Site icon Bilmediğini Bilmek En iyisidir – Bilge Kişi

Yarıyıl Sömestr Tatilini Öğrenciler Nasıl Değerlendirmeli – 2022

Yarıyıl Sömestr Tatilini Öğrenciler Nasıl Değerlendirmeli 2022

Yarıyıl Sömestr Tatilini Öğrenciler Nasıl Değerlendirmeli 2022

Yarıyıl Sömestr Tatilini Öğrenciler Nasıl Değerlendirmeli – 2022

Yarıyıl tatilinin yaklaştığı bugünlerde eğitim kurumlarında büyük bir hızla dönem sonu sınavları yapılıyor. Öğrenciler bir dönem boyunca öğrendikleri üzerinden değerlendirilirken belirlenen kazanımlara ne düzeyde ulaştıkları da bu ölçme araçları üzerinden tespit edilmeye çalışılıyor. Bir tarafıyla bir dönemin gözden geçirilmesi olarak değerlendirilebilecek bu sürecin sonunda öğrencilerimiz yarıyıl (sömestr, 15 tatile) tatiline girecek. 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma sona erecek yarıyıl tatilinden sonra okullar 7 Şubat 2022 tarihinde 2. dönem için kapılarını açacak.

Yarıyıl tatili için birçok kişi hazırlıklara ve planlara başladı. Bazı aileler özellikle büyük şehirlerde yaşayan memleketlerinden uzakta hayatlarını sürdüren aileler için özellikle yarıyıl ve yaz tatilleri memleketlerine gitmek için bir fırsat olarak görülüyor. Bu nedenle birçok aile yarıyıl tatilini memleketlerinde değerlendirecek. Bununla birlikte birçok aile bu zaman aralıklarını imkanları ölçüsünde tatil planı yaparak ve bir yerlere gidip tatil yaparak değerlendiriyor. Evlatlarımızın başta dinlenmesi ve yeni eğitim-öğretim dönemine dinç ve hazır başlamaları için önemli olan bu tatil dönemini daha verimli hale getirmek, evlatlarımızın zihinsel ve psikolojik gelişimlerine katkıda bulunmak için nelere yapabiliriz? Yarıyıl tatilini öğrenciler nasıl değerlendirmelidir?

Yarıyıl Tatilinde Neler Yapılabilir

Yarıyıl Tatilinde Neler Yapılabilir?

Yarıyıl tatili için en önemli konu evladınızın getirmiş olduğu karnenin değerlendirilmesi. Yazımızın girişinde de belirttiğimiz gibi sınavlar ve karne bir dönemin gözden geçirilmesidir. Bir tarafıyla eksikleri , geliştirmeye açık alanları belirlemek iyi alanlarımızı daha da geliştirmek için büyük bir fırsat olarak görülmelidir. Bu nedenle özellikle görece kötü bir karne getiren öğrencileri aileler kesinlikle cezalandırmamalı, bu durumun neden kaynaklandığı konusunda bir değerlendirme yapmalıdır. Bunu yaparken evladını yargılamadan öncelikle onunla bu durumu değerlendirmeli ve mümkünse sonrasında okuldan profesyonel bir destekle bu eksiğin gerekçesini öğrenmelidir. Kesinlikle zayıf getiren bir öğrenci cezalandırılmamalıdır. İkinci dönemin daha verimli geçirilebilmesi için bir hazırlık yapılmalıdır.

Yarıyıl veya yıl sonu karneleri çok iyi olmayan ve hatta bu durumu çok uzun bir süre devam ettiren buna karşın akademik olarak sonralarda çok büyük başarılar elde eden öğrencilerin hikayeleriyle dolu bir eğitim geçmişimiz var. Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarına aldıkları bu karnenin son karne olmadığını, bu durumun dünyanın sonu olmadığını anlatması, hissettirmesi önemlidir. Bu durumu anlatırken samimi olduğunu çocuğuna göstermeli, hissettirmelidir. Şunu hiçbir zaman unutmayınız evlatlarımız çok zeki ve etrafında olan bitenlerden haberdar. Bizim onları ikna etmek için ortaya koyduğumuz davranışları gözlemliyorlar ve buna göre karar veriyorlar. Bu nedenle samimi olun. Hatta yaşadığınız kırgınlıkları bir düzeye kadar onunla da paylaşın.

