Onchain Verisi NUPL Nedir 2022
Onchain Verisi NUPL Nedir 2022
Kripto para piyasası her geçen hacmini daha da genişletiyor. Ekonomik büyüklüğüyle birlikte piyasada yer alan aktörler de artıyor. Bu durum yatırımcılar için büyük imkanlar sunsa bile aynı zamanda yatırımcının zihninin de karışmasına neden oluyor. Zaten genel itibariyle kendisine ait bir jargonu olan kripto piyasasında var olmak daha da karmaşıklaşıyor. Aynı zamanda da ekonomi okur yazarlığının dışında bir de piyasayı belirleyen göstergelerin (indikatörlerin) takip edilmesini de zorunlu hale getiriyor. Bu yazımızda OnChain verisi NUPL nedir kısaca özetlemeye çalışacağız.
Onchain -Zincir İçi- Verisi Nedir?
Zincir içi veriler, insanlarının bir genel muhasebe sistemine kaydedilen tüm işlemleri incelemelerine olanak tanır. Bu şeffaflığı kullanarak, işlem yoluyla faaliyetlerin ayrıntılarını gösteren bir kripto madenciye ödenen coin miktarı ve zamanı, cüzdan adresi ve ücretler gibi bilgileri içeren çeşitli ham veriler zincir içi verilerden elde edilebilir. Zincirleme bitcoin ağının izleyicisi olmanızı sağlıyor.
Bu ham bilgiler üzerine, kaynaklarımızı analiz etmeye koyarsak, zincir içi analiz, tüccarların bir avantaj oluşturmasına olanak tanıyan bitcoin değerlemesi için yeni bir çerçeve olabilir. Zincir içi analiz ile tüccarlar, sonunda fiyat hareketine neden olan ağlarda neler olduğunu görebilirler. Örneğin, değişim akışları verileri bize gerçek büyük oyuncuların ağlardaki para akışı hakkında bir fikir verir. CryptoQuant gibi web siteleri piyasalar hakkında derinlemesine bir anlayış oluşturmanıza olanak tanıyan ve bu nedenle sağlam ticaret stratejileri oluşturmanıza yol açan tam tarihsel zincir ve piyasa verileri sağlamayı amaçlamaktadır.
Onchain Verileri Nasıl Kullanırız? Ne İşe Yarar?
CryptoQuant Academy, sonraki sayfalarda yorumlama, hesaplama yöntemi ve kullanım durumları dahil olmak üzere anlamlı göstergeler ve özel metrikler hakkında zengin açıklamalar sunar. Zincir içi veriler, kripto para birimlerinin yatırımı için hala erken aşamadadır. Ekibimiz, kripto para piyasalarında karlı olma şansını artıran benzersiz göstergelerle proaktif hareket için zincir içi veri dünyasına katılmanızı umuyor.
NUPL Nedir
- Piyasada realize edilmemiş kar/zararları ifade eder.
- Yükseldikçe realize edilmemiş karlar artar.
- Buradaki artış tamamen piyasadaki risk iştahı ile doğru orantılıdır.
- Oyuncular piyasanın daha da artacağını öngördüğü için karlarını realize etmezler.
- Risk arttığı anda karlar realize edilir hatta zararına satışlar bile başlar bu da NUPL oranını düşürür.
- NUPL çoğunlukla uzun dönemli stratejiler için kullanılır.
- Kısa dönemli hareketlerin tahmini için önerilmez ancak yol gösterebilir.
- Piyasa çok yükseldiğinde tepeleri düştüğünde ise dip noktaları tahmin etmek için kullanılır.
Kripto para piyasasını analiz ederken indikatörlerin izlenmesi gerektiğini söylemiştik. Bazı durumlarda indikatörlerin birlikte değerlendirilmesi gerekir. Örneğin 5 göstergeden 3ü olumlu 2sinde ise olumsuz sonuç çıkıyorsa böyle bir durumda nasıl bir yol izlenmeli ve neye göre karar verilmelidir?
Bir indikatör tek başına net bir yol gösterici değildir. Ne kadar çok veriyi bir araya getirip yorumlarsanız o kadar hata payı düşük olur. Bunu hem onchain verileri, hem piyasa verileri hem de piyasa psikolojisi yani haber akışı ile birleştirmek gerekir.
- NUPL, Piyasa Değeri ile Gerçekleşmiş Piyasa Değeri arasındaki farkın Piyasa Değerine bölünmesiyle hesaplanır.
- Piyasa Değeri, Gerçekleşmiş Değerden büyükse, NUPL> 0.
- Bu, Bitcoin’in on-chain’de beklenen değerinin gerçek değerinden daha düşük olduğu anlamına gelir. Bu değer satış baskısındaki artışı gösterir.
- Net Gerçekleşmemiş Kar (NUP): Yaratılan ve tahrip edilen arasındaki fiyat farkı ile karda olan UTxO toplamı.
- Net Gerçekleşmemiş Zarar (NUL): Yaratılan ve tahrip edilen arasındaki fiyat farkı ile zararda olan UTxO toplamı.
- Net Gerçekleşmemiş Kar ve Zarar (NUPL): Piyasa değeri ile gerçekleşmiş değer arasındaki fark.