Kolajen nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları, En İyi Kolajen Hangisi, Ne İşe Yarar – 2022
Kolajen nedir, Nasıl Kullanılır, Faydaları, En İyi Kolajen Hangisi, Ne İşe Yarar – 2022
İnsan doğar, büyür, yaşlanır ve nihayetinde ölür. Bu döngü tüm canlılar için geçerlidir. Bu doğal seleksiyonun nasıl gerçekleşeceği kişiden kişiye ve kişilerin sahip olduğu biyolojik, metabolojik ve fizyolojik özelliklerine değişmektedir. Kişiler yaş aldıkça vücudunda büyük değişimler yaşanır. Bu değişimin büyük oranda kişileri etkilediği alan ise fiziksel dış görünümleridir. İnsanlarda 25 yaşından sonra kolajen miktarında azalma başlar. Kolajen özellikle cilt bakımı ve genç görünüm için anılmasına rağmen vücudumuz için çok önemlidir.
Kolajen Nedir?
Kolajenin temel işlevi vücudumuzda yer alan bağ dokusunun güçlendirmektir. Bunun sonucunda da vücudun bir bütün olarak kalmasını sağlğamaktır. Şayet insan vücudunda kolajen olmasaydı vücudumuzu oluşturan parçaların bir bütün halinde olması imkansız hale gelirdi. Vücudumuzda bulunan tüm bağ dokunun yaklaşık olarak 4/5’lik bir kısmını meydana getiren kolajenin temel görevi, cilde güç, esneklik ve sağlamlık vererek, cilt yapısını oluşturan bir ağ oluşturmaktır.
Kolajen Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır? Faydası Nedir?
Kolajenin nasıl kullanılacağı kişilere göre değişmektedir. Bireylerin yaşı ve cildinde meydana gelen bozulma düzeyi kullanılacak kolajenin nasıl ve ne kadar kullanılacağını belirleyen ana parametredir. Bununla birlikte yapılan araştırmalar kolajen kullanımı sonucunda olumlu bir değişim elde edebilmek için kullanımının kesintisiz olarak en az 3 ay gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. 3 ay kolajen kullanımı sonucunda yapılan araştırmalar deri kırışıklıklarında azalma, deri esnekliğinde artış, hidrasyon (su tutma) ve dermal kolajen yoğunluğunda artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Kolajen takviyesinin genellikle güvenli olduğu ve bildirilmiş bir yan etkisi olmadığı belirtilmektedir. Ancak bunları kanıtlayacak geniş kapsamlı bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Kolajen Ne İşe Yarar?
Kolajen kullananların kolajenden bekledikleri en önemli fayda ameliyatsız bir gençleşme sağlamasıdır. Bununla birlikte kolajen takviyesinin bilinenin dışında çok sayıda faydası da bulunmaktadır. Bunlar şunlardır;
- Kıkırdak yapı kolajenden oluştuğu için kolajen eklem sağlığını korur, eklem ağrılarının giderilmesinde ve eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılır.
- Kolajen kemik sağlığını koruduğu için kemik erimesi, osteoporoz gibi yaşlanma ya da genetik yatkınlık nedeniyle oluşan kemik deformasyonlarının tedavisinde gıda desteği olarak alınır.
- Kolajen hücre sağlığını korur, hücre zarını güçlendirir.
- Saç ve tırnakların güçlenmesinde kolajen en önemli bileşenlerden biridir.
- Kolajen kasları güçlendirir, kas yoğunluğunu artırır.
- Kolajen kalp ve damar sağlığını korur.
- Kolajen beyin hücrelerinin genç kalmasını destekler.
Kaynak: https://www.pervindincer.com/kolajen-nedir-ve-ne-ise-yarar/
Hangi Kolajen Kullanılmalı? En İyi Kolajen Hangisi?
Kolajen eksikliği belirtileri vücutta pek çok değişikliğe neden olur. Yaşlanmayla birlikte bu proteinin doğal yollardan karşılanması yeterli olamayacağı için takviye alarak alınması yararlı olacaktır. Kolajen takviyeleri, son yıllarda kullanımı yaygınlaşan popüler gıda takviyelerinden bir tanesidir ve çok çeşitli formları vardır. Gıda takviyeleri bazı ilaçları kullanan kişilerde veya birtakım hastalıkları bulunan bireylerde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Yine aynı şekilde kolajen eksikliği bulunmayan hastalarda bu takviyelerin kullanımı da istenmeyen etkiler yaratabilir. Dolayısıyla kolajen desteği kullanmaya başlamadan önce mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışılmalıdır.
Kolajen Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
Kolajen takviyelerinin tablet, kapsül, toz ve sıvı formları mevcuttur. Kolajen dışardan takviye olarak alındığında öncelikle sindirim sisteminde yapıtaşı olan aminoasitlere parçalanır ve aminoasit olarak kana karışır. Farklı formlarda üretilen kolajen takviye ürünleri arasında likit şekilde tüketilecek kolajen takviyesi, vücudun adaptasyon ve hızlı reaksiyonu açısından en faydalı yöntem olarak öne çıkar. Kolajen ürününün daha çok emilebilmesi için kolajenin biraz daha parçalanmış daha etkili hali olan hidrolize peptid kolajen içeren takviyeler tercih edilmelidir. Toz ve tablet ürünlerin kullanımı zordur. Sıvı ürünleri, kullanım kolaylığı ve emilim oranlarının yüksek olması nedeniyle tercih edilmelidir. Kolajen sentezine destek olması için ürünlerde bakır, çinko, C vitamini ve glutatyon, koenzim ve alfa lipoik asit gibi antiaoksidanlar bulunması etkinliğini artırabilir. Kolajen destek ürünleri içeriği balık, tavuk veya sığır kaynaklı olabilir. Kolajen takviyelerinin daha iyi etki göstermesi için kahvaltıdan yarım saat önce veya gece yatmadan aç karnına alınması daha iyi olur.
