Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Sigorta Nedir, Ne İşe Yarar, Çeşitleri, Araba, Ev, Seyahat, Çiftçi, Mortgage – 2021

Sigorta (Insurance) Nedir? Sigorta Ne İşe Yarar?

Sigorta yeni dünyanın en çok kullanılan ekonomik korunma yöntemlerinden birisi. Dünyanın hemen her bölgesinde birçok insanın tercih ettiği sigorta pazar büyüklüğü, koruyuculuğu ile her geçen gün katlanarak büyümeye devam ediyor. İngilizce insurance kelimesinin Türkçeye çevrilmiş hali olan sigorta ve sigortacılıkta ülkemizde faaliyetlerini uzun süredir devam ettiriyor. Sigorta birçok alanda koruma sağlıyor. Bunlardan bazıları; araba (car), ev (house), seyahat (travel), çiftçi (farmer), mortgage, ömür boyu (lifelong), gelecek sigortası (progressive insurance) vb. dir. Bu yazımızda sigorta konusuna değineceğiz. Öncelikle sigorta nedir (what is insurance) ile başlayıp devamında sigorta ne işe yarar (What does insurance do) başlığına baktıktan sonra sigorta çeşitleri nelerdir onlara da göz atacağız.

Sigorta Nedir (what is insurance) ? Sigorta Ne İşe Yarar (What does insurance do)?

Sigorta, bir poliçe ile temsil edilen ve bir bireyin veya kuruluşun, bir sigorta şirketinden kayıplara karşı mali koruma veya geri ödeme aldığı bir sözleşmedir. Şirket, ödemeleri sigortalılar için daha uygun hale getirmek için müşterilerin risklerini bir havuzda toplar.

Sigorta bir başka tanımla; bir şirketin veya devletin belirli bir primin ödenmesi karşılığında belirli kayıp, hasar, hastalık veya ölüm için bir tazminat garantisi sağlamayı taahhüt ettiği bir düzenlemedir.

Ayrıca Bakınız.  Stil danışmanı Nedir?
Sigorta Çeşitleri Nelerdir
Sigorta Çeşitleri Nelerdir

Sigorta Çeşitleri Nelerdir (What are the Types of Insurance)?

Sigorta ülkemizde ve dünyada çok sayıda alanda koruma sağlamaktadır. Ülkeden ülkeye ve bölgeden bölgeye kullanım şekilleri farklı olsa da genel itibariyle ortak bir koruma ve korunma yöntemi sağlamaktadır. Dünyada ve ülkemizde en çok tercih edilen sigorta (insurance) çeşitleri; araba sigortası (car insurance), ev sigortası (house insurance), seyahat sigortası (travel insurance), çiftçi sigortası (farmer insurance), mortgage, ömür boyu (lifelong insurance), gelecek sigortası (progressive insurance) vb. dir

Sigorta Firmaları Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (Insurance Companies Turkey, United States)
Sigorta Firmaları Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (Insurance Companies Turkey, United States)

Sigorta Firmaları Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (Insurance Companies Turkey, United States)

Sigorta ve sigortacılık devlet eliyle ya da özel kurumlar tarafından sağlanan bir hizmettir. Küresel alanda etkin ve güçlü sigortacılık firmaları ile ülke ve yerel bazda hizmet veren sigorta şirketleri bulunmaktadır. Çalışma mantığı içerisinde aslında ulusal ve yerel düzeyde faaliyet gösteren sigorta firmaları da kendilerini küresel alanda faaliyet gösteren sigorta firmalarına sigortalatmaktadır. Bu anlatı size garip gelebilir ama tüm yapı neredeyse bunun üzerine inşa edilmiştir. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletlerinde en bilinen sigorta firmaları hangileridir?

  • Progressive Insurance
  • American Automobile Association
  • Globe Life And Accident Insurance Company
  • Penn Mutual
  • Standard Insurance Company
  • Modern Woodmen of America
  • Kentucky National Insurance Company
  • Zurich Insurance Group
  • Western & Southern Financial Group
  • AXA Sigorta
  • Anadolu Sigorta
  • Türkiye Sigorta
  • Ak Sigorta

Yukarıdaki sigorta şirketleri Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinden bazılarıdır.

Sigorta Neleri Kapsar? Sigorta Neyi Karşılar?

Sigortanın neyi kapsayacağı veya karşılayacağı yapmış olduğunuz sigortanın mahiyetine ve türüne göre değişmektedir. Aynı zamanda da sigorta için imzaladığınız sözleşmenin içeriği de sigortanın kapsamı açısından çok önemlidir. Çoğu zaman sigorta yada kasko yaptıran birçok kişi ne tür bir hakka sahip olduğunu bilmiyor. Bunun ilk nedeni sigortayı yapan sigorta şirketinin yeterince bilgilendirme yapmaması tabi bir diğer önemli neden ise sözleşmenin imzalayan kişi tarafından okunmaması. Hal böyle olunca da büyük mağduriyetler de ortaya çıkabiliyor. Ülkemizde ve dünyada en çok tercih edilen trafik sigortası (car insurance) nedir? gelin ona bakalım.

Ayrıca Bakınız.  Rüyada Kuran-ı Kerim Okunduğunu görmek ne anlama gelir?

Trafik Sigortası Nedir? Trafik Sigortası Neyi Karşılar? Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Trafik sigortası yaptırmak ülkemizde yasalarla zorunla hale getirilmiştir. Temelde vatandaşların hak ve malını korumak adına yapılan trafik sigortası herhangi bir kaza olması durumunda karşı tarafın veya üçüncü şahıslarda oluşan hasara bağlı masraflarını karşılar. Kazanın sorumlusu sizseniz sigortanız karşı tarafın zararını sizin poliçeniz üzerinden öder. Trafik sigortası maddi kayıpları ve ölüm, yaralanma gibi durumlara karşı ödeme yapar. Kendi aracınızla ilgili bir güvence sağlamak istiyorsanız yapmanız gereken ise kasgo yaptırmaktır. Ne yazık ki Türkiye’de kasgo fiyatları her geçen gün yükselmektedir.

Bu yazımızda sigortaya ilişkin giriş düzeyinde bilgi vermeye çalıştık. Web sitemizde gelecek günlerde bu konuyu daha derinlemesine incelemeye devam edeceğiz. Aşağıda ise uluslararası alanda sigortacılık nedir ve nasıl uygulanır onunla ilgili bir video paylaşıyoruz. Karşılaştırma yapmak için faytasının olacağını düşündük. İyi izlemeler.

Sigorta poliçelerinizi turkiye.gov.tr üzerinden sorgulayabilirsiniz.

Insurance Explained – How Do Insurance Companies Make Money and How Do They Work



1 yorum
  1. […] sigortasının sizi güvence altına aldığı süre zarfında koronavirüse yakalanırsanız seyahat sigortası sizi korur. Bu güvence karantinaya alınmanız durumunda otel masraflarınız, yemek ve giyim […]

Cevap bırakın