Yeni doğan bebeklere su verilip verilmeyeceği hakkında birtakım kaygıleri olan çiçeği burnundaki annelerin işine yarayacak bilgileri sizler için haberimizde biraraya getirdik! 6 aylıktan ufak bebeklere su verildiği zaman bazı ciddi sağlık sorunları ortaya çıkacaktır. Peki kaç aylıkken su içirilir? Bebeklere ne zaman su içirilmeli? Bebeklerde sıvı gereksinimini karşılamak için…
Anne olma duygusunu ilk defa yaşayan bayanların bebeklerinin beslenmesinden tutun bakımına kadar kafalarında birçok soru işareti olabiliyor. sıhhatli bir hayat için vücudumuzun alması gereken en temel besin kaynağı olan su, Tabiki bebekler için de lüzumludir Lakin bunun için doğru bir zaman var. Bebeklik döneminde su tüketimi ile ilgili Çocuk sağlığı uzman kişilerı, doğumdan sonraki ilk altı aylık zamanda yalnızca anne sütünün yeterli olduğuna gözleri üstüne topluyor. Yeni doğan bebeğe su ya da ilk altı ayda mamayla beslenen bebeğe su verilmesi tavsiye edilmeyen durumlardan birisidir. En basit nedeni ise su ile midesini şişirecek olan bebek, anne sütünü daha az alacak ve bu da yetersiz enerji alımına bağlı olarak bebekte büyüme geriliğine yol açacaktır. Bebeklerde su tüketimini konu alan bir araştırmada elde edilen bilgilere göre, bebeklerde zehirlenme gibi ciddi sağlık sorunlarına rastlanılabiliyor. Bu da bebeklerde nöbete ve komaya girmesine yol açabiliyor. Peki bebeklerde sıvı ihtiyacı nasıl karşılanır? Bebeklerde su tüketimi…
TIKLA OKU: EVDE BEBEKLERE BİBERON MAMASI NASIL YAPILIR?
YENİ DOĞAN BEBEĞE SU VERİLİR Mİ? KAÇ AYLIKKEN SU İÇİRİLMELİ?
Emzirme dönemindeki bir annenin göğsünden gelen sütün %70-80 oranı su ile kaplıdır. Bu da yeni doğan dönemindeki bir bebeğin günlük alabileceği sıvı miktarını oldukça fazla karşılamaktadır. bu sebeple da ilk altı ayda yeni doğan bebeğe kesinlikle su verilmemelidir. bunun yanısıra yeni doğan döneminde su tüketimi ile beraber bebeğin enfeksiyona yakalanma riski de çok fazladır.
Su tüketimi gerçekleştirilen bebeklerde ağız içi mantarların, pişik, pamukçuk ve ishalli hastalıkların görülme ihtimali de çok yüksektir.
TIKLA OKU: BEBEKLERİN SAÇLARI NASIL HIZLI UZAR?
MAMA İLE BESLENEN BEBEKLERE SU VERİLİR Mİ? EK GIDAYA GEÇİŞTE SU NASIL VERİLMELİ? BEBEKLERDE SU TÜKETİMİ:
aynı bizlerde olduğu gibi bebeklerde de su tüketimine başlamak ve düzene sokmak gerek. Bebeklerde düzenli bir biçimde su verilmesi gereken dönem ise ek gıda sürecidir. Çünkü gün içerisinde tüketilen gıdaların miktarı artıp kıvamlaştıkça bebeğin sıvıya olan ihtiyacı çoğalacaktır. Bu esnada bebeğin sıvı gereksinimini gidermek için en sıhhatli yol sudur.
Ek gıda döneminde başlanması gereken su tüketiminin ana besin kaynağı olmamasına dikkat edilmelidir. yalnızca değişiklik olarak katmanız gereken su anne sütü yetersizliğinde formül mama yerine tüketilmemelidir.
TIKLA OKU: KURANA EMZİRME SÜRESİ! SÜTTEN KESMEK İÇİN…
BEBEKLERE NE ZAMAN SU VERİLMELİ?
uzman kişiler ilk altı aylık zamanda bebeklere su verilmesini uygun görmemektedir. Altıncı aydan sonra bebeğin su tüketiminin yeterli olup olmadığını anlayabilmek için günlük 6-7 defa altını ıslatması, 2 yaşından sonra da 4-5 kez altını ıslatması yeterli miktarda su tüketildiğinin göstergesidir.
Suyun tadını sevmeyen bebeklere anneler suyu sevdirmek için şekerli su ya da su yerine meyve suyu vermeleri çok büyük sıkıntıdır. Bu hatalı ilerleyen dönemlerde çocukluk çağı obezitesi gibi sorunlara neden olabilir.
TIKLA OKU: ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
6. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE SU VERMEK NEDEN ZARARLI?
-Vücudun gereksinim duyduğu mineral, protein ve vitaminlerin tümü anne sütünü kapsar. Bu nedenle bebekler ihtiyaçları olduğu bu değerleri anne sütünden alabilir. Su ise bebeğin gereksinimlerini yerine getirmez aksine zehirlenme gibi ciddi sıkıntılara neden olur. Yeni doğan döneminde bu yüzden su vermek zararlıdır.
-Bebekte elektrolit tuz dengesini alt üst ederek ciddi sağlık problemlerine sebep olur, bu da nöbeti tetikler.
-Böbrekleri yeterince gelişmeyen bebeklerde fazla su alma zehirlenmeye neden olabilir.
-Besleyici değeri yüksek olan mamalara fazladan su eklemek kalorisini azaltacaktır.