilerini kullanarak ATP üretmesi işlemiyle başlıyor. İşlem sırasında glikoz, hidrojen iyonlarını kaybeder ve enerji oluşur. Bu yıkım işlemi neticesinde açığa çıkan bileşikler hücre tarafından kullanılabilen elektron alıcısı ve hidrojen alıcısı olurlar. Basit bir deyişle; organizmanın, mayalanma sürecinde daha basit yapılara ayrılma işlemidir. Bilinen en basit fermente gıdalar; yoğurt, peynir, turşu, ekmek mayası ve içeceklerdir. Fermantasyon; Mayalanma işlemi sıklıkla konserve, sebze, meyve ve hazır yiyeceklerin yapımında tercih edilen bir işlemdir. Peki fermantasyon nedir, fermantasyon çeşitleri nelerdir? İşte cevaplar:

FERMANTASYON NEDİR?

Fermantasyon kelimesinin kökeni Fransızca’dan geliyor. Fermantation kelimesinden dilimize fermantasyon olarak geçmiştir. Fermantasyon ya da bizdeki adı ile mayalanma, bir maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla, genel olarak ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi işlemine denir. Mutfaklarda hazırlanan birçok lezzette farklı usul ve derecelerde fermantasyon (mayalanma) ile yapılıyor. Gıda sanayisinde ise yoğurt, sirke, boza gibi maddelerin üretiminde tercih edilen mayalama işlemidir. Tamamen tamamen doğal mayaların varlığı 1600’lü yıllara kadar çok fazla bilinmiyor. Bizim kültürümüzde mayalanma işlemi Orta Asya’ya kadar uzanıyor.

Ayrıca Bakınız.  Hassas Güdüm Kiti-84 Lazer Arayıcı Başlık Testi

FERMANTASYON MALZEMELERİ NELERDİR?

Gıda alanında sıkça tercih edilen bazı fermantasyon malzemelerini tanıtalım.

Yazdan hazırlığı yapılan turşularınızın daha uzun ömürlü ve sıhhatli olması için tercih edilen turşu kavanozları, özellikle cam tercih edilmelidir. Cam ürünler plastik ürünlere göre daha dayanıklı ve sıhhatlidır. Hamur işlerinde tercih edilen kuru ve yaş mayalar da fermantasyon malzemelerinin en çok tercih edilen türüdür. Tek kullanımlık paketler halinde de kuru mayalar satışa sunulmaktadır. Yaş mayalar ise marketlerde soğuk dolaplarda satılmaktadır.

Lezzetli peynirlerin yapımında tercih edilen sıvı peynir mayaları ise bir hayli iyi sonuçlar vermektedir. Son zamanlarda sıkça tercih edilen instant kuru maya ise fermantasyon malzemelerinin en pratik olanıdır. Salata ve soslarda tercih edilen sirke de keskin kokulu bir fermantasyon malzemesidir.

FERMANTASYON ÜRÜNLERİ NELERDİR?

Fermantasyon neticesinde yaşanan ürünlerin insan sağlığına olumlu tesiri biliniyor.

Mutfağımızın en eski lezzetlerinden biri olan tarhana tam bir fermantasyon, yani mayalanma örneği olarak varlığını gösteriyor.

Peynir laktik asit fermantasyonu neticesinde oluşan bir gıdadır. Kahvaltılardan eksik edilmeyen, börekleri ve poğaçaları lezzetlendiren bir üründür. Yoğurt da sütten elde edilen bir fermente gıda türüdür.

Tereyağı ve ekşi krema da fermantasyon işlemi neticesinde yaşanan bir gıdadır.

Kefir, inek ve keçi sütünden elde edilen fermente bir içecektir. Kefirin bağırsak dostu olduğunu da unutmamak gerekir.

Boza yapımı

Asetik asit

Laktik asit

Ürik asit gibi farklı maddeler Fermantasyon sonucu üretilen ürünlerdir. Bakteri fermantasyonu bu sebeple fermantasyon endüstrisinde mühim bir görevdedir.

Fermantasyon nedir Biyoloji

Fermantasyon nedir Mikrobiyoloji

Fermantasyon Nedir kısaca

Fermantasyon Solunum Nedir?

Fermantasyon ne demek?

Fermantasyon nedir Biyoloji kısaca

Endüstriyel fermantasyon nedir?

Fermantasyon Biyoloji


Cevap bırakın