Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Kalp Hastalarına Sıcaklık Uyarısı

Uzmanlar kalp hastalarını uyardı, yazın aşırı sıvı kaybının da kanı koyulaştırdığını ve pıhtılaşmaya neden olduğunu belirtti.

Yaz aylarında ısınan hava sıcaklığının insan vücudunun su kaybetmesine sebep olduğunu söyleyen işin uzmanı kişiler, aşırı sıvı kaybının da kanı koyulaştırdığını ve pıhtılaşmaya yol açtığını, kanın pıhtılaşmasının kalp damarlarında tıkanıklıklara ve kalp krizlerine neden olduğunu belirtti.

Yaz mevsimiyle beraber ortaya çıkan aşırı sıcaklarda genellikle kalp hastaları ve yeni kalp ameliyatı olmuş olan bireylerin, güneş ışınlarına direkt olarak maruz kalmaktan ve sıcakta sıvı kayıplarından korunması gerektiğini belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, kalp ameliyatı olmuş hastalara sıcakta almaları gereken önlemler hakkında uyarılarda bulundu.

“YAZIN ENFEKSİYON RİSKİ EN ÜST SEVİYEDE”

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, yaz sıcaklarının kalp ameliyatı olmaya engel olmadığını söyledi. Dr. Bahçivan, “Ancak ameliyatı bu döneme denk gelen hastaların özellikle dikkatli olması gerekir. Aşırı sıcaklar ameliyat sonrası hastanın rehabilitasyonu ve bakımını daha önemli hale getirir. Sıcak havanın oluşturacağı sıvı ve elektrolit kaybı kalp krizi riskini tetikler. Bunun yanında yeni ameliyat olmuş hastalarda enfeksiyon riskini de artırır. Kalp ameliyatı olan hastalar, herhangi bir kalp sorunu olmayan sağlıklı kişilere göre sıcaktan çok daha çabuk etkilenir. Bu nedenle özellikle hava sıcaklığının çok yüksek olduğu bölgelerde yaşayan ve ameliyat olmuş kalp hastaları günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 15.00’te dışarı çıkmamalı, güneş ışınları ile direkt temastan kaçınmalıdır. Sıcağa bağlı olarak vücuttaki sıvı kayıpları da çok yüksek orandadır. Bu durum kalp damar tıkanıklıkları riskine de artırır. Hastalar serin ortamlarda bulunmalı, sağlık açısından açık renkli, bol ve pamuklu kumaştan yapılmış giysiler tercih etmelidir” dedi.

Ayrıca Bakınız.  Tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

“AZ VE SIK YEMELİ, BOL SIVI TÜKETMELİ”

Doç. Dr. Muzaffer Bahçivan, kalp hastaları olanların az ve sık yemek ile bol sıvı tüketmeleri gerektiğini söyledi. Bahçivan, “Kalp ameliyatı olan hastalar yiyecek ve içeceklerine de özen göstermelidir. Özellikle yaz aylarında sıvı tüketimi artırılmalıdır. Aşırı yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalıdır. Öğün sayısı fazla tutulmalı ve her öğünde az miktarda besin tüketilmelidir. Bol su ve sulu gıdalar alınmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmelidir. Hamur işleri, hazır paketlenmiş gıdalar ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır” diye konuştu.

“SİGARA VE ALKOL KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİ”

Dr. Bahçivan, kalp hastalarının kesinlikle sigara ve alkol tüketmemesi gerektiğini belirterek, “Kalp ameliyatı olmadan önce alkol ve sigara tüketen hastaların, ameliyat sonrası bu alışkanlıklarından kesinlikle vazgeçmeleri gerekir. Kalp ameliyatı olan hastaların sigara içilen ortamlarda da bulunmaması özellikle dikkat etmeleri gereken kurallar arasında yer alır. Hasta ziyareti uzun süreli olduğunda özellikle kalp ameliyatı gibi ağır bir operasyon sonrası hastaya zarar vermektedir. Kalp ameliyatı sonrasında hasta taburcu olmadan hastanede ziyaret edilmemelidir. Taburcu olduktan sonraki ilk kontrole kadar da evde ziyaretçi kabul edilmesi sakıncalıdır. Çünkü kalabalıklaşan hasta odası havasız kalmakta ve bu durum hastada hem enfeksiyon riskini artırmakta hem de yaşamsal parametreleri olumsuz etkilemektedir” şeklinde konuştu.



Cevap bırakın