Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

TikTok ve Influencer Hakkında Merak Edilen Her Şey 2022

TikTok ve Influencer Hakkında Merak Edilen Her Şey 2022

Tik Tok kullanıcıların 60 saniyelik ya da 3 dakikalık videolar izlemesini ve yayınlamasını sağlayan bir sosyal medya platformudur. 155 ülkede 1 milyarın üzerinde kullanıcısı bulunur. Musical.ly isimli uygulamanın 2017 yılında Çinli ByteDance Technology tarafından satın alınmasıyla ortaya çıkmıştır.

1.2. TikTok ne zaman kuruldu?

Tiktok Eylül 2016 yılında ByteDance tarafından Çin’de piyasaya sürülmüştür. Çin’deki adı Douyin olarak bilinmektedir. Eylül 2017 yılında da Endonezya’da yayılmaya başlamıştır. Uluslararası pazara uygun olması adına Douyin adını Tiktok olarak değiştirmiştir. ByteDance Musical.1y’i satın alarak genç nesil için daha farklı sosyal medya uygulaması başlatmıştır. Musical 1’y de oluşan mevcut hesapları tek bir uygulamada toplayarak bir araya getirdi ve dev bir veri tabanına ulaşmış oldu.

1.3. Tiktok’un kurucusu kimdir?

Tiktok, milyarder Zhang Yiming tarafından kurulmuştur.

1.4. Küresel yayılma

2018 itibariyle, TikTok 150’den fazla pazarda ve 75 dilde kullanıma sunuldu. Sensor Tower tarafından sağlanan verilere göre TikTok, 2018’in ilk yarısında Apple App Store’da 104 milyondan fazla indirildi.
Ağustos ayında müzikal.ly ile birleştikten sonra indirmeler arttı ve TikTok, daha önce Musical.ly’nin yaptığı gibi Ekim 2018’de ABD’de en çok indirilen uygulama oldu. Şubat 2019’da TikTok, Douyin ile Çin’deki Android yüklemeleri hariç tüm dünyada bir milyar indirmeye ulaştı. 2019’da medya kuruluşları Tik Tok’u 2010’dan 2019’a kadar on yılın en çok indirilen 7. mobil uygulaması olarak gösterdi. Ayrıca 2018 ve 2019’da Apple App Store’da Facebook, YouTube ve Instagram’ı geçerek en çok indirilen uygulama oldu. Eylül 2020’de, ByteDance ile Oracle arasında, Oracle’ın bulut barındırma hizmetini sağlamak için bir anlaşma onaylandı. Kasım 2020’de Tik Tok, Sony Music ile bir lisans anlaşması imzaladı. Aralık 2020’de Warner Music Group, Tik Tok ile bir lisans anlaşması imzaladı.

1.5. TikTok kullanıcıları kimlerdir?

Küresel olarak, Tik Tok kullanıcılarının %44’ü kadın, %56’sı erkektir. Tik Tok’un coğrafi kullanımı, yeni kullanıcıların %43’ünün Hindistan’dan olduğunu göstermiştir. Tik Tok, kullanıcılarının %41’i 16 ila 24 yaşları arasında olduğu için daha genç kullanıcılara hitap eder. Bu Tik Tok kullanıcılarının %90’ı uygulamayı günlük olarak kullanır. Temmuz 2020 itibariyle, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nde aylık 90 milyondan fazla aktif kullanıcı vardı.
Ekim 2020’de e-ticaret platformu Shopify, sosyal medya platformları portföyüne Tik Tok’u ekleyerek çevrimiçi satıcıların ürünlerini doğrudan Tik Tok’ta tüketicilere satmalarına olanak sağladı.
Bazı küçük işletmeler, normalde hizmet verecekleri coğrafi bölgeden daha geniş bir kitleye reklam vermek ve ulaşmak için TikTok’u kullandı. Birçok küçük işletmelerin TikTok videosuna verilen viral yanıt, TikTok’un algoritmasına atfedildi.
2020’de Group Nine Media ve Global Media & Entertainment gibi dijital medya şirketleri, TikTok etkileyicileriyle ortaklıklar kurmak ve markalı içerik kampanyaları geliştirmek gibi taktiklere odaklanarak TikTok’u giderek daha fazla kullandı.