Yarıyıl tatilinde hem dinlenmek hem de yeni döneme hazırlık yapmak çocuklarımız için çok motive edici olabilecektir. Bunu yaparken evladınıza yapmasını istediğiniz davranışları ve etkinlikleri söylerken mümkün olduğunca aynı ortamı, etkinliği ve çalışma ortamını onunla paylaşmaya çalışınız. Evlatlarımız onlarla aynı dünyayı paylaşmayı bekliyor ve istiyor. Bunu yaparken mümkün olduğunca da kendi adınıza bir şeyler yaptığınızı düşünün. Diğer türlü tüm bu davranışlar sizin için de bir ödeve dönüşür ve sürdürülebilir olmaktan çıkar. Bu nedenle siz de keyif almaya bakın.

Yarıyıl Tatilinde Tatilde Nasıl Ders Çalışmalı

Ödüllendirme çocuklarımız için çok önemli bir motivasyon aracıdır. Fakat şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki bir çocuğu sürekli olarak ödülle motive edemezsiniz. Çünkü insan yaradılışı gereği tatmin duygusunu çok yukarlara taşıyabilir. Bu nedenle evladınıza ödül olarak sunduğunuz her ne ise bir sonraki adımda çocuğunuzu motive edecek daha büyük bir hediye sunmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle Dr. Özgür Bolat’ın Beni Ödülle Cezalandırma kitabını okumanızı yeri gelmişken önermek isterim. Peki ödül olmalı mı? Tabi ki olmalı. Ama bu evladınızın iyi bir karne aldığı ile ilişkili değil ona verdiğiniz değerin karşılığında sunulmalıdır. Evladınız da çok başarılı olsun yada olmasın bu ödülü ebeveynin ona verdiğiyle ilişkili olduğunu bilerek kabul etmelidir.

Tatilde Nasıl Ders Çalışmalı?

Her öğrenci kendi durumuna göre bir çalışma stratejisi belirlemelidir. Günün, haftanın ve yarıyıl tatilinin sonunda ulaşılması düşünülen yeni hedefler belirlenmelidir. Bu hedefler öğrencinin çalışma isteğini kamçılayacak nitelikte olmalıdır.
Bu dönem içinde uygulanabilecek 4 temel strateji vardır. Her öğrenci kendi durumunu gözden geçirip, kendine göre bu uygulamalardan
birini yapmalıdır.

  1. Konu tekrarı yapmak: İnsan öğrendiklerinin %75’ini bir hafta içerisinde, %66’sını bir gün içerisinde, %54’ünü de bir saat içerisinde unutur. Unutmayı önlemenin en iyi yolu yapılan tekrarlardır. Özellikle geçmiş konulardan çok fazla hatası çıkan öğrenciler genel tekrara ağırlık vermelidir.
  2. Eksik kalan konuları tamamlamak: Konu eksiği fazla olan, konuları yetiştirememe korkusu yaşayan öğrenciler, bu tatilde önceliği eksik konularını tamamlamaya ayırmalıdır. Çünkü ikinci dönem, hem zamanın daha kısa olması hem de bahar mevsiminin gelmesi ve sıcakların başlamasıyla birlikte ev dışının daha cazip olması nedeniyle öğrenci için güçlük oluşturabilecektir.
  3. Yeni konular çalışmak: Konu eksikleri olmayan ve çalıştığı konulardan çok az soru kaçıran öğrenciler bu stratejiyi kullanabilirler.
  4. Kitap Okumak: Öğrenciler için tatil, kendilerini geliştirmek için de çok iyi fırsattır. Bireyin kendini geliştirmesini sağlayacak en önemli etkinlik kitap okumaktır. Öğrenciler tatil boyunca bol bol kitap okuyacak vakte sahip olurlar. Kitap okumaya karşı ilgisi olmayan öğrencilerin kalıcı başarıları yakalaması çok zordur. Ayrıca tatilde kitap okumaya başlamak böyle bir alışkanlığa sahip olmayan öğrenciler için bu alışkanlığı kazanmaları, kitap okumanın keyfini yaşamaları açısından bulunmaz bir fırsattır. Bundan dolayı kitap okumak, iyi bir tatil programının olmazsa olmazlarındandır.

