Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Samsung Galaxy Note 20 İnceleme

Bu makalemizde Samsung Galaxy Note 20‘yi geniş bir şekildeca inceleyecek, teknik analizini yapacak ve tabii ki Galaxy Note 20 Ultra ile olan farklarından da söz edeceğiz, lakin evvel fiyatla başlayalım. Bu mobil cihazın fiyatı 8799 TL. O nedenle üst segment mobil cihazlar arasında alternafi hayli bol bir model oluyor. Galaxy Note 20 Ultra’nın fiyatı ne diye sorarsanız, onun da fiyatı 11899 TL. Yani arada ortalama 3 bin TL gibi bir fark var. Lakin baştan aktarabiliriz ki, bunu almayı düşünen onu da alır, o nedenle gidip Note 20 Ultra almak daha mantıklı olabilir kanısındayız. Zira arada önemli özellikler var, bunların başında da tasarım geliyor. O nedenle şimdi tasarımla Galaxy Note 20’yi incelemeye başlayalım.

Samsung Galaxy Note 20 Tasarımı Nasıl?

Note 20, Samsung’un deyimiyle “Glasstic” bir dizayna sahip. Yani arka yüzey cam görünümlü plastik malzemeden biraraya geliyor. Bu yüzey güzel görünüyor görünmesine, buna hiçbir sözümüz yok; lakin konu statü meselesi. Yani amiral gemisi konumunda olan bir mobil cihazın da kalkıp orta düzey modeller gibi plastik malzemeyle gelmesi açıkçası olmamış. Yoksa Galaxy A serisinde bu mobil cihazın yarı parasına fiyatla alabileceğiniz güzel mobil cihazlar var.

Note 20, bunun haricinde arka yüzey dizaynıyla Note 20 Ultra ile tabiki büyük benzerlik sahibi. Lakin Galaxy Note 20 Ultra’nın kamerası daha büyük; adeta dev gibi görünürken, Note 20’nin kamerası daha mantıklı boyutlarda. Bunun yanısıra kamera çıkıntısı da çok çok daha az, yani olması gerektiği gibi.

Bunların yanında Note 20, abisine göre daha ince ve daha hafif bir telefon oluyor. Mobil cihazın ağırlığı 192 gram olurken, kalınlığı da 8.3 mm.

Mobil cihazın çevresinde alt kenarda S Pen’e yer verildiğini göze çarpıyor. Onun yanında hoparlör mazgalı ve USB-C yuvası yer alırken, mobil cihazın güç ve ses tuşları sağ kenarda, SIM kart yuvası da üst tarafa yerleştirilmiş. Bu çekmecede 2 adet SIM kart yuvası bulurnurken, microSD kart takabileceğiniz boşluk ise burada yer almıyor. Yani bu telefonla 2 hattınızı aynı anda çalıştırabileceksiniz, lakin hafızayı arttıramayacaksınız.

Mobil cihazın tasarımına ilişkin olarak yine IP68 su korumasının bu telefonda da yer aldığını ve son olarak elimde Mistik Yeşili rengiyle yer alan Note 20’yi bunun yanısıra Mistik Bronz ve Mistik Siyah renk seçeneğiyle de bulabileceğinizi altını çizelim.

Samsung Galaxy Note20 Ekran Sahip olduğu özellikleri Neler?

Evet, gelelim ekrana. Note 20’de ilk dikkat edeceğiniz şey, ekranın düz olduğu olacak. Note 20 Ultra’da kenarlara doğru ekranın kavis aldığını görmüştük, lakin Note 20’de düz bir panel kullanmış Samsung. Ekrandaki tek fark bu da değil. Panel de farklı. Super AMOLED Plus ekran bulunuyor Note 20’de. Peki, bunun anlamı ne? Anlamı şu: Bu telefonda ekran 60Hz ile sınırlı durumda.