Ayrıca Bakınız.  Erzincan Kemaliye nerede? Erzincan Kemaliye Gezilecek Yerler

1.6. TikTok neden yasaklandı?

Tik Tok’un Pakistan, Hindistan ve Hong Kong’da, Endonezya, yasaklanması ve yasaklamayı isteyen ülkelerde görüşülmesinin sebepleri genellikle üretilen sakıncalı içeriklerle alakalı.

  • Çocukların gelişimi konusu ile ilgili negatif etkilerin bulunması ve ergenlere yanlış örnek olması,
  • Uygulama kapsamında şiddet içeriklerinin pozitif bir şekilde yansıtılması, şiddete özendirme,
  • Zararlı düzeyde çıplaklığın ve cinselliğin içeriklerde yer alıyor olması,
  • Çocuklar arasında kıyaslamanın besbelli bir şekilde açığa çıkması ve bu durumun çocuk gelişimini negatif yönde etkilemesi,
  • Var olan akımlarda hayati tehlikeye yol açabilecek eylemlerin gerçekleştirilmesi, hayatın riske atılması ve akımlar kapsamında fiziksel zarar görebilme olasılığının olması

1.7. Demografi: Yaşa Göre Tik Tok Kullanıcıları

Daha fazla yetişkin uygulamayı benimsese de kullanıcı tabanının yalnızca %15’i 35 yaş ve üstü. Aslında, Tik Tok kullanıcılarının %69’u 13-24 yaşları arasındadır ve kullanıcı tabanının %30’undan fazlası Z Kuşağıdır.

İşte tam bir döküm:

  • 13-17 yaş arasındaki kişilerin %27’sinin aktif hesabı var.
  • 18-24 yaş arası kişilerin %42’sinin aktif hesabı var.
  • 25-34 yaş arası kişilerin %16’sının aktif hesabı var.
  • 35-44 yaş arası kişilerin %8’inin aktif hesabı var.
  • 45-54 yaş arası kişilerin %3’ünün aktif hesabı var.
  • 55 yaş üstü kişilerin %4’ünün aktif hesabı var.

ABD’de Tik Tok, Z kuşağıyla hâlâ baskın durumda. Ana şirket Bytedance’a göre, Amerika’nın aylık aktif kullanıcılarının %60’ı 16 ila 24 yaşları arasında.
ABD’ye özgü diğer rakamlar, aylık aktif kullanıcıların %63,5’inin 10-24 yaşları arasında olduğunu gösteriyor – şaşırtıcı bir şekilde %52’si iPhone sahibi.
2018-2020 yılları arasında Tik Tok kullanan Amerikalı yetişkin sayısı 5.5 kat arttı.

1.8. TikTok Reklam Modelleri

TikTok, ilgi çekici reklam kampanyaları oluşturmanızı gayet basit hale getiren bir reklam platformuna sahiptir.
TikTok Top View Reklamı: TikTok uygulaması açıldığında ilk karşımıza çıkacak video reklamdır. Tüm ekranı kaplamaktadır. 5 ile 60 saniye arasında video içerikle kullanılabilmektedir. Günlük satın alım yapılmaktadır.
TikTok Brand Takeover Reklamı: TikTok açıldığında karşımıza ilk çıkan, tüm ekranı kaplayan görsel ya da 5 saniye video uzunluğundaki reklamdır. Günlük satın alım yapılmaktadır.
TikTok One Day Max Reklamı: TikTok’taki ”sizin için” kısmında çıkan 60 saniye kadar video süresi olan reklamdır. Günlük satın alım yapılmaktadır.
TikTok Brand Premium Reklamı: Tiktok’taki ”sizin için” kısmında 60 saniyeye kadar gösterilebilen video reklamdır. One Day Max reklamından farkı Bin Gösterim Başı (CPM) maliyet ile satın alınmaktadır. Kullanıcıları hedefleme imkânı vermektedir. (Tiktok Hedefleme* seçeneklerini aşağıda açıklıyorum.)
TikTok In-Feed Ads Conversion Reklamı: TikTok’ta e-ticaret siteleri için kullanılabilecek dönüşüm odaklı reklam modeli. Mevcut TikTok hedefleri dışında, veri odaklı hedefleme, benzer kitle oluşturma ve yeniden hedefleme seçenekleri kullanılabilmektedir. CPC ve CPI şeklinde satın alım yapılabilmektedir.
TikTok Hashtag Challenge Reklamı: Oluşturacağınız etiketle kullanıcının bu etiketlerde video çekimlerini sağlatabileceğiniz, marka etkileşimi sağlayacak bir reklam modelidir.

