Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Ampul Aydınlatma Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir – 2022

Ampul Aydınlatma Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir

Ampul veya alternatif aydınlatma araçları hayatımızın tartışmasız bir parçası. Elektriğin icat edilmesiyle birlikte hayatımıza giren bu araçlar günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız ürünler. Belki de evlerimizde, iş yerlerinde ve diğer elektrik kullanılan mekanlarda elektrik sarfiyatını oluşturan en önemli ürünlerin başında geliyor. Hal böyle olunca da yapacağımız ampul veya aydınlatma tercihi elektrik sarfiyatının önüne geçmek ve fayda sağlamak açısından büyük önem taşıyor. Özellikle ülkemizde son dönemde yapılan elektrik zamlarından sonra tasarrufun hepimiz için kaçınılmaz olmasıyla birlikte tercih yaparken sizinle paylaşacağımız birkaç ipucuna dikkat etmeniz sizi yüksek elektrik faturası ödemekten kurtarabilir. Şimdi gelin hadi hep birlikte bakalım Ampul Aydınlatma alırken nelere dikkat edilmelidir?

Evlerimizde Kullandığımız Ampulleri Nasıl  Seçmeliyiz?

Hemen hemen herkes ampul seçerken tabi ki sarfiyatına (saatte ne kadar  güç harcar) bakar. Tabi ki bu bir alışkanlık olduğu için bu şekilde düşünülüyor. Bu konuda  biraz bilinçlenmek gerekir.

Ampul sarfiyatında LED teknolojisi çıktığından bu yana daha iyi bir aydınlatma sağlamak için  ampul sarfiyatı haricinde lümen değerine ve aynı zamanda ışık rengine de dikkat etmek gerekmektedir. Sarfiyat değerine göre ortalama lümen değeri 90 lm olan ampuller seçilmeli. Bundan sonrada kullanılacak alana göre veya göz alışkanlığına bağlı olarak ışık rengi seçilir. 3000 kelvin gün ışığı, 4000 kelvin ılık beyaz ve 6000 kelvin beyaz ışık olarak ön plana çıkmaktadır.

Kaliteli Ampul Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle  şu bilinmelidir ki her düşük sarfiyatta ki ampulden aynı ışık verimi alınmaz. Nedeni ise marka farkı ve üretimde kullanılan malzeme cinsinden kaynaklanmaktadır.

Ayrıca Bakınız.  Zoom dil değiştirme: Zoom nasıl Türkçe yapılır? Kasım 2021

İyi ampullerin etiket bilgilerinde istediğiniz bilgiler varsa kalite standartlarına ulaşmış demektir. Peki, nedir bu bilgiler?

  • Watt cinsinden enerji tüketimi (W)
  • Lümen cinsinden parlaklık (lm)
  • Renk sıcaklığı (kelvin)
  • Renk (sarı veya beyaz)
  • Dim edilebilirliği.
  • Verim
  • Direk veya endirek olduğu
  • Marka
  • Açma kapama ömrü.

Ampul Seçiminin Maddi  ve Milli Etkileri

Eskiden aklar flamanli lambalar kullanılırken ampul seçilirken sadece gücüne bakılır ne kadar aydınlatacağı  ve ne kadar sarfiyata göre aylık ne yapacağı aşağı yukarı hesap edilir bu şekilde seçim yapılırdı. Fakat günümüzde aynı şekilde seçim yapıldığında genelde hataya düşülüyor. Bu durumda ne ışık konusunda düzenli verim alınıyor nede sarfiyat ve maddi anlamda bir tasarruf edilmiş olunuyor. Şöyle ki eski ak kur flamanlı lamba veya tasarruflu ampul yerine LED ampullere geçildiği son zamanlarda, doğru ampul seçimi yapılmaz ise  sadece enerji sarfiyatı da şebekeye destek vermiş oluyoruz. Oysaki verimli bir şekilde ampul seçilmiş olsa hem devlete ve enerji şebekesine sarfiyattan dolayı  katkı sunarız hem de kendi bütçemize katkıda bulunmuş oluruz. Kendimize katkı sağlamak biraz daha karmaşık olsa da temelde dikkat edilecek konular bir iki ana başlıkta toplanıyor. Bunlardan birincisi elbette ki gücü ikincisi ise ışık yoğunluğu lümenidir.

Lümen konusunda w  başına 90 lümen verin açısından idealdir şayet Watt başına lümeni düşük  olursa  sarfiyat ve maddiyat olarak kendimizi kandırmış oluruz ki zaten Watt başına düşen lümen 90 lümen altı ise zaten kalite ve verimlilik de düşük demektir. Verim düşük olunca yeterli aydınlanma olmaz ve kısa sürede ampul ömrünü tamamlamasından dolayı maddi bir kazanç sağlanmış olmamaktadır.

Enerji tasarrufu konusunda daha fazla bilgi edinmek için https://tr.wikipedia.org/wiki/Enerji_tasarrufu adresini ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda edindiğiniz tecrübeleri de bizlerle yorum alanı üzerinden paylaşırsanız sitemizi ziyaret eden kullanıcılar için de faydalı paylaşımlar da bulunmuş olursunuz.

Ayrıca Bakınız.  Huawei Google tarzı Petal’ı tanıttı



Cevap bırakın