Evet, Samsung’un amiral gemisi konumunda olsa da Note 20, gerek Note 20 Ultra, gerekse S20 serisi mobil cihazlarından özellik yönünden daha sınırlı bir ekrana sahip. Bunun yanı sıra ekranın ürettiği hakkında en ufak bir sıkıntısı yok, Super AMOLED Plus panel oldukça canlı bir görüntü sağlıyor; renklerin doygunluğu olsun, gözalıcılık seviyesi olsun, kendinden oldukça tatmin bırakıyor. Lakin Samsung’un ekran tazeleme hızını Note 20 Ultra’da 120Hz olarak sunmasına karşın, 8 bin TL’lik aynı seri diğer amirali Note 20’de 60Hz sunması hiç hoş olmamış doğrusu. Bunun yanı sıra premium orta düzey mobil cihazlardan yeni Xiaomi Poco X3 NFC‘de bile 120Hz ekran donanımı var ve bu mobil cihazın fiyatı 2999 TL. Bunun yanısıra 2500 TL fiyatla bulabileceğiniz realme 6‘da da 90Hz ekran tazeleme hızı bulunuyor. Artık varın siz düşünün…

Ayrıca Bakınız.  Skyflow: The New Age Solution for Data Privacy - 2023

Ekrandaki diğer değişiklik de çözünürlükte. Bu mobil cihazında Galaxy A serisi modellerindeki gibi 1080×2400 piksel çözünürlük kullanan Samsung, neyseki HDR10+ desteğine yer açmayı ihmal etmemiş. Bunun yanı sıra mobil cihazın ekran boyutunun da 6.7 inç olduğunu altını çizelim.

Samsung Galaxy Note 20 İşletim Sistemi

Note 20’de de tabii ki işletim sistemi olarak Android 10 bulunuyor. Arayüz olarak da One UI 2.5 sürümünü göze çarpıyor. Bunun yanı sıra mobil cihazı aldığınızda bir yazılım güncellemesi alacaksınız. Bu güncelleme ile birlikte pil kullanım zamanı iyileştiriliyor, karanlık mod uygulamasına ve kamera uygulamasına güncelleme geliyor, bunun yanısıra mobil cihazın çalışma temposunun genel kararlılığı da iyileştiriliyor.

Arayüz olarak zaten Samsung’un bu hususta çok başarılı olduğunu söylemeye bile gerek yok. Oldukça sezgisel ve optimize edilmiş bir arayüz olan One UI, çok sayıda seçenek getiriyor.

Telefonda Samsung’un bir dönem çıkarttığı Edge modellerinden aşina olduğumuz Edge menüsü de bulunuyor, oyunları bir araya toplayan Game Launcher menüsü de. Tabii ki ekranlar arasında uygulamaları taşımak istediğinizde, teker teker taşımak yerine hepsini seçerek bir kerede taşıyabileceğinizi de altını çizelim. Hala bu kullanışlı donanımı sunmayan mobil cihazlar mevcut.

Samsung Galaxy Note 20 S Pen Sahip olduğu özellikleri Neler?

Bunun yanı sıra tabii ki Note 20’nin kullanımında en çok tercih edilecek uygulamaların başında S Pen menüsü geliyor; zira bu mobil cihazın en büyük şakasi S Pen’e sahip olması. Aksi halde gerek performans gerek kamera konularında, eskisi kadar özel bir telefon değil Note serisi.

Peki, S Pen’de neler var? S Pen hakkında Note 20 Ultra’da da karşımıza çıkan tüm yenilikler Note 20’de de geliyor. Note 9’da kazanılan uzaktan kontrol yeteneği Note 20’de de geliştirilerek sürüyor. S Pen’in temassız hareket fonksiyonlara yönelik gelişmeler arasında kalem tuşunu basılı tutarak geri, ana ekran, son tercih edilenlar, akıllı seçim ve ekran notu gibi fonksiyonları jestler ile tetikleyebiliyorsunuz. Tabiki bu hareketleri farklı uygulamalarla da değiştirebilirsiniz.

Tabiki Note 20’de yine kamerayı da S Pen ile kontrol etmeniz ve bu sayede uzaktan resimler çekmeniz mümkün. Hava hareketleriyle kameraları değiştirebilir, modlar arasında geçiş yapabilir, görüntüye yakınlaşabilir ve uzaklaşabilirsiniz.

