Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Kombi Kullanımında En Ucuz Isınma ve Tasarruf Yöntemleri Nelerdir 2021-2022

Kombi Kullanımında En Ucuz Isınma ve Tasarruf Yöntemleri Nelerdir 2021-2022

Kış aylarına girdiğimiz bu günlerde hemen hemen tüm ailelerin gündemi bu kış nasıl ısınacakları olsa gerek. Son dönemde yaşanan ülkemizdeki ekonomik kriz ve fiyatlardaki inanılmaz yükselişin çok kısa bir süre içerisinde doğalgaz fiyatlarına da yansıması bekleniyor. Zaten var olduğu fiyat ile orta sınıf aileler için çok yüksek olan doğalgaz fiyatlarının yeni artışlarla tamamen sorun olacağı herkes tarafından malum. Hal böyle olunca da aileler mümkün olan en uygun çözüm konusunda zihinlerini yoruyor ve ne yazık ki kara kara da gelecek kış aylarını düşünüyorlar. Bizler de bu yazımızda tasarruf etmek için En verimli kombi hangisi, Kombi nasıl çalışır, kombinin çalışma mantığı nedir, kombiyi nasıl kullanırsak tasarruf edebiliriz, cebimizle doğru orantılı olmadan evimizi nasıl ısıtabiliriz ve daha birçok soruya yanıt arıyoruz.

Isınmada tasarruf etmemizdeki ilk ve önemli unsur tercih edeceğimiz kombi. Bir kombi değişirken profesyonel destek almanın hem alacağınız kombiyi daha uygun almanıza ve doğalgaz kullanımında da büyük oranda tasarruf etmenize katkı sunacaktır. Bir kombi tercih ederken öncelikle şu yapılmalıdır.
  • Isıtacağınız mekanın metre kare cinsinden alanını belirleyin.
  • Mekanı ısıtmak için kullanacağınız petek boyutunu belirleyiniz
  • Petek boyutunu belirledikten sonra hesap şu olmalıdır. 1 metre petek ısınmak için 2000kcal’ye ihtiyaç vardır. Bu hesaba göre örneğin 7 metre petek kullanacaksanız en az 14bin kcal üretecek bir kombi tercih etmelisiniz.
  • İhtiyacınıza uygun bir kombi tercih etmemeniz durumunda kombileriniz ısınmayacağı gibi harcadığınız doğalgaza karşılık da yeterince verim elde edemeyeceksiniz.
  • Enerji verimliliği sertifikasına Enerji ilişkili ürünler (ErP) kombiler tercih ediniz.
Ayrıca Bakınız.  Telegram Borsa Grupları incelemeye alınıyor!

Kombinin Doğru Yere Monte Edilmesi

Kombiyi doğru yere montaj ettirmek enerji ve ısı verimliliğinde çok önemlidir. Kombiyi yerleştireceğiniz mekanın direk soğuk havayla temas etmediğinden emin olmalısınız . Açık balkonlar, merdiven boşluğu vs. gibi soğuk havaya maruz kalacağı alanlara monte edilmemelidir. Kapalı alanlara kombi yerleştirme şansınız yoksa balkon gibi açık alanları tercih etme zorunluluğunuz varsa kombiyi yalıtabilmek için balkonu veya tercih ettiğiniz yeri kapattırmalısınız. Bununla birlikte kombiyi bir kapalı dolaba yerleştirmek de ısı kaybını engellediği gibi enerji tasarrufu sağlayacaktır.

Kombi yeri belirlerken bir diğer önemli konu ise kombinin peteklere olan mesafesi. Kombi yeri belirlerken petek mesafelerini de göz önünde bulundurmalısınız. Mümkünse her bir peteğe boru çekilmelidir. Bu tercihler de kombi verimliliğini artırdığı gibi ekonomik olarak da tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Kombinin Yıllık Bakımının Yaptırılması

Kombide enerji verimliliğini artırabilmek, faturada tasarruf sağlamak ve kombinin kullanım ömrünü uzatabilmek için kombinize her yıl düzenli olarak bakım yaptırmalısınız. Bakımı genellikle Ekim – Kasım aylarında kombiyi açmadan önce yaptırmanız daha sağlıklı olacaktır. Filtrelerin ve peteklerin temizlenmesiyle kışa girerken kombi daha düzenli ve uzun süreli çalıştırılacağından yeni bakımı yapıldığından daha sağlıklı çalışacaktır.

