2021 Bahar Alerjisi Mevsimsel Nedir, Nedenleri, Ne Zaman Olur, Tedavisi, İyi Gelir, Belirtileri
2021 Bahar Mevsimsel Alerjisi Nedir, Nedenleri, Ne Zaman Olur, Tedavisi, İyi Gelir, Belirtileri
Bahar Alerjisi, Mevsimsel alerji günümüz toplumlarında sıklıkla görülen bir rahatsızlık. Koronavirüs salgınının etkisini yaşadığımız 2021 yılında da ilkbahar mevsimi geldi. Havaların ısınması ile birlikte yeryüzünde bulunan tüm canlı varlıklar kendisini yenilemeye, değişmeye ve dönüşmeye başladı. Alerji sadece ilkbahar aylarında değil sonbahar aylarında da sıklıkla görülebilir. Alerji rahatsızlığı olanlar içinse bu dönemler çekilmez bir hal alır ve alerjiyi önleyebilmek için yada daha az etkilenmek için çok sayıda yöntem denerler. Bu yazımızda bahar alerjisi nedir? mevsimsel alerji nedir?, bahar alerjisi nedenleri? bahar alerjisi belirtileri, mevsimsel alerji belirtileri, bahar alerjisi ne zaman olur?, bahar alerjisi tedavisi, bahar alerjisine ne iyi gelir? sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Bahar Alerjisi Nedir? Mevsimsel Alerji Nedir?
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte havada bulunan polen miktarı ve çeşidi artmaktadır. Polen miktarının ve çeşidinde meydana gelen bu artış daha çok burunda sonrasında ise gözlerde, yüzde ve ciltte bazı belirtilere neden olur. Burunda, gözde, yüzde ve ciltte ortaya çıkan bu alerjik belirtilere verilen isme Bahar Alerjisi denir
Bahar Alerjisi Nedenleri?
Bahar alerjisi aslında çok masum bir nedenle ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemimizin polenlere maruz kalmasıyla birlikte bazı durumlarda polenleri zararlı gibi algılayabilmektedir. İşte böyle bir durumda bağışıklık sistemi antikor üretmeye başlar ve bahar alerjisi dediğimiz durum ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimiz polen ve diğer alerjenleri zararlı olarak tanımlar. Antikorun bağışıklık sistemimizce bir kere üretilmesi daha sonrasında aynı polen ve polen grupları ile karşılaşılması durumunda her karşılaşmada “histamin” ismindeki madde üretilmekte ve alerjik rahatsızlık belirtileri ortaya çıkmaktadır. Alerjenlere karşı hassas kişilerin çok alerjene maruz kalırsa vücudun buna vereceği tepki ve buna bağlı salgılanacak histamin miktarı artmaktadır. Bunun neticesinde de bahar alerjisine bağlı ortaya çıkan belirtileri daha ağır ve uzun süreli yaşamaktadır
Bahar Alerjisi Belirtileri Nedir?
Bahar alerjisi toplumların %10 ile %25 arasında değişen bir orandaki kısmını etkileyebilmektedir. Hal böyle olunca da çok sayıda alerji rahatsızlığı görülebilmekte ve çözüme yönelik arayışta artmaktadır. Peki bahar alerjisi belirtileri nedir? bahar alerjisi belirtileri nelerdir?
- Şeffaf renkli burun akıntısı,
- Burun tıkanması,
- Sık sık ve arka arkaya hapşırmalar,
- Geniz akıntısı,
- Öksürük,
- Zaman zaman sinüzit benzeri baş ağrısı,
- Gözlerde sulanma ve kızartılar
- Daha duyarlı kişilerde yaygın cilt kaşıntılarıdır.
- Sinüslerde baskı ve yüzde ağrı,
- Gözaltlarının şişmesi ve mavimsi bir renk alması,
- Koku ve tat duyularında azalma,
- Çocuk hastalarda sık sık ellerini buruna sürtme ve kaşıma hareketi,
- Yorgunluk,
- Algılama güçlüğü,
- Uyku bozukluğu ,
- Damakta ve gırtlakta kaşıntı,
- Baş ağrısı görülebilir
Bahar Alerjisi Ne Zaman Olur?
Bahar alerjisi polen miktarının ve çeşidinin arttığı dönemler olan ilkbahar ve sonbahar aylarında ortaya çıkar ve sıklıkla görülür. Bu durumu tecrübe eden hastalar bu dönemleri bilir ve önlem almaya çalışır.
Bahar Alerjisi Tedavisi
Bahar alerjisinin uzun soluklu bir tedaviyi gerektirmektedir. Temel korunma yöntemi alerjenlere maruz kalmamaya çalışmak tedavi sürecinde önemlidir. Aynı zamanda kortizonlu spreyler ve antialerjik ilaçlar da bahar alerjisi tedavisinde kullanılır. Bahar alerjisinin tedavisinde bağışıklık sistemi de önemli bir rol üstlenmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemi güçlendirmek için düzenli ve dengeli beslenilmeli, dinlenilmeli ve bol su tüketilmelidir. A, B, C ve vitaminleri açısından güçlü besinler tüketilmelidir. Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. İleri düzey bahar alerjisi sorunu yaşayan hastalarda zaman zaman ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır. Bu durumlarda aşı uygulaması uygulanabilmektedir. Bu durum hastanın en az iki mevsim veya altı ay alerji bulguları varsa değerlendirilmektedir.
Bahar Alerjisine Ne İyi Gelir?
Bahar alerjisine doğadan besinlerle de çözüm üretebilirsiniz.
- Nane çayı,
- Zencefil
- Zerdeçal
- Tuzlu su
- Çörek otu
- Sarımsak
- Soğan
- Elma sirkesi
- Yeşil çay
Alerji rahatsızlığı yaşayanların temelde bu sorunu yaşaması alerjik bir vücuda sahip olmasıdır. Bu nedenle yukarıda önerilen besinlerin kullanılması da alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu nedenle bu besinleri tüketmeden önce bir hekimden görüş almak ve onayı dahilinde bu besinleri kullanmanın önemli olduğunu lütfen unutmayın.
Bahar Alerjisi Nedir, Teşhisi, Tedavisi
Bahar alerjisi ile ilgili bu video tüm metni toparlayacak ve sizi biraz daha bahar alerjisi konusunda bilgilendirecektir. İyi seyirler.
Hepinize sağlıklı günler diliyoruz.
Burada paylaşılan tüm öneriler tavsiye niteliğinde olup, uygulamak son kullanıcının tasarrufundadır.