Bunun yanı sıra bilindiği gibi Note serisi zaten yıllardır mobil cihazı çizim işleri için olduğu kadar kalemle not almayı tercih edenler tarafından da tercih ediliyor. Note 20’de her 2 yönden de gelişimler var. Samsung Notes uygulaması ile aldığınız notları telefon ve bilgisayar arasında çok rahat senkronize edebiliyorsunuz.

Bunun yanı sıra S Pen’in duyarlıiyeti de arttırılmış. Gecikme zamanı 9ms‘ye kadar indirgenmiş durumda. Bu da S Pen’i ekran üstünde kullanırken, sanki gerçek bir kalem ile ekrana yazıyormuşsunuz hissiyatı sağlıyor.

Samsung Galaxy Note 20 Sahip olduğu özellikleri Neler?

Evet, gelelim Note 20’nin teknik donanımlarine ve performans notlarımıza. Samsung’un Note 20 serisinde yola Exynos ile devam etmesi ve Snapdragon 865+ gibi kaslı bir işlemciyi yalnızca ABD modellerinde kullanması hoş olmamıştı ve bundan Note 20 Ultra incelememizde de bahsetmiştik. İki işlemci arasındaki fark artık ayyuka çıkmışken, elimizdeki telefonda da tabii ki Exynos 990 bulunuyor.

Bu işlemci 8 çekirdekli yapıda ve bu çekirdeklerden 2’si Prime olarak 2.73 GHz frekansında, ikisi 2.50 GHz frekansında ve diğer 4’ü verimlilik odaklı biçimde 2.0 GHz frekanslı olarak bulunuyor.

Telefon 8 GB RAM mevcut. Depolama alanı da 256 GB. Samsung, burada da yine bir ayrıma gitmiş ve Note 20 Ultra’daki microSD kart desteğini bu telefonda çıkartmış. Yani Note 20’yi satın alırsanız, hafızayı fiziksel olarak arttıramayacaksınız.

Bunun yanı sıra telefonda parmak izi sensörünün ekranın altında yer aldığını ve yüz tanıma donanımınin olduğunu da unutmadan altını çizelim.

Ayrıca Bakınız.  2021 Adil Kullanım Kotası Neden Çabuk Doluyor Nedir Kotam Neden Çabuk Bitiyor

Samsung Galaxy Note 20 Performansı Nasıl?

Şimdi gelelim Note 20’nin nasıl performans gösterdiğine. Bu hususta tabiki çok şey söylemeye gerek yok, zira her ne kadar Snapdragon 865+ işlemci farklı açılardan Exynos 990’dan güçlü dursa da, Exynos 990 da yabana atılacak bir işlemci değil tabii. Note 20, bir amirale yakışır ölçüde üst seviye performans gösteriyor ve oldukça süratli çalışıyor.

Lakin genel performans tablosunda tek çekirdek sonuçlarında önde dursa da, Exynos 990’daki tüm çekirdeklerin aynı anda çalışmasını gerektiren uygulamalarda ve genel sistem performansı hakkında Snapdragon 865+ işlemciyi kullanan mobil cihazlardan bir basamak geride duruyo Note 20. En azından yaptığımız testlerde kağıt üstüne yansıyan değerler böylece oldu.

Bu testlerden evvel AnTuTu Benchmark’a bakarsak, Note 20’nin totalde 532 bin 71 puan topladığını göze çarpıyor. Bu puanla daha evvel incelediğimiz Xiaomi Poco F2 Pro ve OPPO Find X2‘den geride duran telefon, tek çekirdek testinde ise bu durumu değiştiriyor.

GeekBench tek çekirdek testinde zirve şu an 3 Samsung modelin. Galaxy S20 Ultra, Galaxy Note 20 Ultra ve Note 20 modelleri işi önde götürüyor. Lakin dediğimiz gibi işlemcinin tüm çekirdeklerini çalıştırması gerektiğinde işler terse dönüyor ve Note 20 bir anda Poco F2 Pro ile OPPO Find’ın yanı sıra Huawei P40 ve Mate 30 Pro modellerinin de gerisine düştüğünü göze çarpıyor.

