Kara kekik olarak anılan ve ülkemizde en çok Gaziantep’te tüketilen zahter, zöellikle üst solunum yolları hastalıkları için inanılmaz fayda sağlayan bitkidir. Özellikle kurutulup çay olarak tüketilir. İçerisinden yüksek biktarda toksin atıcı madde vardrı. Özellikle sabahları aç karınla tüketilmesi tavsiye edilir. Peki Zahterin yararları nelerdir? Zahter çayı nasıl yapılır?
Arapça da Za’atar olarak anılan zahter, kekik ailesine bağlı bir bitkidir. Orta Doğu’da yemeklerde tüketilen zahterin yüzyıllardır insan sağlına yararları da olduğu biliniyor. Lübnan, Filistin ve Ürdün yemeklerine eşsiz lezzet sağlayan zahter, aramottik bir koku ve tada sahiptir. Öğütülerek baharat hale getirilen zahter bitkisi, kekik, mercanköşk ve tuz ile harmanlanır. Tüketimi Endülüslere kadar uzanan zahteri özellikle kadınlar kendi olanakları ile evde hazırlar. Batılılar tarafından keşfedildikten sonra içeriğine bunun yanısıra kimyon, kişniş ve rezene de ekleniyor. Bu karışım aynı zamanda mevsim geçişlerinde bağışıklığı güçlendirdiğinden çay olarak tüketilir. Ülkemize Osmanlı zamanında giren bu karışım özellikle sulu ve et yemeklerine eklenir. Özel olarak da çayı yapılır. Geleneksel olarak hazırlanan zahter de ise yalnızca tuz ve sumak vardı. Bu karışım ekmeklerin üzerine ya da içerisine zeytin yağı ile eklenir. Eski çağlardan beri yapılan zahter çayı vücuttaki paraziti azaltmada tamamen doğal ilaç olarak tüketilirdi. Bunun haricinde özellikle sinirleri güçlendirerek beyin hastalıklarının önüne geçtiği bilinir.
ZAHTERİN YARARLARI NELERDİR?
– Mevsim geçişlerinde özellikle virüsler kuluçka dönemlerinden harekete geçer. Bu da gribal enfeksiyonlara neden olur. Bağışıklığın düşmesiyle de yükselen hastalıkların önüne geçmek için uzman kişiler tamamen doğal ilaçlar önerir. Zahter bu bakımdan oldukça tesirli bir otur. Özellikle baharat olarak yapılan zahter de içerisindeki diğer faydalı bitkilerle birlikte vücudun direncini artırarak hastalıklara karşı korur.
– Bağışıklığı temizlemede tesirli olduğu kadar ağız içi sağlığında da oldukça faydası olan zahter, suyuyla ağızda yapılan gargarayla enfeksiyonlu hücrelerin sayısı azaltılır. Kekik gibi güçlü bir antioksidan olan zahter, diş aralarında biriken hücreleri tükürükte biriktirerek ağızdan atılmasını sağlar.
– Mikroplara karşı güçlü bir silah olan zahter, öksürüğe karşıda oldukça tesirli bir bitkidir. Kuru öksürüğü anında keserek boğazın tahribatını azaltır. Boğazları rahatlatarak rahat bir nefes almada yararlı olur.
– Göz sağlığında temel vitamin olan A vitamini yönünden zengin olan zahter, aynı zamanda sinüs yollarını da temizler. Göz kanallarının bakterilerle tıkanmasının önüne engel olurek içerisindeki sıvı oranını artırır. Görme kaybı yaşanmasını önüne geçer. İleri yaşlardaki göz sorunlarının da önüne engel olur.
– Güçlü bir antioksidan olan zahter, bunun yanısıra kanserli hücrelerin oluşumunu da önüne engel olur. Özellikle hücrelerin mutasyona uğramasının önüne engel olur. Eski çağlardan beri düzenli olarak çayı tüketilerek kanser hastalıklarına yakalanma oranını azaltmasını destekler.
– Vücutta sağlıksız beslenme ve çevresel etkilerden kaynaklı yükselen parazitler ciddi hastalıkların meydana gelmesine neden olur. Parazitler özellikle bağırsaklara yerleşerek sindirim ve metabolizmayı alt üst eder. Lakin zahter vücuttaki parazitleri idrar yoluyla atmada tesirli bir bitkidir. Zahter parazitleri idrar ile atarken rahat bir idrarın yaşanmasına ortam hazırlar.
– Hoş kokusu aracılığıyla kozmetiklerde de tercih edilen zahter cilt temizliği için özellikle sabun gibi ürünlerin ham maddesidir.
ZAHTER ÇAYI NASIL YAPILIR VE NE İŞE YARAR?
Zahter bitkisi kurutularak içerisine eklenen kekik, sumak ve tuz gibi bitkilerle birlikte karıştırılır. Bir tatlı kaşığı kaynamış suya ekleyip 5 dakika beklemede bırakın. Daha sonra süzerek bir bardağa boşaltın. İsteğe bağlı içerisine bal ya da limon ekleyin. Günde bir bardak tüketebilirsiniz.
NOT: Çok güçlü bir antioksidan tesiri olduğundan kronik hastaların ve hamilelerin tüketmeden evvel bir uzmana başvurmasında yarar var.