Ayrıca Bakınız.  Çocuklarda Güneş Çarpması ve Belirtileri

1.9. TikTok Gizlilik Ayarları ile İlgili Birkaç Küçük Bilgi

18 yaşından küçük kullanıcıların mahremiyeti ve güvenliği için daha yüksek standartları sağlamayı amaçlayan düzenlemelere göre, bugünden itibaren 13 ve 15 yaş aralığındaki kullanıcı hesapları için varsayılan gizlilik ayarı ‘özel’ olarak değiştirilecek. Böylece, yalnızca kullanıcının onayladığı takipçiler paylaştığı videoları görüntüleyebilecek. Ayrıca, bu yaş grubundaki kullanıcıların hesaplarından ‘Hesabınızı başkalarına önerin’ seçeneğini de kalkacak. Bununla birlikte platformda artık sadece 16 yaş ve altı kullanıcılar tarafından paylaşılan videoların indirilmesine de izin verilmeyecek.
Şubat 2019’da o zamanlar Musical.ly olarak bilinen TikTok, ABD’deki çocukların gizlilik yasalarını ihlal ettiği için Federal Ticaret Komisyonu tarafından 5,7 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

Influencer
Influencer

2. Influencer

“Denenmiş ve güvenilir bir ürün öneren arkadaş imajı”

2.1. Influencer ne demek?

Influencer, kelime anlamıyla etkileyen kişi demektir. Influencer Marketing olarak da bilinen pazarlama türünü de icra eden kişilere denir. Sosyal medyada büyük bir takipçi kitlesine sahip olan, bu takipçi kitlesini etkilemeyi başaran ve bu şekilde de takipçilerinin satın alma kararlarını değiştirebilme kabiliyetine sahip olan kişilere Influencer adı verilir.
Başka bir deyişle, YouTube, Instagram, Twitter, Facebook ve TikTok gibi sosyal medya mecralarında, belirli markaların ürünleriyle ilgili düzenli içerikler paylaşarak pazarlama yapan kişileri tanımlamak için kullanılıyor. Bunun üzerine kurulan “influencer marketing” ise bu kişilerin kullandığı ürünlerle ilgili deneyimlerini takipçilerine aktardığı, böylelikle potansiyel müşterileri etkileyip ürün satışı sağlamayı hedefleyen bir pazarlama stratejisi

2.2.Takipçi sayısına göre İnfluencer türleri:

Mega-Influencer’lar

Mega-Influencer olarak adlandırılan bu kesim, takipçi sayıları en yüksek olan Influencer’lardır. Takipçi tipi arasında herhangi bir kural olmayan bu Influencer’ların en az bir sosyal medya platformunda 1 milyonu aşkın takipçisi bulunmaktadır. Daha fazla kişiye ulaştıkları için Mega-Influencer sınıfına girerler.

Makro-Influencer’lar

Makro-Influencer’lar, Mega-Influencer’lardan bir tık aşağıda bulunuyor ve genellikle Influencer Marketing denilen pazarlama olayını daha fazla gerçekleştiriyorlar. 40.000 ila 1 milyon arasında takipçisi bulunan kişiler bu sınıf içerisinde yer alıyor. Bu kişiler genellikle çok büyük rollerde oynamamış ünlüler ya da sosyal medyada yavaştan büyümeye başlamış kişilerdir.
Makro-Influencer’lar genellikle Influencer Marketing için en etkili olan kesimdir. Zira markaların bu kişilere ulaşma ihtimali daha fazladır ve bunun yanı sıra bu tür kişilerin daha çok doğal takipçileri olduğu için farkındalık artırma kabiliyetleri de daha yüksektir.