Tabiki bunlar temelde gerçek performansı gösteren temel değerler olsa da günlük kullanımda aradaki farkı fark etmeniz oldukça zor olacaktır. Lakin yine de bilmenizde yarar var.

Oyun hakkında ise tabii ki her oyunu çok rahat oynayabileceğiniz bir telefon olacaktır Galaxy Note 20.

Samsung Galaxy Note 20 testlerini, karşı karşıya geldirma tablolarını ve oyun performanslarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Samsung Galaxy Note 20 Pil Performansı Nasıl?

Mobil cihazın pil performansına sıra geldiğinde, bunun mobil cihazın en tartışmalı konularından biri olduğunu altını çizelim. Zira işlemci seçimi en çok burada farkını gösteriyor. Zira Snapdragon’lı Note 20 modelleri Exynos işlemcili olandan daha uzun pil ömrü sağladığı biliniyor. Bunun yanı sıra daha sonra sizlerle Note 20 Ultra uzun dönem kullanım notlarımızı da ayrı bir videoda anlatacağız. Bunun yanı sıra, her ne kadar ilk incelememizde Note 20 Ultra iyi bir pil başarısı göstermiş olsa da, uzun kullanımda pek de mutlu olduğumuz bir telefon olmadı doğrusu.

Benzer konu büyük bir olasılıkla uzun kullanımda Galaxy Note 20 için de geçerli olacak. Zira Note 20, Note 20 Ultra’dan 200 mAh daha ufak bir batarya kullanıyor. Galaxy Note 20’nin batarya kapasitesi 4300 mAh seviyesine.

Genel kullanım pil performansıyla günü çıkyükselen Note 20, yine de yoğun kullanım neticesinde akşam saat 20:00 – 21:00 sularında yüzde 20 şarjla, size şarj etmeniz için göz kırpabiliyor. Bu da akşam eve geç dönecekseniz yanınıza bir mobil şarj cihazı almanız anlamına geliyor.

90 dakikalık Full HD video testimizde, şarjı yüzde 11 oranında gerileyen Note 20, kutu içerisinde yer alan 25W’lık şarj cihazıyla yarım saat içinde yüzde 38 oranında şarj olabiliyor. Bu hususta en süratli olduğu söylenemez, lakin şarj olma hakkında mobil cihazın batarya ömrü yönünden istikrarlı olduğunun altını çizebiliriz.

Bunun yanı sıra Note 20’de 15W kablosuz şarj desteği ile kablosuz ters şarj donanımınin yer aldığı bilgisini de verelim.

Samsung Galaxy Note 20 Kamera Sahip olduğu özellikleri Neler?

Gelelim kameralara. Bu telefonda Ultra modeline göre daha ufak boyutta bir kamera alanına bulunduran Samsung, bu sayede daha az bir kamera çıkıntısıyla işi kotarmış. Lakin kamera bloğu yalnızca tasarım yönünden değişmemiş, ana kamera da 108 MP yerine, 12 MP’e indirgenmiş.

Ayrıca Bakınız.  Redmi orta seviye mobil cihazı K30i'yi tanıttı

Evet, bu telefonda ana kameramımızın ölçüsü 12 MP. f/1.8 diyaframlı, 26 mm’ik geniş açılı ana kamerada faz algılamalı otofokus da var optik imaj sabitleme donanımı de. Kameralarıyla Note 20 Ultra’dan daha ziyade Galaxy S20 serisine benzeyen Note 20, 50x’e kadar zum yapamıyor. Bunun yerine 30x zum donanımı mevcut durumda. Lakin 30x şeklinde yakınlaşıp çektiğiniz resimlerdan pek tatmin kalacağınızı sanmıyoruz, zira görüntü büyük ölçekte dağılıyor, resimler yağlı boya tablosu gibi görünüyor.

30x zum yapabiken bu kamera, 64 MP ve f/2.0 diyaframlı telefoto şeklinde karşımıza çıkıyor. Bu kameradan, detay zenginliği yüksek fotoğraf çekmek istediğinizde, üstten 64 MP anahtarını açarak yararlanabiliyorsunuz. Yine faz algılamalı otofokus ile OIS bu kamerada da mevcut durumda.

