Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Dermatolog Desteği Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Dermatolog Desteği Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Dermatolog günümüz çevre koşullarında birçok kişinin sıklıkla başvurduğu bir hekimlik alanı. Yaşam ve çevre koşullarının farklılaşması, küresel ısınma, stres gibi birçok olumsuz faktör insan yaşamını ve sağlığını ne yazık ki olumsuz etkiliyor. Bu durum da sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına başta dermatolog olmak üzere birçok uzman hekime görünmeyi zorunlu kılıyor. Bu yazımızda birçoğumuz için günlük yaşantımızda geçiştirdiğimiz “aman ne olacak nasıl olsa geçer” dediğimiz ama önlem almazsak daha fazla soruna dönüşebilecek dermatolojik rahatsızlıklardan bahsedeceğiz.

Dermatolog Yardımı Gerektiren Cilt, Saç ve Tırnak Sorunları Nelerdir
Dermatolog Yardımı Gerektiren Cilt, Saç ve Tırnak Sorunları Nelerdir

Dermatolog Yardımı Gerektiren Cilt, Saç ve Tırnak Sorunları Nelerdir?

Cilt, kişiyi nemli tutan, mikrobiyal enfeksiyonları önleyen, güneşe maruz kaldıktan sonra D vitamini üretmeye yardımcı olan ve vücut ısısını koruyan vücudun koruyucu kalkanıdır. Aslında cilt tüm insanların en önemli giysisidir. Cilt sorunları, cilt görünümünde kendine güvenin azalmasına neden olabilecek değişikliklerdir. Çok sayıda cilt rahatsızlığı vücuda, genel sağlığına ve işleyişine zarar verebilir. Bunlar esas olarak kızarıklık, şişme, kaşıntı, yanma ve şiddetli ağrı gibi semptomlarla karşınıza çıkabilir. Bazıları bulaşıcı, uzun süreli veya yaşamı tehdit edici olabilirken, bazıları ise hafif olabilir ve yalnızca belirli zamanlarda ortaya çıkabilir.

Dermatolog Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder
Dermatolog Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder

Dermatolog Nedir? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Dermatolog, geçici veya kalıcı olabilen ve ağrı ile ilişkili olabilen veya olmayan cilt problemlerinin teşhis ve tedavisine yardımcı olur. Çeşitli genetik, patojenik veya otoimmün cilt, tırnak ve saç sorunları için en iyi tedavi yöntemi profesyonel bir dermatoloğa görünmek ve destek almaktır.

Ayrıca Bakınız.  Yeme Bozuklukları

Dermatoloğa görünmeniz için sorunun büyümesine ve tamamen kontrol edilemez bir hale gelmesini lütfen beklemeyiniz. Bu yazımızda dermatoloğa gitmenizin zorunlu olduğu birkaç durumdan bahsedeceğiz. Dermatoloğun yardımını gerektiren yaygın cilt sorunlarından bazıları Şunlardır:

Atopik Dermatit – Egzama Nedir?

Atopik dermatit (genellikle egzama olarak adlandırılır)- Atopik dermatit, kırmızı ve kaşıntılı cilt ile sonuçlanan uzun süreli inflamatuar bir cilt durumudur. Tahriş şiddetliyse, kaşınması çatlamaya, kabuklanmaya, berrak sıvıdan sızmaya (ağlayan) ve kireçlenmeye neden olabilir. Çoğu zaman, çocuklukta ortaya çıkar, ancak yetişkinliğe kadar sürebilir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Yaygın tetikleyiciler kuru cilt, aşırı terleme, cildin tahriş edici maddelerle teması, genetik faktörler veya hormonal dengesizliktir.

Melazma (Kloazma) Nedir?

Melazma (kloazma)- Melazma, büyük ölçüde hamile kadınlarda bulunan ve cildin koyu, renksiz yamalar olarak göründüğü bir cilt hastalığıdır. Genellikle yüz etkilenir ve nadiren göğüs, boyun veya kollar etkilenir. Özellikle koyu renkli kişiler, açık tenli kişilere göre melazma geliştirme riski daha yüksektir. Bazı tetikleyici faktörler arasında stres, hormonal dengesizlik, yüksek güneşe maruz kalma ve tiroid hastalığı bulunur. Bu hamilelik izleri zamanla kaybolabilir veya kalıcı hale gelebilir.