Kolajen Tipleri Nelerdir?
Kolajenin en temel görevi bağ dokusunu düzenleyerek vücudun doğal yapısını oluşturmaktır. Bunun yanı sıra her bir özelleşmiş kolajen türünün birtakım farklı görevleri de bulunur. İnsan vücudunda bilinen en az 16 kolajen çeşidi bulunur. Temelde 3 farklı kolajen türü vücuttaki en yaygın kolajen moleküllerini oluşturur. Temel kolajen tipleri şu şekildedir:
Tip 1 kolajen:Tüm kolajen çeşitleri arasında insan vücudunda en fazla miktarda (%90) bulunanıdır. Sıkıca demetlenmiş iplikçik yapısında bulunur. Deri, saç, tırnak, kemik, tendon, fibröz kıkırdak ve diş oluşumunda görevlidir.
Tip 2 kolajen: Bu tipte kolajen fiberleri, Tip 1’e göre daha gevşek paketlenmiştir. Bağ dokularda kıkırdak yapımına katkıda bulunarak, eklem sağlığımızı korur.
Tip 3 kolajen: Gastrointestinal sistem, kalp, kan ve kas damarlarında ve ciltte esneklik ve sıkılık kazandırma gibi pek çok görevi vardır.
Cildimizin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturmaktadır. Bu nedenle amacımız cilt, saç ve tırnak sağlığına destek ise tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını tercih etmeliyiz. Eklem ve kemik sağlığı söz konusu olduğunda eklem kıkırdaklarını oluşturan kolajenin yüzde 60’ını tip 2 kolajen oluşturduğu için, tip 2 kolajeni kullanmamız gerekir.
Kullanmadan Önce Mutlaka Doktora Danışın
Kolajen ve diğer tüm besin takviyesi veya takviye edici ürünleri kullanmak için doktor onayı almak çok önemlidir. Bu nedenle özellikle kronik rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere herkesin kolajen kullanmadan önce hekimiyle görüşmesi, gerekli testleri yaptırması ve hekiminin onayını alması oluşabilecek yan etki ve sorunların önüne geçmek açısından çok önemlidir. Bu nedenle hekim onayı almadan kolajen kullanılmamalıdır. Bununla ilgili en net açıklama şu şekildedir;
Kolajenin farklı tipleri vardır ve farklı dokularda farklı yoğunlukta bulunmaktadır. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturmaktadır. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajeni tercih etmeniz gerekir. Saç ve tırnaklarınızın bütünlüğü için onları desteklerken de tip 1 ve tip 3 kolajen karışımlarını kullanmak etkili olur. Takviyedeki kolajenin kaynağı balık, tavuk veya sığır olabilmektedir. Balık kaynaklı kolajen içerenler sıklıkla önerilmektedir. Balıktan elde edilen kolajen daha küçük moleküler boyuttadır bu da emilimi yani biyoyararlanımı artırır. Kabuklu deniz ürünü alerjisi olanlar da bu duruma dikkat etmelidir. Kolajen takviyesine başlanmadan önce doktora danışılması çok önemlidir. Özellikle hamileler, emziren anneler, deniz ürünlerine, sığır-tavuk etine alerjisi olanlar ve diyabet hastaları da bu ürünler nedeniyle istenmeyen etkilerle karşılaşabilmektedir.
Kolajen Düzeyini Korumak İçin Ne Yapılmalıdır?
Kolajene ilişkin üretilebilecek çözümleri sizinle paylaşırken aslında şu noktayı göz ardı ediyoruz. Aslında vücudumuzda var olan kolajen zamanla azalsa bile bu değişimi yavaşlatmak veya büyük oranda durdurmakta mümkün bunun için yapılması gerekenler ise şunlar;
- Egzersiz, kolajen yapımına destek veren en etkili yoldur. Düzenli egzersiz yapın.
- Sağlıklı ve dengeli beslenerek; protein, vitamin ve mineralleri gerçek gıdalardan almaya çalışın.
- Kemik suyu, yumurta, balık, fasulye gibi yiyecekler bu konuda idealdir. Kolajen üretimini artırmak ve var olanı korumak için etkili yollardan biri de bir vitamin A türevi olan retinol kullanmaktır. Retinol yanında vitamin C serumlar da antioksidan etki ile kollajen yıkımını azaltır.
- Cildinizi kolajen yıkımından korumak için sigarayı bırakın, güneşten mutlaka korunun, düzenli ve yeterince uyuyun, şeker ve rafine edilmiş ürün tüketmeyin.
- Deride kolajen üretimini uyaran lazer, fraksiyonel radyofrekans (altın iğne), dermapen, dermaroller, PRP uygulamaları bir dermatoloji uzmanı tarafından yaşa ve ihtiyaca göre seçilerek düzenli olarak uygulanmalıdır.
Kaynak: https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/cildiniz-icin-kolajen-takviyesi-kullanirken-dikkat
Kolajen hakkında daha detaylı bilgi almak için https://tr.wikipedia.org/wiki/Kollajen adresini ziyaret edebilirsiniz.