Hamilelikte plasenta kanaması nedir? Nelere dikkat edilmeli?, Hamilelik zamanında görülen plasenta kanaması anne adaylarının çok fazla cevabını araştırdığı konulardan biridir. Peki hamilelikte gerçekleşebilen plasenta kanaması neden olmaktadır?
Hamilelikte Plasenta previa olanlar nasıl yatmalı?
Günlük yaşantı içinde bebeğin eşi olarak anılan ‘Plasenta’ hamileliğin 3. haftasında bebeğin hareketlerini kısıtlamayacak biçimde ona bağlı oluşan bir organdır. Bu organın mucizevi hikmeti ise yalnızca hamilelik zamanında görülmesiyle anne ve fetüs içindeki besin alışverişini sağlamasıdır. Anne adaylarının yediklerinin ve oksijenin bebeğe iletilmesini sağlayan plasenta, yapısı itibariyle esnek ve dayanıklıdır. Fetüsün gereksinimlerini tamamıyla karşılamaya yarayan plasenta, bariyer vazifesi görerek ilk üç ayda meydana gelebilecek enfeksiyonlara karşı bebeği korur. Daha bunun gibi nice faydası olan plasenta, göbek kordonu ile bebeğin göbeğine bağlanır. Peki Plasenta Previa nedir? Plasenta kanaması neden olmaktadır ve ne yapılmalı? Göbek kordonu ne zaman kesilmeli? Göbek bağı saklanmalı mı? Göbek bağı bakımı nasıl yapılmalı? İşte plasenta ve göbek kordonu ile alakalı bilinmesi gereken tüm ayrıntılar…
PLASENTA PREVİA NEDİR? PLASENTA PREVİA BELİRTİLERİ…
TIKLA OKU: BEBEKLERDE İLK HANGİ ORGAN OLUŞUR? HAFTA HAFTA GELİŞİM
Bebeğin oksijen almasını ve beslenmesini sağlayan plasentanın anormal derecede büyümesi ve yerleşmesi plasenta previa durumunu meydana getirmektedir. Plasenta normalde rahmin hemen üzerinde veya kenarında yer alırken plasenta previa rahmin aşağısında yer alıp, boyu ile rahmin bir bölgesini veya bütününü kapatması ile kendini gösterir. Hamilelik döneminin ikinci yarısında vajina bölgesinde ağrısız bir biçimde görülen kanamalarla plasenta reviadan şüphelenilebilir. Eğer sigara kullanıyorsanız, çoğul gebe iseniz, 35 yaşından büyükseniz ve en az 1 kere doğum yapmışsanız plasenta revia ile karşılaşma riskiniz daha fazladır.
PLASENTA KANAMASI NEDEN OLUR? HAMİLELİK KANAMASINA DİKKAT!
Sağlıklı bir hamilelik zamanında rahmin üzerinde veya kenarında bulunan plasenta, aşağı bölümde bulunduğu zaman rahmi kapatacağı için plasenta previa durumunu meydana getirir. Hamileliğin son dönemlerine doğru artış gösteren kanamaların asıl sebebi olan plasenta previa yani bebeğin eşinin önde olması, plasentanın erken ayrılması ile sonuçlanır. Kenar bölgelerden ayrılmaya başlayan plasenta bununla birlikte vajinal kanamayı da oluşturmaktadır. Böyle durumlarda muhakkak doktor kontrolüne gidilmelidir.
PLASENTA YAPIŞIKLIĞI HAYAT KARARTIYOR!
TIKLA OKU: DOĞUMA GİRMEDEN ÖNCE OKUNACAK DUALAR
Doğum esnasında plasentanın rahim duvarına yapışması, aşırı miktarda kanamaya neden olarak anne adayının yaşamını riske atıyor. Plasenta previanın görülmesiyle normal doğumun yerine getirilmemesi gerektiğini öne süren uzman kişiler, plasenta yapışıklığının erken fark edilmesi ve önlem alınması ile doğumun gerçekleştirilebileceğini savunuyorlar.
Bu konuyla alakalı Prof. Dr. Dursun, plasentanın doğum ardından 30 dakika içinde kendiliğinden ayrıldığını altını çizerek, şu açıklamayı yaptı:
“Gebelikte, bebeğin eşinin rahim duvarına yapışması ve ayrılmaması durumu, 500 ile bin doğumda bir görülüyor. Normal şartlarda bebeğin eşi normal doğum sonrası yarım saat içinde sezaryen sırasında da plasenta doktor aracılığıyla rahimden kolay bir manevra ile ayrılır. Eğer tanı konmazsa anne ve bebek yönünden doğum sırasında hayati risk taşır. Annenin yaşamı tehlikeye girer ve ciddi kanama oluşturabilir. Miyom cerrahi operasyonu, rahim düzeltme ve iki kez sezaryen doğum geçiren bireyler plasenta yapışması riskiyle yüz yüze kalabilirler.”
LOTUS DOĞUM NEDİR?
Bebeği plasentadan ayırmadan yapılan doğumlara denir. Lotus doğumda bebeğin göbek kordonu kendiliğinden kuruyup düşene kadar yani bu süre hemen hemen 3 ila 10 gün kadar plasentaya bağlı durmasıdır.