Site icon Bilmediğini Bilmek En iyisidir – Bilge Kişi

Masalın çocuk gelişimine etkisi

Okulevvelsi zamanda çocuğa anlatılan masalların ya da okunan hikayelerin gelişimleri üstündeki faydası çok büyüktür. Kelime haznesinin arttırmasının yanı sıra hayal dünyasının zenginleştiremeye de yarayan bu aktivitenin okulevvelsindeki yerine sizler ve çocuklarınız için değindik. Okul evvelsinde masal anlatıcılığının önemi nedir? Masal ve hikaye okumanın yararları…

Özellikle de çalışan anne babaların çocuklarıyla verimli vakit geçirebilmeleri için tercih edebilecekleri en keyifli aktivitelerden birisi de masal ya da hikaye okuma etkinliğidir. Hem çocuklarının daha kolay uykuya geçişini sağlamak hem de gelişimlerine katkı sağlamak isteyen anne babalar, yaşlarına uygun masal ya da hikaye kitaplarıyla çocuklarını eğitebilir. Çocuk edebiyatının en mühim ürünlerinden olan masallar pek çok psikolog ve eğitimciler tarafından kullanılarak eğitsel psikolojik hedeflere ulaşmayı amaçlar. Hayatın gerçeklerini, iyi ve kötü ayrımını, doğruyu hatalıı, güzeli ve çirkini aşıladığımız masallar aracılığıyla çocuğa bir nevi rehber olunur. Biz yetişkinlerin gözünden incelediğimizde masallar her ne kadar hayal ürünüymüş gibi yani mükemmel olaylardan ibaretmiş gibi gözükse de hayatın tam ortasında dersler de verir. Masal kahramanlarının yaşadıkları sorunların çözümü ile gerçek hayatta ki olayların arasında ilişki kurmak mümkündür.

MASALIN OKUL ÖNCESİ DÖNEMDEKİ FAYDALARI:

Okul evvelsi zamandaki çocuklara gerek öğretmenlerin gerek de ailelerin anlattığı masalların hakkında hep bir zıtlık görürüz. Doğru ile hatalıın, zengin ile fakirin, güzellik ile çirkinliğin kısaca tezat kavramlarla içselleştirilen kahramanların mücadelesi anlatılmaktadır. Mücadelenin sonunun çoğu zaman olumlu yönden sonlandığı her ne zorlukla karşılaşılırsa karşılaşılsın bu durumlar çözüme erer ve yenileri bir kez daha tekrarlanmaz.

Ulaşılması istenen amaca karşı sabırla, umutla, hırsla, azimle ve merhametle, alın teriyle kazanmayı öğreterek çocuğu hayata hazırlamasına yararlı olur.

Masal aracılığıyla çocuk soyut dünyasından somut dünyasına yani hayalden gerçeğe geçer. Kendisine göre olan gerçek kafasında rol aldığı hayallerle somut bir hal alır. Masal çocuğun iç dünyasını biçimlendirdiğinden çocuk bir anda kendisini masal dünyasında zanneder ve orada yaşar.

Anlatılan kahramanın meselesi olmaktan çıkmış bizzat onun masalı haline gelmiştir.

MASALIN ÇOCUK GELİŞİMİNE ETKİLERİ:

Masalın içerisinde yer alan betimlemeler hayal dünyasını zenginleştirmeye yarar iken atasözleri, deyimler ve benzetmeler gibi süslenmiş bir dil çocuğun ana dilinin ve hayal gücünün gelişimine katkı sağlar. Tüm bunların yanı sıra çocukta kelime hazinesinin artmasına imkan sağlar, dinleme-anlama becerisini geliştirir.

Olaylara farklı açılardan bakmayı öğrenen çocuklarda merak duygusu giderek pekişir.

Her şeyden evvel anne-babasıyla vakit geçirme olanağı sağlayan masal dinleme etkinliği aynı zamanda çocuğun daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olmaktadır. Çocuğunuzun iyi bir dinleyici olması içinde oldukça tesirli bir aktivite olan masal ya da hikaye okuma etkinliği dikkat probleminun da önüne geçecektir.

Çocuğunuzun yaptığı hatalıları önlemek için uygun üslupla masalda vermek istediğiniz sinyali verebilirsiniz.

Exit mobile version