Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Süt parası ne kadar? Süt parası nasıl alınır? 2021

Doğum yapan anneye verilen yardımlar arasında süt parası da yer alıyor. Devlet ister çalışsın ister çalışmasın doğum yapan her anneye iki önemli ödeme gerçekleştiriyor. Devletin verdiği bu doğum yardımları, süt ve emzirme parası olarak da isimlendirilen yardımların ne kadar olduğu da merak konusu. Peki 2021 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? İşte cevaplar:

Süt yardımı, ülkemizde 2015 senesinden sonra doğum yapan anneler adına verilen maddi destek yardımıdır. Süt parası halk arasında emzirme ödeneği olarak biliyor. Bütün annelere yapılan süt yardımının çerçevesi alakalı kurum ve bakanlık tarafından çerçevelen bir biçimde uygulanıyor. Devlet tarafından; çalışan annelere yahut eşi sigortalı olmayan çalışan babalara ödenen süt parası yardımı, tek defaya mahsus olmak üzere doğum yaptıktan sonra veriliyor. Halk arasında süt parası olarak anılan emzirme ödeneği genel olarak başvuru yapan bireyler tarafından PTT şubelerine gidilerek çekiliyor. 2021 yılı içinde tespit edilen asgari ücret baz alınarak süt parası hesaplanıp annelere veriliyor. Peki, 2020 alınacak süt parası ne kadar? Süt parası alma şartları nelerdir? Süt parası kimlere verilir? Süt parası hakkında tüm araştırılanler:

SÜT PARASI KİMLERE ÖDENİR?

4A (SSK) ve 4B (BAĞ-KUR) sigorta kollarına mensup olarak hizmet akdine bağlı ya da kendi adına ve hesabına yaptıkları çalışmalardan dolayı aylık alan anneler ve babalar emzirme ödeneği desteğinden yararlanabiliyor. Süt parasından bütün anneler yararlanamaz. Yalnızca SSK’lı olarak çalışan annelere yada SSK’lı olarak çalışan babaların çalışmayan eşlerine yapılır.

SÜT PARASI NASIL ALINIR?

Süt yardımının bazı sahip olduğu sahip olduğu özellikleri bulunuyor:

Annelere yapılan süt parası ödemeleri, yalnızca bir defaya mahsus bir şeklide veriliyor.

SSK’lı olarak çalışan kadınlar ya da SSK’lı erkeklerin çalışmayan eşleri adına, emzirme ödeneği hazırlanıyor.

Ayrıca Bakınız.  Avukat Ünal Işık Hakkında İstismar İddiası

4A ve 4B sigortalılar ya da sigortalıların eşleri, emzirme ödeneğinden yararlanabilir.

2015 senesinden bu yana verilmeye başlanan süt parası 2015 senesinden sonra doğan çocukların her biri için ayrı olacak şeklide ödemesi yapılır.

SÜT PARASI DESTEĞİ ALABİLMEK İÇİN İHTİYACINIZ OLAN ŞARTLAR NELERDİR?

Süt parası başvurusu yapmak için gerekli görülen şartlar şu biçimde:

Süt parası ödemeleri, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan tüm annelere verilir.

Süt parası almak için bayanların sigortalı olarak çalışması ya da eşlerinin sigortalı olması gerekir.

Süt parası ödemesi, 4C yani emekli sandığına bağlı sigortalılar adına gerçekleştirilmez.

Sigortalıların süt parasından faydalanabilmeleri için çocukların 2015 tarihinden sonra dünyaya gelmesi gerekir.

5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır.

Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor.

Emzirme ödeneği başvurusundan evvel, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir.

Süt parası ödemeleri, yalnızca annelere yapılıyor. Babaların süt ödeneğini çekmesine izin verilmez.

SSK’lı olarak çalışan bayanların eşleri için de süt parası ödeneği çıkarılmaz.

SÜT PARASI DESTEK BAŞVURUSU NEREYE YAPILIR?

Anne doğum yaptıktan hemen sonra yani sisteme düşer düşmez, anneye süt parası verilmesi kararı alınır. Daha sonra anneye verilecek süt parası için banka hesabına bakılır. Annenin alakalı bankalarda hesabı varsa, para doğrudan bu hesaplara yatırılır. Ama anne yahut babanın Bağ-Kur’lu olması durumunda başvuru alınabilir. Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.

Süt parası başvurusu için kullanılması gereken evraklar şu biçimde:

Ayrıca Bakınız.  Doha nere? Doha'da gezilecek yerler listesi

Süt parası müracaat talep dilekçesi

Doğum raporu

Doğum raporu

Kimlik belgesi

SÜT PARASI DESTEĞİ NEREYE YATIRILIR?

Süt parası, Ziraat Bankası yahut PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası’nda hesabı varsa, süt parası doğrudan bu hesaba yatırılır. Annenin hesabı yoksa, isim üzerine annenin ikamet adresine en yakın PTT şubesine paranın yatırılması gerçekleştirilir. Anne, PTT şubelerine yatırılmış parayı e- devlet sisteminden takip edebilir ve kimlik belgesi ile veznelerden alabilir.

SÜT PARASI DESTEĞİ NE ZAMAN YATIRLIR?

Süt parası desteği her ayın 8-14 günleri arasında ödemesi yapılır. Doğumun yaşandıği ayda yapılan başvurularda, bir sonraki ayın 8’i ile 14’ü arasında süt parasının alınması sağlanır. 2021 senesinde süt parası 202 TL olarak ödenmeye devam edecektir. Yalnızca 1 ay (tek sefere mahsus ödenir. Süt parasını almaya hak kazandığınız andan bu yana 5 yıl içinde bu parayı PTT’den almanız gerekmektedir.



Cevap bırakın