Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Halka Arz Nedir Şartları Nelerdir Olunacak Şirketler 2021 – 2022

Halka Arz Nedir Şartları Nelerdir Olunacak Şirketler 2021 – 2022

Halka Arz Nedir?

Halka Arz; en kapa tanımıyla bir firmanın vatandaşlara kendi şirketine ortak etmesi yöntemidir. Daha formal bir şekilde ifade etmek gerekirse; hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açması faaliyetidir. Yatırımcılar sahip oldukları ekonomik güç ve halka arz edilen hissedan aldıkları pay oranında şirketin varlıklarına ortak olurlar. Bu ortaklık size şirketin karı ve zararı olarak da geri dönebilir. Halka arz işlemi, şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmasıdır.

Halka arz için şirketlerin farklı gerekçeleri olabilir. Bazı şirketler daha fazla büyümek dünlerde elde ettikleri başarılı büyüme oranlarını daha da ileriye taşımak ve bunun için gerekli ekonomik kaynağı sağlamak amacıyla halka arz edilebilirken bazı firmalar ise yatırım yapmak için gerekli finansal kaynağı banka gibi farklı borçlanma araçları üzerinden değil bu şekilde sağlamayı tercih edebiliyor. Bu yöntem hem alan hem arz eden açısından çok sayıda avantajı içerisinde barındırıyor. Halka arz olan firma faiz yükünü üstlenmemiş ve daha az risk altına girmiş olurken alıcı yatırımcı ise hisse senedi alarak borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırım yapabilme fırsatı bulurlar. Halka arz özellikle uzun vadede olumlu sonuçlar doğuran bir yöntemdir.

Ayrıca Bakınız.  İnternetten Para Kazanmanın En Başarılı 5 Yolu - 2022
Halka Arz Nedir Şartları Nelerdir
Halka Arz Nedir Şartları Nelerdir

Halka Arz Kaç Şekilde Gerçekleştirilebilir? Kaça Ayrılır?

Halka arz; birincil ve ikincil halka arz olmak üzere ikiye ayrılır. Daha öncesinde halka açık olmayan şirketlerin yaptığı halka arz işlemi, birincil halka arz; daha önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz oranının düşük olması sebebiyle bu işlemin ikinci kez yapılması, ikincil halka arzdır.

Halka Arz Şartları Nelerdir?

Halka arz işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar vardır.

Aracı kurumlar ile iletişime geçmek

Halka arz yapma amacı olan şirketlerin öncelikle aracı kurumlar ile iletişime geçerek bir aracılık sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Söz konusu kurum, halka arza yetkili bir aracı kurum olmak zorundadır. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte halka arz işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile iletişime geçmek

Sermayesini halka açmak isteyen şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu ile sözleşme imzalamak zorundadırlar. Böylece SPK’nın denetimi ve kararlarına tabi olurlar. Şirket, SPK mevzuatına uygun hale getirildikten sonra halka arz edilebilirler. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte; aracı kurum, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul’a söz konusu şirketin halka arz işleminin başlatılması için başvuruda bulunur.

Şirket verilerinin Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca incelenmesi

Şirketin merkez binası, genel faaliyetleri, piyasa değeri vb. özellikleri Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri tarafından incelenerek bu kurumlara bilgi verilir. Bu verilerin uygunluğu kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri fiilen başlamış olur.

Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır
Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır

Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır?

Halka arzın şirketlere yarattığı birçok avantaj bulunmaktadır.

Finansman sağlar

Şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayarak, bu kaynağın yeni yatırımlara dönüştürülmesi ya da borçlanmadan kaçınılmasını mümkün kılar.

Mali yapıyı güçlendirir

Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor.

Ayrıca Bakınız.  Kripto Para Korku ve Hırs Endeksi Nedir Nasıl Belirlenir

Likidite sağlar

Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.

Prestiji arttırır

Halka arz edilen şirket, yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor ve bilinirliği artıyor.

Kredibiliteyi arttırır

Halka arz edilen şirket, mali açıdan müşteriler ve tedarikçiler için bir güven ortamı yaratıyor.

Değer artışı sağlar

Halka açık şirketler, halka arz edilmemiş şirketlere göre daha şeffaf ve bilinirliği yüksek olduğu için bu şirketin değerlerine olumlu yansıyor.

Hakla Arz Olunacak Şirketler 2021-2022
Hakla Arz Olunacak Şirketler 2021-2022

Hakla Arz Olunacak Şirketler 2021-2022

Halka arz olunacak şirketler;

RESMİ BAŞVURU YAPAN 14 ŞİRKET

  1. ALDEM ÇELİK,
  2. AYDEM YENİLENEBİLİR ENERJİ,
  3. ÇAN KÖMÜR,
  4. EFELER ÇİFTLİĞİ,
  5. GALATA WIND ENERJİ,
  6. İHLAS HABER AJANSI,
  7. İZDEMİR ENERJİ,
  8. METRO TURİZM
  9. NATURELGAZ
  10. SELVA GIDA
  11. ŞEKER GYO
  12. Tureks Turizm
  13. MATRİKS BİLGİ DAĞITIM HİZMETLERİ A.Ş.
  14.  QUA GRANİTE

2021 Halka Arz Beklenen Tüm Şirketler

  1. Selva Gıda
  2. Efeler Çiftliği
  3. İhlas Haber Ajansı
  4. Çan Kömür ve İnşaat
  5. Aldem Çelik
  6. Torku
  7. A101
  8. LC Waikiki
  9. Botaş
  10. Borsa İstanbul Aş
  11. Işık Plastik
  12. Galata Wind Enerji
  13. Biotrend Enerji
  14. İncehesap.Com
  15. Ycl Holding
  16. N11
  17. Şeker Gyo
  18. Bursa Karton
  19. İzdemir Enerji
  20. Alesta Elektronik Teknoloji Yatırım A.Ş.
  21. Konya Kağıt Sanayi Ve Ticaret A.Ş
  22. Aydem Yenilenebilir Enerji
  23. Kızılbük Projesi
  24. Başkent Doğalgaz
  25. Limak Yatırım Holding
  26. Zorlu Yenilenebilir Enerji
  27. İşbir Sentetik
  28. Golive Yazılım
  29. Naturelgaz
  30. Tapdi Oksijen
  31. Escar Filo
  32. Kalekim
  33. Penta Teknoloji

Halka Arza İlişkin Detaylı bir video açıklaması için de aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz.

Son Söz

Halka arz edilen bir firmanın hisse senetlerini tercih etmeden ve yatırımcı olmadan önce firmanın finansal geçmişini incelemek ve detaylı bir rapor üzerinden analiz yapmak önemlidir. Bunun için firmaların bilançolarını ve sene sonu yayımlamış oldukları ekonomik raporları incelemek bir düzeye kadar yeterli olabilirken nihai karar vermeden önce yeterli teknik ekonomik okur yazarlığa sahip değilseniz profesyonel bir destek almanız tavsiye edilmektedir. Geçmişe dönüp bakıldığında borsa üzerinden işlem yapan çok sayıda kişinin ekonomi okur yazarlığı eksikliğine bağlı olarak büyük kayıplar yaşadığı da biliniyo. Aynı zamanda ülkenin ekonomik koşullarını da bu sürecin en önemli parametrelerinden birisi olarak kenara koymak da anlamlı olacaktır.

Ayrıca Bakınız.  Blockchain Teknolojisi Nedir, Nerelerde Kullanılır 2022

Kaynak:



Cevap bırakın