Mikro-Influencer’lar

Mikro-Influencer’lar, belirli bir konu hakkında bilgi sahibi olan ve genellikle düşük sayıda takipçi sayısına sahip olan kişilerdir. Bu kişilerin dikkat çekmesinin sebebi ne kadar fazla kişiye hitap ettikleri değil, onlara ne kadar etkili şekilde hitap ettikleriyle alakalıdır ve etkileşim türleriyle ilgi çekerler.
Mikro-Influencer’ların herhangi bir sosyal medya platformunda 1.000 ila 40.000 arasında takipçisi olması gerekmektedir. Bu kişiler, herhangi bir şirket kendileriyle iletişime geçene kadar o şirketten haberdar bile olmayabilirler.

Ayrıca Bakınız.  YKS Sınav Günlerinde Maske Dağıtacak

2.3. Neden Influencer pazarlaması?

  • Markaya yönelik ilgi uyandırmak
  • Bilinirliği arttırmak
  • Harekete geçirmek
  • Satışa yönlendirmek
  • Sadakat sağlamak

Bu ihtiyaçları karşılamak için, influencer pazarlamasının gün geçtikçe daha çok
tercih edilmesinin temel sebepleri şunlardır:

  • Sosyal mecralarda kullanıcı sayısının artması
  • Sosyal mecralarda geçirilen sürenin artması
  • Geri dönüşlerin gerçek-zamanlı ölçülebilmesi
  • İnteraktif etkileşim yaratılabilmesi
  • Kişiselleştirilmiş iletişim yapılabilmesi
  • İletişimin satış gibi aksiyonlara bağlanabilmesi

Influencer pazarlamasının altın kuralları nelerdir?

  • Kampanyanın hedeflerinin, hedef kitlenin ve kampanyadan beklenen sonuçların ilk aşamada belirlenmesi ve planlanması
  • Doğru Platform – Doğru Influencer Eşleşmesi: Hedeflenen kampanyanın hedeflerine ulaşmak için doğru mecranın belirlenmesi ve mecradaki doğru kişilerin seçilmesi
  • İçerik Uyumu & Stratejik Planlama: Mecra metriklerine ve seçilen kişinin paylaşım tarzına uygun içeriğin (görsel ya da metin) üretilmesi ve paylaşımın doğru zamanda yapılması
  • Raporlama: Kampanyanın yayına başladığı andan itibaren sürekli kontrollerin yapılması ve kampanya sonucunda detaylı analitik raporun çıkartılması

Influencer pazarlaması ile satış sonuçları nasıl ölçülür?

  • Influencer’lardan alınan hesap verileri
  • Takip edilen linkler için analitik verileri
  • Mağaza / bayii verileri
  • Facebook ve Instagram’ın Türkiye’de aktifleşen markalı içerik aracı, Paid Partnership (… markası ile ücretli işbirliği) etiketinin kullanımıyla ulaşılan Facebook ve Instagram istatistikleri
  • Sektörel araçlar: Sprout Social, Awario, TapInfluence, BuzzSumo, Snaplytics, Curalate, Keyhole, Google Analytics, Short Stack, Meltwater, SHIELDApp. Gibi sosyal medya toollarına ek olarak, Instagram Insights, Crowdfire, Deep Social, Hootsuite Analytics, Hype Auditor, Iconosquare, INK361, Keyhole, Picture. io, Pixlee, Simply Measured, Socialbakers, SocialRank Analytic, Squarelovers, Union Metric (İhtiyaca göre en doğru araç seçimi, profesyonel ajans / menajer / marka sorumlusu tarafından belirlenmelidir.)

2.4. Süreç yönetimi nasıl olmalıdır?

Brief nasıl olmalıdır?

