Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Kripto Soğuk Cüzdan Nedir Nasıl Kullanılır – 2022

Kripto Soğuk Cüzdan Nedir Nasıl Kullanılır – 2022

Kripto para piyasasının ticari hacmi her geçen gün artıyor. Bu durum doğal olarak yatırımcı sayısında da ekonomik hacimde de büyüklüğün artığı anlamına geliyor. Kripto para piyasasında yatırım yapan kişiler çok sayıda kripto para borsasını tercih ediyor. Dünyada en bilinenler Binance, Coinbase, FTX, Kraken, Kucoin, Huobi Global, Gateio vb iken ülkemizde de Paribu, BtcTurk, Paribu, Icrypex, Bitci, Bitexen, Bitlo,
StormGain kripto para borsaları. Kripto para borsaları müşterilerine sundukları hizmetin güvenli olduğunu iddia ediyorlar.

Buna rağmen ne yazık ki yaşanan hacker faaliyetleri yatırımcıların güven duygusunu büyük oranda sarsıyor. Durum böyle olunca da kripto para borsalarında yatırı yapan kişiler yatırımlarını güvence altına almak için alternatif arayışlar içerisine giriyor. Bu noktada en önemli çözümlerden birisi kripto soğuk cüzdan olarak karşımıza çıkıyor. Peki kripto soğuk cüzdan nedir ve nasıl kullanılır? gelin hep birlikte bakalım.

Kripto Soğuk Cüzdan Nedir?

Soğuk cüzdan, kripto para alım ve satımı gerçekleştiren herkesin mutlaka duyduğu bir kavramdır.  Kripto soğuk cüzdan kavramı denildiğinde insanların aklına gelen ilk şey gerçek cüzdan olmalıdır. Çünkü Kripto Soğuk cüzdan ile amaç Bitcoin gibi kripto para birimlerinin çevrimdışı muhafazasını gerçekleştirmektir. Kripto Soğuk cüzdanın diğer bir adı ise donanım cüzdandır. Bu ismin nedeni ise kripto cüzdanın donanımlardan oluşturulmuş olmasıdır.

Kripto soğuk cüzdanına kripto paralarınızı aktarabilirsiniz. Böylece çevrimiçi ortamın getirdiği risklere karşı koruma altına almış olursunuz. Bu durum kripto paralarınızın internet üzerinden erişilmesinin önüne geçecektir. Bu donanım cüzdanları, genel ve özel anahtar yaratmak üzere “random” sayı üreteçlerine sahip fiziksel elektronik cihazlardan oluşur. Kripto paraların çevrimdışı olarak muhafaza edilebileceği her şey aslında soğuk cüzdan kapsamına girer.

Ayrıca Bakınız.  OPPO Reno 4 Lite Detaylı İnceleme

Soğuk cüzdanlar genellikle fiziksel donanım olsa da kağıt cüzdan modelleri de yer alıyor. Günümüzde pek çok kripto para borsası tarafından yatırımcılara sunulan kağıt cüzdan oluşturma araçları bulunmaktadır. Bu araçlar vasıtasıyla kağıt formundaki cüzdanlar ile kripto paranın çevrimiçi alandan uzakta, güvenle tutulabilmesi sağlanıyor. Ancak donanım cüzdan modelleri, kağıt cüzdan modellerine göre çok daha yüksek güvenlik standardına sahiptir.

Kripto Soğuk Cüzdan Nasıl Çalışır?

Tüm kripto para birimi depolaması, kriptolarınızın anahtarlarını koruma etrafında döner. Kripto soğuk cüzdan ile anahtarlarınız işlem süreci dışında çevrimdışı tutulur.

Kripto para birimi için iki tür anahtar (kriptografik veri dizeleri) vardır: ortak anahtar ve özel anahtar. Ortak anahtar, işlemler sırasında belirli kripto cüzdanını tanımlar. Özel anahtar, sahibinin cüzdandaki kriptoya erişmesine izin veren koddur.

Kripto soğuk cüzdanon nasıl çalıştığına bir örnek olarak, bir donanım cüzdanınız olduğunu varsayalım. Kullanmak için önce bilgisayarınıza bağlarsınız. Ardından, bir adres oluşturacak olan kripto alma seçeneğini seçersiniz. Kriptolarınızı soğuk cüzdanınızda saklamak için bu adrese gönderebilirsiniz. Aygıtta hem genel hem de özel anahtarlarınız vardır, bu nedenle bilgisayarınızdan bağlantısını kestikten sonra bu bilgiler tamamen çevrimdışıdır.

Kriptoyu soğuk cüzdanınızdan başka bir adrese aktarmak istiyorsanız, benzer bir işlemdir. Soğuk cüzdanı bilgisayarınıza bağlayın, adresi girin ve şifrenizi gönderin.

Kripto Soğuk Cüzdan Mı? Dijital (sıcak) Cüzdan Mı?

