Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

mRNA Aşıları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi 2021-2022

mRNA Aşıları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi 2021-2022

Koronavirüs salgını 2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan çok kısa bir süre sonra dünyanın tamamını hemen etkisi altına aldı ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) koronavirüsü küresel bir salgın olarak tanımladı. Bu noktadan sonra her ülke öncelikle kendi halkını korumak, sonrasında ise küresel dünyayı bu sorundan arındırmak için çalışmalara başladı. Yaşanan salgın için alınan çok sayıda önleme rağmen halen istenilen düzeyde başarı elde edilememesine rağmen bu sürecin sonuna gelindiğinde yaşanan bu olumsuzluklardan da çok önemli kazanımlar elde edebiliriz gibi duruyor.

Koronavirüs salgın sürecinin en önemli mücadele aracı olarak bilim insanları aşıyı işaret ediyor. Bu nedenle dünyada çok hızlı bir şekilde kullanıma sokulan koronavirüs aşıları oldu. Bu aşılardan en önemlisi ve belki de dünyada en çok kişiye vurulanı ise Biontech-Pfizer tarafından geliştirilen mRNA aşısı. Çok sayıda spekülasyonun da yapıldığı mRNA aşıları aslında uzun bir süredir bilim insanları tarafından araştırılan ve üzerine çalışma yapılan bir konu. Özellikle kanser tedavisinde etkili bir araç olacağı düşünülen mRNA aşılarıyla ilgili Prof. Dr. Güner SÖNMEZ sosyal medya hesabı üzerinden bilgi seli paylaştı. Biz de bu yazımızda Prof. Dr. Güner SÖNMEZ Hocanın da sorduğu ve yanıtını verdiği mRNA Aşaları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi ve mRNA aşıları kanseri tedavi ediyor mu sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız?

mRNA Aşıları Kanseri Tedavi Ediyor Mu / Edebilir Mi?

Bu berbat salgın, önümüzdeki yıllarda götürdükleri kadar, getirdiklerinden de söz ettirecek. “mRNA aşılarının Covid 19’daki başarısı sadece bir başlangıç ve modern tıpta bir devrimi müjdeliyor olabilir.” B

Ayrıca Bakınız.  SuÇiçeği Belirtileri, Aşısı, Nasıl Bulaşır, Geçer 2022

Birçok kanser türünün tedavisi mRNA aşıları ile mümkün olabilir. Bu aşılar sayesinde kişiye özel aşı üretmek hayal değil.

Normal doku içinde mutasyon geçiren ve kontrolsüz büyüyen hücreler kanser dokusunu oluşturur. Her kişinin kanserli hücresindeki mutasyon eşsiz-farklıdır.

Kanserli dokudan biyopsi alınıp incelenerek bu mutasyonlar saptanabilir. Ve bağışıklık sisteminin kanser hücresindeki hangi tip antijene güçlü tepki vereceği belirlenebilir.

Bundan sonrası sadece yazılımdır. O antijeni üretmesi için mRNA kodu yazılıp vücuda verilir.

Aşıyla verilen komut sayesinde, hücre kanserli dokunun işlevsiz bir parçacığını üreterek bağışıklık sistemine tanıtır. İz süren bir köpeğe bir giysi parçasının koklatılması gibi…

Kanser dokusunu tanıyan bağışıklık sistemi alarm durumuna geçer ve hangi hücrede o parçacık

varsa yakalayıp yok eder. Yani sağlıklı hücrelere dokunmaz iken, sadece yabancı olarak algıladığı kanser dokusuna saldırır.

Şu anda pankreas, kalın bağırsak, cilt, akciğer başta olmak üzere birçok kanser türüne karşı devam eden aşı çalışmaları var.

mRNA Aşıları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi
mRNA Aşıları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi

Ayrıca şu an aşısı olmayan veya aşısı yeterince başarılı olmayan bazı virüslere karşı da çare olması mümkün.

Mesela grip aşısının koruyuculuğu %40-60. Ayrıca çeşitli solunum yolu virüslerinden, yılda 4 milyon insan ölüyor. Bunlar için de yürüyen çalışmalar var.

Bitmedi; Kalp hastalıklarından, Otoimmün hastalıklara, MS’den organ hasarı onarımına birçok hastalığa çare olabilir.

Unutmayın; “Her kışın yüreğinde titreyen bir bahar vardır. Her gecenin peçesinin ardında tebessümle bekleyen bir şafak vardır.”

Kaynak: Covid success of mRNA vaccines opens way to a new generation of drugs https://www.ft.com/content/1f7f349f-d9e0-4b10-aa03-f411328f52ea

Prof. Dr. Güner Sönmez Hocanın twitter hesabını ve üstteki bilgi selini görmek için ise;

2021 Koronavirüs – Covid 19 Aşıları Yan Etkileri Nelerdir? Pıhtılaşma Yapar Mı?



Cevap bırakın