Kombinin Düzenli Olarak Çalışması

Kombiyi sık kapatıp açmak enerji verimliliğini azaltır. Kombiyi sürekli açık ama kısık ayarda tutmak tasarruf için daha etkili bir yöntemdir. Kombi kapalı kaldığında duvarlar, tavan, zemin soğuyacaktır. Açtığınızda tekrar ısıtmak için daha fazla zaman ve enerjiye ihtiyaç olacaktır. Bunun yerine düşük düşük ayarda tutarak stabil bir sıcaklığı korumak daha faydalı olacaktır.

Kombi Su Basıncına Dikkat Edilmesi

Kombinin verimli kullanabilmesi için kombinin üzerindeki su basınç göstergesini kontrol etmeliyiz. Kombinin üzerinde bulunan su basınç göstergesi 1-2 bar aralığında olmalıdır. Kombinin en verimli çalıştığı basınç düzeyi 1.5-2 bar arasıdır. Kombinin verimi artırmak, enerjiden tasarruf edebilmek için su basınç göstergesinin bu aralıkta olduğuna dikkat etmelisiniz. Kombide su eksilmesi olduğunda su bancı düşer ve su basınç göstergesindeki değerinde düştüğünü görürüz. Genellikle kombilerde 2-3 ayda bir su eksilmesi olur. Su basınç göstergesinde değerin düştüğünü gördüğünüzde kombinin alt kısmında bulunan vanayı yavaş yavaş açarak eksilen suyun tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi kombinin üzerinde bulunan su basınç göstergesini kontrol ederek yaparak ibre 1.5-2 bar arasına geldiğinde durabilir ve kombinin en verimli şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız.  Çok Hızlı Tutan Aşk Büyüleri?

Kullanmayan Odaların Petek Vanalarının Kapatılması

Aslında bu durum tesisat bağlantısıyla ilgili olarak enerjiden tasarrufu sağlamak konusunda etkili bir yöntemdir. Kombi kaloriferlerin içindeki suyu ısıtarak ısıtma sağladığından kapattığımız odalarda bu enerjiyi harcamayacak ve böylelikle tasarruf sağlanacaktır. Ancak büyük bir evde tek bir odanın petek vanalarını açıp diğer odaların petek vanalarını kapatarak ısınma sağlanamayacaktır. Diğer odaların duvar, tavan, zemin soğukluğuyla ısıtmaya çalıştığınız odayı da ısıtamayacaksınızdır. Hiç kullanmadığınız bir odanız var ise o odanın peteklerini kapatabilirsiniz. Ancak diğer odalarınızla bağlantılı bir oda ise kısık seviyede de olsa yakmak daha faydalı olacaktır.

Petek Vanalarının Ayarlanması

Hem tasarruf etmek hem de ortam sıcaklığını ideal bir seviyede tutabilmek için önemli bir konudur petek vanalarının ayarlanması. Kombiye yakın olan kalorifer peteklerinin düşük seviyede, onu takip eden odanın peteğini ondan biraz fazla ve kombiye en uzakta olan odanın petek vanasını ise maksimum seviyede tutmak hem tasarruf etmenizi hem de her ortamın ısınmasını sağlayacaktır. Petek vanalarının ayarlarını kombiye yakın olan petekten uzak olan peteğe doğru artırarak yapabilirsiniz.

Peteklerin Üzerine ve Önüne Bir Şey Konulmaması

Peteklerin üzerine ya da önüne bir şey koymak ısının ortama dağılmasını engeller. Peteğin üzerine kimi zaman dekoratif bir şeyler konulabilir kış aylarında bunların yerini değiştirmek gerekir. Isının orda hapsolmasını sağlayarak ortamın ısınmasını engelleyecektir. Yine peteğin önüne eşya konulması ısının o bölgede hapsolmasına neden olacak ve ortama yayılmasını engelleyecektir. Peteklerin önüne veya üzerine konulan nesneler nedeniyle peteklerin ortamı ısıtması engellenmiş olacaktır. Kış aylarında, kombiyi çalıştırılmaya başlandığında evin mimari düzenini bu etkeni göz önünde tutarak düzenlemek hem ısınma konforunuzu artıracak bu yüzden de enerjiden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.



Cevap bırakın