Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Günde en fazla kaç litre su içmeliyiz?

Su içmenin sıhhatli yaşam için vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Peki suyun vücudumuzdaki fonksiyonları nelerdir? Ne kadar su içmeliyiz? Dyt. Sena Karahan su içmenin insan vücuduna olumlu etkilerini ve günde ne kadar su içmeliyiz hakkında bir köşe yazısı hazırladı.

Beslenmeden günlerce hayatta kalabilecekken susuz Lakin birkaç gün yaşayabiliriz. Fizyolojik fonksiyonların yerine getirilmesi, hücre ve doku yapılarının muhafaza edilmesi, vücut ısısının düzenlenmesi, gıdaların emilimi, sindirimi, taşınması ve metabolizma artıklarının dışarı atılması su ile gerçekleşiyor. İnsan bedeninde kemik, deri, bağ dokuları ve lipidler haricindeki tüm ögeler su içinde çözelti olarak bulunuyor. Bu sebeple vücudun fonksiyonlarını sıhhatli biçimde yerine getirebilmesi için su gereksiniminin karşılanması hayati önem taşıyor. Yeterli su içilmediğinde gün içerisinde halsizlik, dikkat eksikliği, baş ağrısı, kabızlık gibi sıkıntılar yaşanabiliyorken uzun süreli yetersizlikte kas krampları, böbrek fonksiyon bozuklukları gibi ciddi sorunlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle düzenli ve yeterli miktarda su içmeyi alışkanlık haline getirmek oldukça önemli.

GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİZ?

İklim, fiziksel aktivite durumu, çalışma koşulları, hastalıklar, beslenme şekli ve vücudun hormon dengesine göre su ihtiyacı değişmektedir. Gün içerisindeki aktiviteniz ne kadar fazla, yer aldığınuz ortam sıcaklığı ne kadar yüksekse su gereksiniminiz o oranda artıyor.

Beslenme şekline bağlı olarak su tüketiminin değişiklik göstermesinin nedeni ise su ihtiyacımızı yalnızca su içerek karşılamıyor olmamız.

1- Sıvı oranı yüksek gıdaları ne miktarda tüketiyorsunuz?

Meyve ve sebzeler su miktarı yüksek besinlerdir. Yine çorbalar, sulu yemekler, su çekme donanımı olan tahıllar ve baklagiller, meşrubatlar ve diğer içecekler ile bir miktar sıvı kazanımı olmaktadır.

2-Beslenmenizde karbonhidrat, protein, yağ gruplarından hangisini daha çok tüketiyorsunuz?

Vücudumuzun su kaynaklarından bir başkası metabolik sudur. Yediğimiz gıdaların parçalanması sonucu ortaya bir miktar su açığa çıkar. en çok su, yağların parçalanması ile oluşur, bu sırayı karbonhidratlar sonra proteinler takip eder. Yani beslenmenizde proteine göre karbonhidrat ve yağların yüksek olması metabolik su miktarını arttırır.

Ayrıca Bakınız.  Farenjit nedir? Kronik Farenjitin belirtileri nelerdir?

Şunu belirtmekte yarar var ki; bu bahsettiğim kaynakların hiçbirisi ne işlev olarak içtiğimiz saf suyun yerini tutuyor ne de ihtiyacımız olan su miktarını karşılamaya yetiyor. Gün içerisinde solunum, buharlaşma, terleme ve idrar yoluyla yaşanan su kaybını yerine koyabilmek ve su gereksinimini karşılayabilmek için;

Günde 8-10 bardak su için ve bunu gün içerisine yayarak tüketin.

Taze meyve ve sebze tüketiminizi arttırın. Her gün 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmeye gayret edin.

Kendinizi takip edin, idrar renginiz koyu ve miktarı az ise su tüketiminizi arttırın.

Ne kadar içersem kardır düşüncesiyle aşırı ve bilinçsizce su tüketiminden kaçının. Suyun dahi fazla miktarlarda tüketiminin sağlık sorunlarına neden olabileceğini unutmayın.



Cevap bırakın