Uyuz Nedir?

Uyuz– Bu, Sarcoptes scabiei adlı mikroskobik bir akar tarafından cildin enfestasyonu nedeniyle ortaya çıkan oldukça bulaşıcı bir cilt problemidir. Bu tür akarlar, cilt yüzeyinde aylarca yaşayabilen ve çoğalabilen ektoparazitlerdir. Bu nedenle, uyuzdan muzdarip bireylerin cildinde kaşıntılı, kırmızı bir döküntü vardır ve doğrudan cilt teması yoluyla yayılabilirler.

Tırnak Mantarı Enfeksiyonu Nedir
Tırnak Mantarı Enfeksiyonu Nedir

Mantar Tırnak Enfeksiyonu Nedir?

Mantar tırnak enfeksiyonu – Mantarlar, sıcak ve nemli bir ortamda gelişen mikroorganizmalardır. Tırnak mantarı enfeksiyonu, normalde vücutta bulunan mantarlar tırnağın içinde, altında veya üzerinde aşırı büyüdüğünde meydana gelir. Ayrıca mantar bulaşmış bir kişinin sağlıklı bir kişiyle doğrudan temas etmesinden de kaynaklanabilir. En yaygın olarak, ayak tırnakları el tırnaklarına kıyasla enfekte olur.

Ayrıca Bakınız.  Isırgan otu nasıl kullanılır? Faydaları nelerdir?

Kurdeşen (Ürtiker) Nedir?

Kurdeşen (Ürtiker) – Bunlar, cilt yüzeyinde pembe, kırmızı veya cilt renginde görünen iltihaplı ve kaşıntılı kaynaklardır. Bazen dokunmak sıcak ve acı verici olabilir. Bu cilt sorununun ortaya çıkmasının altında yatan neden, belirli bir ilaca veya gıdaya, bir kimyasala veya çevre kaynaklı tahriş ediciye karşı alerji olabilir. Cildinizde herhangi bir anormal semptom veya kaşıntılı döküntü fark ettiniz mi?

Tinea Versicolor Nedir?

Tinea versicolor– Küçük renksiz yamalar veya lekeler ile sonuçlanan bir mantar cilt enfeksiyonudur. Normalde insan vücudunda bulunan Malassezia adı verilen maya, çok sayıda büyüyebilir ve çevreleyen normal cilde kıyasla daha açık veya daha koyu renkli lekelere neden olabilir. Vücudun herhangi bir bölgesinde bulunabilir, ancak genellikle göğüs, boyun, sırt ve kollarda görülür.

Saç Dökülmesi Nedir?

Saç dökülmesi – Saç dökülmesi yaygın bir sorundur ve aşırı saç dökülmesi olduğunda ve yeni saç çıkmadığı zaman saçsızlığa neden olabilir. Saç dökülmesine neden olabilecek çok sayıda faktör yaşlanma, stres, hormonal dengesizlik, steroid tüketimi, mantar enfeksiyonu, anemi ve temel vitamin eksikliğidir. Veya Delhi’de saç ekimi, mezoterapi ve büyüme faktörü gibi Estetik tedavilerinde saç dökülmesi sorunlarının tedavisi sağlanmaktadır.

Vitiligo Nedir?

Vitiligo– Vitiligo, deriden pigment kaybına neden olan bir durumdur. Bu durum yüz, boyun, el derisinde beyaz lekeler oluşturur ve hatta saç rengini etkiler. Melanositler, melanin pigmenti üreten, cilde ve saça renk veren hücrelerdir. Bu cilt rahatsızlığında melanositler fonksiyonlarını kaybeder ve bu hücreler tarafından üretilen melanin kalmaz ve bu da ciltte beyaz lekeler oluşmasına neden olur.

Dermatoloji ve dermatolog hakkında daha fazla bilgi almak için https://tr.wikipedia.org/wiki/Dermatoloji adresini ziyaret ediniz.

Dermatoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?



Cevap bırakın