İster profesyonel bir influencer ajansı ile çalışılsın, ister bir reklam / medya / PR ajansı üzerinden, isterse direkt olarak influencer’larla çalışılsın, başarılı bir kampanya yönetimi için sağlıklı bir süreç yönetimi gerekir. Süreç briefin influencer’la paylaşılması ile başlar. Verilen brief aşağıdaki başlıkları kapsamalı ve mümkünse influencer ile marka briefin üzerinden beraber geçmeli, birbirlerini tam ve doğru anladıklarından emin olmalıdır. Brief aşağıdaki unsurları barındırmalıdır:

  • Kampanyanın hedefi
  • Hedef kitle, sadık kullanıcılar
  • Markanın karşılaştığı engeller/sorunlar
  • Marka algısında beklenen değişiklik
  • Hedef kitleye aktarılması istenen mesaj
  • Kampanya sloganı/fikri
  • Kampanyada ihtiyaç duyulan görseller ve metinler
  • Kampanyada mutlaka olması gerekenler
  • Kampanyada kesinlikle olmaması gerekenler
  • Zamanlama
  • Özgün görsel talepleri
  • Bütçe

2.5. Bütçe nasıl değerlendirilir?

Influencer’ların bütçeleri kullanım şekline, sıklığına, influencer’ın kendisine, markanın şartlarına göre değişir. Sektörel bir tarife bulunmamakla birlikte, markalar kendi dikeylerindeki erişim, etkileşim, farkındalık, beğeni gibi değerlendirme kriterlerine göre influencer bütçelerini tüm iletişim kanalları arasında kıyaslayarak ilerlemelidir.

2.6. Influencer pazarlaması alanındaki yasal ve etik düzenlemeler nelerdir?

Tüketicinin korunması için, influencer ile bütçeli bir anlaşma yapıldığında, yayınlanan içeriğin reklam olduğu tüketicilerin anlayabileceği bir şekilde ifade edilmelidir. Bunun için kullanılan en yaygın yöntem içeriğe #reklam, #sponsorlu gibi ifadeler eklenmesidir. Bu konudaki yasal mevzuata aşağıdaki kaynaklardan ulaşılabilir.

  • Tüketicinin Korunması Kanunu (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/11/20131128-1.htm)
  • Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Hakkında Yönetmelik (http://www.mevzuat.gov.tr/Metin. AspxMevzuatKod=7.5.20435&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=Ticari%20 Reklam)
  • Uluslararası Reklam ve Pazarlama İletişimi Uygulama Esasları (https://www.rok.org.tr/tr/Page/Index/22/Ozdenetim-Esaslari)

2.7. Affiliate marketing nedir?

Affiliate marketing sisteminin temeli komisyonculuğa dayanır. Komisyon, bilindiği gibi bir işte aracılık yapan kimseye verlen pay anlamına gelir. Komisyonculuğa dayanan affiliate marketing sisteminde bir e-ticaret sitesinin ürününün satışına destek olan kişi, o sitenin belirlediği komisyonu kazanmış olur. Böylece e-ticaret sitesi sahibi daha fazla müşteriye daha kolay bir şekilde ulaşarak sadece satış gerçekleştiğinde ödeme yapar, ürünlerin tanıtımını yapan yayıncılar ise e-ticaret sisteminin bir parçası olarak bu işten kazanç elde etmiş olur.

3. KAYNAKÇA

  • https://www.webtekno.com/influencer-ne-demek-h91000.html
  • https://www.indyturk.com/node/366471/ya%C5%9Fam/sosyal-medyan%C4%B1n-y%C3%BCkselen-trendi-sanal-fenomenlik
  • https://iabtr.org/UploadFiles/Reports/Influencer-marketing-nedir26122019142300.pdf
  • https://webrazzi.com/2019/02/01/tiktokun-reklam-modelleri-belli-oldu/
  • https://burakcarbuga.com/tiktokta-reklam-verme-ve-tiktok-reklam-modelleri/
  • https://www.ahmetbalat.com/tiktokta-nasil-reklam-verilir/
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Ti
  • https://www.bolgegundem.com/tiktok-hangi-ulkenin-tiktok-kimin-ne-zaman-cikti-1437713h.htm
  • https://www.marketingturkiye.com.tr/haberler/tiktok-nedir/
  • https://www.affde.com/tr/tiktok-users.html
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/TikTok

Hazırlayanlar

SE***** TÜ****

BÜ***** SU****

ES*** DE***

CE*** O***

ME**** BO****



Cevap bırakın