Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Glaze tekniği nedir? Resimli Anlatım

Masterchef yarışmasında sıkça duymaya başladığımız mutfak terimlerinden bir Glaze etme tekniğidir. Glaze etme tekniği, bilgi paylaşımının kolaylaşması ile beraber mutfak terimleri ve yemek hazırlama metodları ile ilgili birçok yenilik son zamanlarda birçok kişi tarafından merak edilmeye başlandı.. Glaze terimi de bunlar arasında bulunmaktadır. Peki glaze tekniği nedir, nasıl elde edilir? İşte yanıtlar:

Mastercehf yarışmasında ünlü şeflerin kullandığı mutfak terimleri bütün izleyiciler tarafından araştırılıyor. Masterchef’te tercih edilen pişirme tekniklerinden olan Glaze etme tekniği Aslını söylemek gerekirse mutfakta birkaç farklı işleme verilen isimdir. Misal verilecek olursa deniz mahsullerini kurumadan ve soğuk sebebiyle oluşan yanmalardan korumak için buz kullanılır. Deniz mahsulü ince bir tabaka şeklinde buz ile kaplanır ve buna glaze denir. Daha yaygın olarak anılan glaze tekniği ise yiyecekleri parlatma işlemine denilmektedir. Glaze tekniği kullanılarak yiyecekler özellikle tatlı, bazı zaman tuzlu bir maddeden oluşan bir kaplamayla bütünleştirilme işlemi olarak tanımlanır. Kaplamada uygulama yapılacak ürüne göre yumurta beyazı, kremalar, tereyağı, şeker, süt ve belirli yağlar kullanılmaktadır. İşte glaze etme tekniği hakkında tüm araştırılanler:

► BLANCHİNG YÖNTEMİ NEDİR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

GLAZE ETME NEDİR, NASIL YAPILIR?

Hem lezzet artıran hem de sunumu şıklaştıran bir yiyecek kaplama metodu olan glaze ile tatlılar ya da tuzlu seçenekler gözalıcı bir sos ile kaplama işlemi olarak bilinir. Yapılan bu işlem glaze etme tekniğidir. Glaze etmek metodu, Türk mutfağında Masterchef yarışmasında kullanımı yaygınlaşmaya başlamıştır. dünya çapında popüler bir teknik olan glaze etme metodu glaze kelimesinin dilimizde karşılığını “sır” olarak geçmektedir. Sırlama terimini mutfak kitaplarında ya da tarif sitelerinde geçer. Sırlama işlemi küp ve güveçlere de uygulanan parlatma işlemine de verilen ad olarak bilinir.

Ayrıca Bakınız.  Tuile ne demek? Tuile nasıl yapılır?

►YEMEKTE MANTOLAMA NASIL YAPILIR ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

GLAZE ORANI NEDİR?

Etler, sebzeler ve tatlılar için tercih edilen glaze aracılığıyla yiyeceklerin tadı artarken sunumu da daha büyüleyici bir görünüm kazanır. Glaze genel bir tanım olduğu için glaze sos ya da glaze tekniği tariflerinde hem tercih edilen malzemeler hem de oranlar değişim gösterir. Malzemeler arasındaki oran belirlenirken en mühim etken gözalıcılığın gerektiği gibi sağlanabilmesidir. Tadın zenginleştirilmesi ise glaze metodunde ekstra bir katkı olarak görülür.

GLAZE YÖNTEMİ İLE PİŞİRİLEBİLECEK ÜRÜNLER

Genel olarak glaze yapımı tatlı tarifleriyle özdeşleşmiş olsa da yaratıcı yemek uzman kişilerı kırmızı ya da beyaz farklı et çeşitlerinde ve havuç, soğan, Brüksel lahanası gibi sebzelerde de glaze metoduni uygulamaktadır. Etlerde glaze için evvel bal, toz şeker, pekmez, jöle, reçel gibi bir şeker çeşidi uygulanır. Zencefil, limon otu, sarımsak, miso gibi aromatik ve güçlü elementlerden de eklenerek yaralanılır. Soya sosu, mirin, sirke yahut herhangi bir çeşit et suyu bazına eklenen chipotle, pul biber, harissa, acı sos gibi acı tatlarla zenginleştirme gerçekleştirilir. Sebzeleri glaze etmek için ise doğranan sebzeler su, et suyu ya da portakal suyuna tuz, tereyağ ve şeker ekleyerek kaynatma işlemi gerçekleştirilir. Aroma katmak için zencefil ve limon kabuğu rendesi de tercihe göre koyulabilir. Parlayıp yumuşayana kadar pişen sebzeler dipteki karamelize dokuyla bütünleştirilerek işlem sonlandırılır.

Tatlılarda ise glaze farklı biçimlerde yapılmaktadır. Misal verilecek olursa bazı tatlılar yalnızca şeker şurubu ile glaze edilirken cam gibi parladığını gördüğümüz bazı tatlılar ve hamur işleri üstündeki sos glaze sostur. Tatlıların uzun ömürlü olmasını sağlayan glaze sos aynı zamanda albenili bir görüntüye de katkı sağlar.

Genelde pastanelerin vitrinlerinde pırıl pırıl parlayan pastalar ve donutlarda glaze etme metodu kullanılmıştır. Tatlı uygulamalarında sıcaklığın ayarlanması ve sos hazırlarken çırpma teli kullanılması en mühim kilit noktalardır.

Ayrıca Bakınız.  Pratik Cheeseburger Tarifi


Cevap bırakın