İnternetin ilk günlerinin aksine, günümüzde internete bağlanmak için herhangi bir teknik bilgiye sahip olmak zorunda değilsiniz. Eğer bir ağ uzmanı değilseniz, zaten pek bir şey bilmenize de gerek yok. Eğer internete bağlanmak için her defasında protokollerle, paketlerle ve portlarla uğraşsaydık, bu teknolojinin yeterince olgunlaşmadığı anlamına gelebilirdi.
Lakin bazı ağ temellerini bilmekten de zarar gelmez. Bunlar arasında IP adresi, ilk sıralarda bulunuyor. Ağ hakkında ne kadar tecrübesiz olursanız olun, IP adreslerini anlamak çok zor değil. Temel bilgiye sahip olduktan sonra gizlilik ve güvenliğinizi geliştirebilecek, gelecekte karşılaşabileceğiniz sorunları daha kolay giderebileceksiniz.
IP Adresi Nedir?
İnternete bağlanan her cihaza bir IP adresi verilir. Herkes tarafından bilinen türdeki herkese açık adresler (IPv4 olarak da bilinir), noktayla ayrılmış dört sayıdan oluşur. İlk sayı genel olarak 1 ile 191 arasında yer almaktadır, geride kalan rakamlar ise 0 ile 255 arasında yer almaktadır. Misal verilecek olursa:
82.142.203.244
İkinci tür IP adresi olan IPv6 ise şöyle görünür:
2001:db8:0:1234:0:567:8:1
IP adresi, internette nerede olduğunuzu karşı tarafa gösterir ve iletişim kurmanızı sağlar. Misal verilecek olursa tarayıcınıza google.com yazdığınızda, alan adı sunucusu (DNS) bu alan adını bir IP adresine dönüştürür. Bunun sonrasında web tarayıcınız, sizin IP’nizi kullanarak karşı tarafın IP’sine bir istek gönderir. Bunu kendi IP adresinizi paylaşmadan yapmanız mümkün değildir.
IP adresleri yalnızca internette değil, evinizdeki diğer dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar gibi ağ cihazları arasında da kullanılır. Lakin yerel ağdaki IP adresleri, ağa aittir ve internette aynı adresle bulunmazlar.
Herkese Açık IP Adresinizi Bulma
IP adresinizi bulmanın birçok yolu bulunuyor. Misal verilecek olursa CHIP Online’ın IP bulma sayfasını kullanarak herkese açık IP adresinizi görebilirsiniz. Web siteleri, özel hizmetler yardımıyla IP adreslerinin dünya üstündeki konumunu belirleyip, sayfanın dilini yahut içeriğini konuma göre sunabiliyorlar.
IP adresiniz internete nereden bağlandığınıza göre değişebilir ve modeminizi açıp kapattığınızda cihazınıza genel olarak değişik bir IP atanır. Tabiki evinizdeki tüm cihazlar, aynı router’dan internete bağlandığı sürece, aynı herkese açık IP adresini kullanacaktır.
Özel IP Adresini Bulma
Özel IP adresiniz, yalnızca yerel ağınızda kullandığınız IP adresidir. Bazı zaman dosya paylaşımı yahut sorun giderme için bu IP adresini bulmak isteyebilirsiniz. Bunun için başlat menüsüne cmd yazın ve Enter’a basın. ipconfig yazıp Enter’a bastığınızda PC’nizdeki tüm ağ aygıtlarının IP adreslerini göreceksiniz. Burada büyük bir olasılıkla yalnızca biri bileşen bağlı görünecek; bu cihazın altında yerel ağ adresinizi görebilirsiniz.
IP Adresinin Potansiyel Tehlikeleri
Web siteleri, IP adresinizi kullanarak hakkınızda bilgi edinebilirler.
IP adresleri, bazı hizmetlerin konumunuza bakarak size hizmet vermemesi anlamına da gelebilir. IP adresinizden hangi bilgilerin çıkarılabildiğine iplocation.net adresinden bakabilirsiniz.
IP Adresi Nasıl Değiştirilir?
IP adresini değiştirmek isterseniz, bunun birçok yolu bulunuyor. Misal verilecek olursa WiFi yerine mobil ağa geçtiğinizde, değişik bir IP adresine geçmiş olacaksınız. IP değiştirmenin en etkili yolu ise dilediğiniz zaman değişik bir IP kullanmanızı sağlayan VPN hizmetlerinden yararlanmak. Çoğu VPN hizmeti, 20 yahut üstünde ülke üstünden internete bağlanıp, farklı konumlarda görünmenizi sağlayabiliyor. Bu sayede misal verilecek olursa yalnızca ABD’ye özel bir hizmete ABD’deki bir VPN üstünden ulaşmanız da mümkün hale geliyor. Lakin VPN’lerin bağlantınızı yavaşlatabileceğini altını çizelim.