Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Fırat Kalkanı Harekatı’nın 4. yılı

ÖMER KOPARAN/ETHEM EMRE ÖZCAN – Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusunun (SMO) Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü DEAŞ’a karşı Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlatmasının üstünden 4 yıl geçerken, bölgenin normal hayata dönmesi ve sivillerin evlerine dönmesi için değişik alanlarda Türkiye’nin desteğiyle çalışmalar sürüyor.

Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin 51’inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı içerisinde, güvenliğini tehdit eden terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere Suriye’nin kuzeyinde mevcut teröristleri tesiriz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 24 Ağustos 2016’da başlattığı Fırat Kalkanı Harekatı’nın üstünden 4 yıl geçti.

Operasyonun ilk gününde, Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Cerablus ilçe merkezi, 23 Şubat 2017’de ise Bab ilçe merkezi DEAŞ’tan kurtarıldı.

Harekatla, 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşimler 217 gün içinde terörden arındırıldı.

Kahraman Mehmetçik ve SMO askerleri Fırat Kalkanı Harekatı ile 7 ay gibi bir sürede 3 binden çok DEAŞ’lıyı tesiriz hale getirdi.

Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım, 29 Mart 2017’de harekatın sonlandığıni duyurmuştu. 2 gün sonra da Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, harekatın başarıyla tamamlandığı ifade edilmişti.

Harekatın tamamlanmasının daha sonra TSK ve SMO birlikleri, bölgenin güvenliğini sağlamaya ve terör sebebiyle yerinden edilen sivillerin geri dönmesi için lüzumlu koşulları oluşturmaya odaklandı.

Bu kapsamda Türkiye’de eğitilen binlerce yerel polis güçleri göreve başladı.

Türkiye’nin Suriye’de terör örgütlerine yönelik ilk sınır ötesi operasyonu olma donanımıni taşıyan Fırat Kalkanı Harekatı, hem terör örgütü DEAŞ’ın bölgedeki faaliyetlerine son verdi hem de bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine yardımcı oldu.

Hayatın normale dönmesi için sağlık, eğitim ve hizmet alanlarında da Türkiye’nin yoğun katkıları aracılığıyla bölgenin nüfusu 2 milyonu buldu.

AA muhabirleri Fırat Kalkanı Harekatı ile terörden kurtarılan bölgede değişik alanlarda yürütülen çalışmaları derledi.

Ayrıca Bakınız.  Giresun'da yaşanan sel felaketi Türkiye'yi yasa boğdu

Sağlık alanında bölge halkının yaraları sarılıyor

Teröristlerden arındırılan bölgelerde hayatın normalleştirilmesi, insani ve teknik yardım içerisinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin sunulması ve Suriye’den Türkiye’ye hasta sevkini asgariye indirgemek maksadıyla Türkiye Sağlık Bakanlığı adına faaliyetler yürütülüyor.

Bu kapsamda Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat bölgelerinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetleriyle ilgili Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlükleri bünyesinde “Suriye Sağlık görev Gücü Başkanlıkları” kuruldu.

Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde halihazırda Çobanbey, Azez ve Bab’da 200’er yataklı, Mare ve Cerablus’ta 75’er yataklı toplam 750 yatak kapasiteli 5 hastanede değişik sağlık hizmetleri sunuluyor.

Merkez laboratuvarı ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tanı ve tedavi merkezi hizmete açıldı. Kovid-19 tanısı alan hastaların nasıl tedavi edileceği ve temaslı bireylerin izolasyonu için ek servisler hazırlandı.

Fırat Kalkanı bölgesinde bunun yanısıra bu hizmetlere ilave olarak hastaneler ve sağlık birimleri içinde iletişimi sağlamak, Acil Sağlık personellerinin vakaya müdahale ve hasta sevklerini etkin yönetmek maksadıyla Ambulans Telsiz İletişim Sistemi kuruldu.

Eğitimle terörün izleri silindi

Türkiye, Suriye’de terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılarak güvenli hale getirilen bölgelerde yaşayan bireylerin eğitim hakkından yararlanmalarına da oldukça önem veriyor.

Bu kapsamda, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde, Milli Eğitim Bakanlığının destekleriyle eğitime hazır hale getirilen 684 okulda bu yıl ilkokul, ortaokul ve lise çağında toplam 192 bin 569 öğrenci ders başı yaptı.

Kovid-19 önlemleri içerisinde ise okullar tatil edildi.

