Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

2021 Adil Kullanım Kotası Neden Çabuk Doluyor Nedir Kotam Neden Çabuk Bitiyor

Adil Kullanım Kotası Nedir? Neden Çabuk Doluyor?

Adil Kullanım Kotası veya Adil Kullanım Noktası, internet paketinize tanımlanan ve her ay yenilenen indirme kotasıdır. Bu kotayı internet sağlayıcınız belirler. Paketinizdeki indirme limitine ulaştığınızda indirme hızınız yine internet sağlayıcınızın belirlediği hıza düşer. Bu sayede kullanıcılara daha düşük fiyatlı internet paketleri sunulabiliyor.

Adil Kullanım Kotası 1 Ocak 2019 tarihinde resmen kaldırıldı. Artık ülkemizde hızı sonradan düşen internet paketleri satılamıyor. Fakat internet sağlayıcıları fiyatları düşürebilmek için limitli internet paketleri satabiliyor. Bu paketlerde belli bir indirme limitine erişildiğinde internet hızı düşmüyor, ancak aylık internet kullanım hakkı tamamen kaldırılıyor.

Adil Kullanım Kotasını Bitiren Nedenler
Adil Kullanım Kotasını Bitiren Nedenler

Adil Kullanım Kotam Neden Çabuk Bitiyor

Limitli internet kullanıcıları internet paketlerinin farkında olmalı ve tasarruflu bir şekilde kullanmalıdırlar. Eğer “İnternetim çok çabuk bitiyor!” diyorsanız, limitinize daha hızlı ulaşmanıza neden olan sebepler bunlar olabilir;

Adil Kullanım Kotasını Bitiren Nedenler

  1. Yüksek kalitede film, dizi veya video izlemek.

Adil Kullanım Kotası ile internet erişimi sağlıyorsanız özellikle YouTube’da uzun zaman geçiriyorsanız kullanımınıza dikkat etmelisiniz. Yüksek kalitede izlenen herhangi bir video kaynağı internet paketinizin hızlı tükenmesine neden oluyor olabilir. Bu tabloda YouTube için her video kalitesinin dakikada ne kadar MB harcadığını görebilir ve internet paketinize göre kullanımınızı düzenleyebilirsiniz:

144p1.9 MB
240p2.7 MB
360p4.4 MB
480p7.7 MB
720p14.5 MB
1080p27.61 MB
Ayrıca Bakınız.  İstanbul'un en iyi 6 kitap kafesi

YouTube diğer platformlara göre daha az internet harcıyor. Eğer Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ gibi dizi ve film platformlarını kullanıyorsanız dakika başına ne kadar internet harcadıklarını öğrenip yine ona göre kalite kararını vermelisiniz.

  1. Sosyal medya uygulamalarını uzun süre kullanmak.

Eğer bu durumdan Popüler sosyal medya uygulamalarında bulunan veri tasarrufu ayarını açmanız tavsiye ediliyor. Bu sayede minimum internet harcaması ile kullanımınıza devam edebilirsiniz. Fakat yine de bu uygulamalarda uzun süre video izlemenizi tavsiye edemiyoruz. Kendi internet limitinize göre hareket etmeli ve ne kadar uzun süre kullanıyorsanız o kadar fazla internet harcadığınızın farkında olmalısınız.

  1. Çevrimiçi şarkı hizmetleri.

Spotify ve YouTube Music gibi müzik uygulamaları kullanıyorsanız ayarlara girip müzik kalitesini düşürebilirsiniz. Premium servislere üyeliğiniz varsa müzikleri indirmenizi ve çevrimdışı modda dinlemenizi tavsiye ederiz.

  1. Oyun oynarken çıkan reklamlar.

Mobil oyun oynuyorsanız internet bağlantınızı kapatarak oynamanızı tavsiye ederiz. Bu sayede her bölüm sonunda çıkan reklamları engellemiş ve veri tasarrufu sağlamış olursunuz.

  1. Otomatik güncelleme işlemleri.

Hem bilgisayarlar hem de telefonlar siz aksi yönde ayarlamadığınız sürece otomatik güncelleme yaparlar. Cihazlarınızın ayarlarından otomatik güncellemeleri kapatmalısınız.

  1. Tanımadığınız kişilerin modeminize bağlanması.

Eğer kolay bir modem şifreniz varsa tanımadıklarınız modeminize bağlanıyor olabilir. Modem şifrenizi sık sık değiştirmenizi ve güçlü şifreler kullanmanızı tavsiye ederiz.

Adil Kullanım Kotası Nedir?

Adil Kullanım kotası nedir gelin bir de bir videodan izleyelim. Umarım yazı beklentilerinizi karşılamıştır.



Cevap bırakın