Arkadaki 3’üncü kamera da 12 MP şeklinde ultra geniş açılı.

Peki, arka kameralar nasıl resimler çekiyor?

Note 20, kameralarıyla genel çerçevede kullanıcısını tatmin edici sonuçlar ortaya koyuyor. Özellikle manzara çekimlerinde bunu görebiliyorsunuz. Ana kamera iyi resimler çekiyor, lakin manzara çekimlerinde bazı zaman bulutlarda oluşan gözalıcı vurgular kimi zaman kendini çok belli ediyor. Bunun yanı sıra Samsung’un kameralarında keskinliği hedeflediğini biliyoruz. Bunun yanısıra aşırı doygun renk üretimi ve aşırı pozlama da bazı zaman bazı alanları yapay kılıyor. Keskin renkler ve hoş tamamen doğal arka planla birlikte bokeh efektini de istediğiniz ölçüde verdiğinizde, ortaya güzel yakın çekim resimler çıkabilirken, mesafeyi iyi ayarlayamazsanız bu koşulda da bulanık resimler çekebiliyorsunuz. Bunlara ilave olarak Note 20, ultra geniş kamerasıyla çoğu telefondan daha iyi çekimler yapma olanağı tanıyor.

Gece çekim koşullarında ise otomatik modda çekim yaptığınızda çok fazla ayrıntı alıyorsunuz, lakin sahnenin çoğu karanlık kalıyor. Bu koşullarda Gece Modu‘nu kullanarak çekim yapmanızı öneririz. Zira bu sayede gölgede kalan pek çok ayrıntı da ortaya çıkacak ve çerçeve genelinin netliği artacak.

Note 20’nin ön kamerası ise yine Ultra modeliyle aynı. 10 MP şeklindeki ön kamera ile bunun yanısıra 4K video kaydı da yaapbiliyorsunuz. Bunun yanı sıra arka kamerada da tabii ki 24 kare ölçüsünde 8K video kaydı yapılabilirken, özellikle arka kamera ile hareket halindeyken yapacağınız video çekimlerinde OIS ve gyro-EIS desteği aracılığıyla hemen hemen sallantısız sonuçlar alabiliyorsunuz.

Samsung Galaxy Note 20 ile çekilen resimlerı hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sonuç

Sonuç olarak değerlendirirsek, Note 20 modeli önemli sahip olduğu sahip olduğu özellikleri Note 20 Ultra’dan almayan ve 8799 TL fiyatı ile üst segment mobil cihazlar arasında kendine yer bulan bir model oluyor. Bu haliye rakiplerine kıyasla en büyük farkı S Pen ile ortaya koyduğu açık, diğer donanımlarıyla ise bu kısımda alternatiflerden biri oluyor. Kendi içinde iyi bir telefon, lakin karşısında da güçlü rakipleri olması, sivrilmesini güçleştiriyor diyebiliriz.

CHIP Online Notu: %78

+ Canlı ekran
+ Çok yönlü 3 kamera
+ S-Pen her zamanki gibi harika
+ Güçlü performans
+ Ses performansı
+ Suya dayanıklı gövde

– Plastik sırtlı bir telefon için pahalı
– Diğer Samsung amiral gemilerinden daha düşük çözünürlüklü ekran
– Yalnızca 60Hz ekran paneli
– microSD kart desteği yok

Samsung Galaxy Note 20 Alternatifleri Neler?

Samsung Galaxy Note 20’ye alternatif olarak Galaxy S20 Plus, Galaxy Note 10 Plus, Huawei P40 ve Xiaomi Poco F2 Pro gibi modeller de değerlendirilebilir.

Kimler Samsung Galaxy Note 20 Satın Almalı?

Özellikle S Pen’e sahip yeni seri bir Note modeli satın almak talep edenler, lakin bütçesi Note 20 Ultra için uygun olmayanlar, Galaxy Note 20’yi tercih edebilirler.

Samsung Galaxy Note 20 Teknik Özellikler



Cevap bırakın