Gaziantep Üniversitesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Suriye’nin kuzeyinde yükseköğretim faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bu doğrultuda şu ana kadar üniversite bünyesinde Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde 2 fakülte ve 1 iş yüksekokulu kuruldu.

Kurulan birimler bölgedeki eğitim öğretim ihtiyacı göz önünde bulundurularak ve yerel meclislerden gelen talepler doğrultusunda planlandı.

Ayrıca Bakınız.  Havuç tohumu nedir? Faydaları nelerdir?

Halihazırda 2019’da açılan Azez İslami İlimler Fakültesi 71, 2019’da açılan ve 3 bölümü yer alan Bab İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 119, 2018’de kurulan ve 9 bölümü yer alan Cerablus iş Yüksekokulunda ise 428 öğrenci eğitim görüyor.

Bölgede bunun yanısıra Türk yardım kuruluşlarının destekleriyle çok sayıda anaokulu açıldı.

Yerel meclisler hizmete aralıksız devam etmekte

Operasyon sırasında DEAŞ’tan kurtarılan bölgelerde ilk günden bu yana bölge halkına hizmet verilmesine ve bölgenin idaresinin yerel halk tarafından yürütülmesine oldukça önem verildi.

Bu kapsamda, terör örgütünden temizlenen ilçe ve belde merkezlerinin idaresi Türkiye’nin destekleriyle kurulan yerel meclislere teslim edildi.

Söz konusu mahalli yönetimler, terörün izlerini silmek, hayatın normal hayata dönmesi, sivillerin evlerine dönmesi için bölge halkına hizmet veriyor.

Bölgeye dönen halk, iç savaştan ötürü zarar gören ve yıkılan evlarını yeniden inşa ederek, bölgenin kalkınmasında önemli rol oynadı.

Yerel meclisler, bölge sakinlerine yerel kimlik kartları, ehliyet ve araç plakları vererek bölgede istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında da bulunuyor.

Bölge, Suriye halkının her kesimine kucak açtı

İç savaş süresince sürekli el değiştiren bölgede siviller evlerini terk etmek zorunda kalmıştı Lakin Fırat Kalkanı Harekatı ile bölgenin DEAŞ’tan temizlenmesinin daha sonra, yerinden edilen yahut Türkiye’ye sığınan çok sayıda aile evlerine döndü.

Bölge bunun yanısıra Esed rejimi ve destekçilerinin saldırıları ile terör örgütü YPG/PKK’nın zulmünden kaçan on binlerce Suriyeliye de ev sahipliği yapıyor.

Söz konusu bölgede yaşayan Suriyelilere ayrım yapılmaksızın yerel meclislerce hizmet sunuluyor.

Halihazırda YPG/PKK’nın evlerini işgal ederek sürgün ettiği Tel Rıfatlılar, Deyrizorlular ve Rakkalıların yanı sıra Esed rejiminin göçe zorladığı Humuslular, Deralılar ve Şamlılar bölgede evlerine dönme hayali ile yaşıyor.

Restorasyon çalışmalarıyla tarihe sahip çıkılıyor

Ayrıca Bakınız.  Dünyanın en küçük Havalimanı

Bölgede terörün izlerini silmekle kalmayan Türkiye, kurtarılan bölgelerdeki tarihi eserlere ve camilere de sahip çıktı.

Bu kapsamda çok sayıda tarihi cami ve yapıtlar aslına uygun olarak restore edildi.

Fırat Kalkanı Harekatı ve Afrin’de tadilata ihtiyaç duyulan 400 caminin onarım ve tefrişat giderleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılandı.

TL güvenli para birimi oldu

Suriye’de askeri muhaliflerin kontrolündeki İdlib ili ile Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatıyla teröristlerden temizlediği bölgelerde, sebze hali, benzin istasyonu, giyim mağazası, lokanta, fırın, bakkal gibi pek çok işletme TL’ye yöneldi.

Suriye lirasının Amerika Birleşik Devletleri doları karşısında yüksek değer kaybı yaşaması ve dalgalı seyretmesi sebebiyle söz konusu bölgelerde siviller son zamanda alışverişlerde TL kullanıyor.

PTT’nin de Cerablus, Bab, Çobanbey, Azez, Mare bölgelerinde şubeleri bulunuyor. PTT şubelerinde, hesap açma, fatura ödeme, para yatırma, para çekme, havale ve kargo gönderimi işlemleri yapılabiliyor.

Son Dakika Haberleri – Son Dakika Haber – Güncel Haberler

Kaynak: AA



Cevap bırakın