Kasımpatı olarak adlandırılan çiçek kendine has donanımlara sahip olmasıyla bilinir. Sonbahar aylarını renklendiren Kasımpatı’yı özen gösterilerek bakımının yapılması çiçeklenme döneminin verimli geçmesi açısından mühimdir. Ölümsüz aşk ile özdeştirilen Kasımpatı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Kasımpatı çiçeği nasıl yetiştirilir? Yanıtı haberimizin içerisinde…
Kasımpatı papatyagiller familyası türleri arasında yer alır. Birbirinden güzel ve farklı renklere sahip olan Kasımpatı çiçeği kat kat görünümlü taç yapraklara sahip bir bitki türüdür. Latince adı ‘chrysanthemumolan’ ve ‘krizantem’ ismiyle anılan kasımpatı, sonbahar aylarına renk katan ender çiçeklerin başında gelir. Kasımpatı olarak adlandırılmasının nedeni, renkli çiçeklerin çoktan solduğu ya da öldüğü kasım ayında aniden açması olarak görülür. Kasımpatı cenaze çiçeği olarak da ifade edilmektedir. aynı zamanda Kasım ayında sebepsiz çıkan Kasımpatı çiçekleri iyimserliği de çağrıştırmaktadır. Yakını ölen bir kişinin evine kasımpatı çiçeğinin götürülmesi ise ‘İyimserliğini kaybetme’ anlamına geldiği söylenmektedir. Bütün sene içinde 50 ile 150 cm arasında bir boya ulaşan tek yıllık otsu bitki, sarı, beyaz, pembe, bordo, mor ve kırmızı gibi farklı renklerde çiçek açar. Papatyagillerin en büyük çeşidi olan kasımpatı, akımı güzel yapıldığı zaman yeşil yaprakların önüne engel olurek bir sürü çiçek açabilir. Peki, bu iyimser kasımpatı çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Kasımpatı çiçeğini yetiştirme püf noktaları nelerdir? yanıtları haberimizin içerisinde…
KASIMPATI EVDE NASIL YETİŞTİRİLİR?
⇒ Kasımpatı çiçeği ne soğuk ne de çok sıcak ortamları sever. İdeal olan ortam direk güneş ışığına maruz bırakmadan ışığa doğru büyümesi daha doğru olur. Kasımpatı çiçeğini evde yetiştirmek isterseniz, kökten ayırma ya da tohum ekme metodlarıyle çoğaltabilirsiniz.
⇒Kış aylarının sonunda, bahar aylarının başında kasımpatı tohumlarını ekmek için en ideal zaman olarak bilinir. Kasımpatı çiçeğinin tohumlandırmak için torfun üstüne tohumlar atılarak ve Daha sonra 1 cm torfla kapatıp dikimini uygulayabilirsiniz. Diktikten hemen sonra su vermeyi unutmayın.
⇒ Saksıda kasımpatı çiçeğiniz varsa ve kökünden ayrılan bir kısım bulunuyorsa ayrılan kısmı ayrı bir saksıya dikerek Böylece de çoğaltma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle mayıs ayı, kökten çoğaltma işlemi için en ideal ay olarak bilinir.
⇒ Kasımpatı çiçeğinin tohumlarını ektikten sonra ortalama 20 gün içerisinde çimlenmeye başlar. Çiçeğin çimlendirme işlemini hızlandırmak isterseniz toprağın üstünü streç filmle kaplayıp, streç filmin üstüne birkaç delik açın. Çimlenme için en ideal ortamı sağlayan streç aracılığıyla kasımpatı çiçeği daha süratli gelişecektir.
KASIMPATI ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL YAPILIR?
⇒Bakımı oldukça kolay olan kasımpatı çiçekleri için güneşli yahut yarı gölge mekan yeterli olacaktır.
⇒Kasımpatı çiçeğini oldukça sık sulamak gerekir Lakin sık ve az miktarda olması en idealidir.
⇒Kasımpatı tohum ekimi zamanı Ocak ayından başlayıp Mart ayına kadar yapılabilir.
⇒ Kasımpatının çiçeklenme zamanı ise Haziran,Temmuz ve Ağustos ayları olarak bilinir.
⇒Kasımpatı budarken oldukça nazik davranılmalıdır. Çiçek rüzgarlı bir yerde duruyorsa rüzgarın dallara zarar vermemesi için dallarda küçültme uygulayabilirsiniz.
KASIMPATI ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ VE yararlarI NELERDİR?
⇒ En özel ve beğeni toplayan kasımpatı çevreye kısa zaman zarfında geniş bir ferah koku yaymasından dolayı insanı zinde tutan ve rahatlatan çiçeklerden biri olarak bilinir. Kasımpatı çiçeğinin birçok farklı renkleri olduğu için her birinin ayrı anlamları bulunuyor.
⇒ Beyaz kasımpatı bolluğu ve masumiyeti temsil ederken, pembe kasımpatı şefkat ve sevgiyi temsil eder. Sarı kasımpatı sıcaklık ve sevgiyi temsil ederken mor kasımpatı ise asaleti işaret ettiği biliniyor.
⇒ Kasımpatı çiçeği dünya çapında 30 farklı türe sahip olan çiçeklerden biridir. Görsel olarak ise oldukça hoş bir yapısı bulunuyor aynı zamanda değişik sahip olduğu özellikleri de bulunur. ufaklü büyüklü papatya görünümüne sahip ve katmerli bir yapısı bulunur ve düğme şeklini alır. bunun yanısıra irili ufaklı katmerli olan yapıları bulunuyor.