Kitap okumak anlama kabiliyetinizi, hayal gücünüzü, kültürel bilginizi, fikir yürütme becerilerinizi geliştirir. Aynı zamanda kitap okumak okuldaki başarınıza da olumlu etki edecektir. Bunlardan yoksun kalmak kim ister ki?

Kış Sömestr Tatili (15 Tatil) İçin Öneriler

Yarıyıl Tatilinde Üniversite (YKS – AYT) ve Liselere Geçiş Sınavına Hazırlanan Öğrenciler Ne Yapmalı

Yarıyıl tatili merkezi sınavlara (üniversite, liselere geçiş) hazırlanan öğrenciler için ne yazık ki birçok anlamda tatil anlamına gelmiyor. Ülkemiz merkezi sınavların olduğu ve ne yazık ki birçok anlamda çok önem taşıdığı bir yer. Bu nedenle bu sınavlara hazırlanmak tamamen profesyonellik gerektiriyor. Peki yarıyıl tatilinde üniversite ve Liselere Geçiş Sınavına Hazırlanan Öğrenciler Ne Yapmalı. Birkaç başlık altında sizler için toparlamaya çalıştık

  1. Öncelikli olarak bir yarıyıl tatil planı yapın,
  2. Bildiğiniz konuların üzerinden geçerek tekrar yapın,
  3. Eksik konularınızı halledin,
  4. Soru çözerek konu pekiştirmeleri yapın,
  5. Deneme sınavları çözün,
  6. Kitap okuyun,
  7. Yeni dönem için yeni hedefler belirleyin,
  8. Kendinize, hobilerinize ve keyif aldığınız şeylere zaman ayırın,
  9. Ailenize ve arkadaşlarınıza zaman ayırın,
  10. Sosyal ve kültürel faaliyetlere zaman ayırın (sinema, spor, tiyatro, konser, gezi, piknik vb.)

Yarıyıl Tatilinde Ailenizle Vakit Geçirin

Tatilin, sizi eve kavuşturmasının yanında ailenizle çok güzel vakit geçirmenize ortam hazırladığını da unutmayın. Ailenizle sinemaya, tiyatroya, müzeye veya başka bir faaliyete gidebilirsiniz. Annenize yardımcı olabilir, babanızla birlikte oyun oynayabilirsiniz. Artık
bunlar sizin hayal gücünüze kalmış

Yarıyıl Tatili için Anne Babalara Öneriler

Öncelikle çocuğun düşük not almasının nedenlerini birlikte tartışarak çözümler üzerinde odaklanılmalıdır. Aile içerisinde yapılabilecek toplantılarda çocukların da bu karar içerisinde yer almasını sağlayarak sorumluluk bilincinin gelişmesine katkıda bulunulabilir.

Kaynak: http://mebk12.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/44/07/717313/dosyalar/2015_01/21024046_18065154_yaryltatilininasldeerlendirmeli.pdf

https://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6mestir_tatili

Daha fazla Bilgelik için Aplikasyonumuzu indirebilirsiniz. İndirmek için simgeye tıklayınız.

Exit mobile version