Diğer kripto depolama türü, internete bağlı olan sıcak cüzdan olarak da bilinen dijital bir cüzdandır. Soğuk cüzdanlar ve sıcak cüzdanlar birkaç önemli alanda nasıl karşılaştırılır:

  • Güvenlik: Soğuk cüzdanlar daha güvenlidir. Sıcak cüzdanlar yüksek düzeyde güvenlik sağlayabilse de, çevrimiçi olmaları saldırıya uğrama riski taşıdıkları anlamına gelir.
  • Kolaylık: Sıcak cüzdanlar daha uygundur. Kriptoyu hızlı bir şekilde göndermenize ve almanıza izin verirken, soğuk cüzdanlar güvenlik için hızdan fedakarlık eder.
  • Maliyet: Çoğu sıcak cüzdan ücretsizdir. Donanım cüzdanları en yaygın soğuk hava deposu şeklidir ve genellikle 50 ila 150 dolara mal olurlar. Bununla birlikte, kripto anahtarlarını bir kağıda saklamak mümkün olduğundan, ücretsiz soğuk cüzdanlar yapmanın yolları vardır.
Ayrıca Bakınız.  En İyi Web Tarayıcıları 2020

Her iki dünyanın da en iyisini elde etmek için, kriptonun iyi bir yatırım olduğuna karar verenler genellikle sıcak ve soğuk hava depolarının bir kombinasyonunu kullanırlar. Kriptolarının büyük kısmını soğuk depoda tutuyorlar, ancak daha küçük miktarlar ve günlük ticaret için sıcak bir cüzdan kullanıyorlar.

Kriptolarınızı güvende tutmanın ne kadar önemli olduğu göz önüne alındığında, soğuk hava deposu dikkate değer akıllı bir seçenektir. Bir donanım cüzdanı, özellikle kripto para birimine ciddi bir yatırım yapmayı planlıyorsanız, oldukça ucuz bir kerelik satın alımdır.

Soğuk Cüzdan Nasıl Kullanılır?

Günümüzde yaygın olarak tercih edilen soğuk cüzdan kullanımı aslında oldukça basittir. Kağıt cüzdanlardan oluşan soğuk cüzdan modellerini oluşturmaya yardımcı kripto para borsalarına ait araçlar bulunuyor. Fiziksel olarak elde edilse de güvenle muhafaza edilmesinde ciddi riskler söz konusudur. Donanım cüzdanlarında ise yazılımla güvenlik sağlandığından, dışarıdan birisinin bilgilere erişebilmesi mümkün değildir. Soğuk cüzdan oluşturmak için çevrimdışı cihazlar içerisinde muhafaza sağlanmalıdır. Donanım cüzdanlar “harddisk” ve “flash bellek” şeklinde üretilir. Özel güvenlik yazılımları herhangi bir şekilde virüs kapması söz konusu olamaz.

Donanım cüzdanlar yatırımcıya ait olan özel anahtarların dışarıya sızdırılmasına tamamen engel olur. Kullanıcılar donanım cüzdan üzerinde yer alan yazılım vasıtasıyla, kripto para bakiyelerini aktarabilir. Daha sonra bu kripto para bakiyesine ulaşmak ve kullanmak için bir bilgisayar bağlantısının gerçekleştirilmesi gerekir.

Soğuk Cüzdan Neden Tercih Edilir?

Günümüzde kripto para yatırımcıları arasında soğuk cüzdan kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Soğuk cüzdanlar genellikle hızlı al-sat işlemi yapan yatırımcılar açısından pratik olmadığı için tercih edilmez. Ancak uzun vadeli yatırım yapan veya yatırım boyutu büyük olan kripto para yatırımcıları için soğuk cüzdan kullanımı çok daha idealdir.

Soğuk cüzdanlarda güvenlik en temel husustur. Öyle ki kripto para bakiyesini görmek ve kullanmak için bir cihaza bağlandıklarında dahi kötü amaçlı yazılım(virüs) girişini engelleyen yüksek güvenlik sistemine sahiptir.

Ayrıca Bakınız.  Rus doğal gazı spot fiyattan 3 kat daha yüksek

Soğuk cüzdanlar küçük ve girilemeyen donanımlardan oluşur. Sıcak cüzdanlarda yatırımcıların güvenlik anahtarları tek bir merkezde tutulur. Bu durumda internet dünyasında “hack” olayı halinde sunucudaki tüm güvenlik anahtarlarının üçüncü kişilerin eline geçmesine neden olur. Bu durumda sıcak cüzdanların çok savunmasız olduğu gerçeğini gösterir.

En İyi Soğuk Cüzdanlar Hangileri?

Fiziksel donanımlardan meydana elen soğuk cüzdanlar için günümüzde çok sayıda alternatif mevcuttur. Bu alternatifler kapsamında da tüketiciler, kullanım ihtiyaçları ve bütçelerine uygun olarak seçim yapabiliyor. Bununla birlikte günümüzde kripto para cüzdanı konusunda oldukça yoğun bir ihtiyaç söz konusudur. Söz konusu ihtiyaç skalası içerisinde de her birinin tamamen güvenli olduğunu söyleyebilmek mümkün değildir. Sıcak cüzdan çeşitlerinde olduğu gibi soğuk cüzdan çeşitleri içinde de bazılarının kaliteli ve güvenli olması söz konusudur. En iyi soğuk cüzdan modelleri ile kripto para yatırımlarını çok yüksek güvenlikte muhafaza edebilmek mümkündür.

Günümüzün en çok tercih edilen ve en iyi soğuk cüzdanları arasında;

  • Trezor,
  • Ledger Nano S,
  • KeepKey,
  • CoolWallet S,
  • Billfold Steel Bitcoin Wallet,
  • Coinkite Steel ColdCard,

yer alıyor.

Kripto para piyasası hakkında daha detaylı bilgi almak için https://tr.wikipedia.org/wiki/Kripto_para adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: https://www.teknotalk.com/soguk-cuzdan-nedir-nasil-kullanilir-99378/



Cevap bırakın