Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Konversiyon bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

Dizi ve filmlerde son zamanlarda psikolojik rahatsızlıkların gösterilmesi artıkça izleyiciler de hastalıkların ne olduğu araştırmaya başladı. Bunlardan biri de konversiyon bozukluğu oldu. Konversiyon bozukluğu kişinin herhangi fizyolojik bir rahatsızlığı olmamasına rağmen kendisinin felç geçirdiğini hissetmesidir. Peki Konversiyon bozukluğu nedir? Konversiyon bozukluğunun belirtileri nelerdir?

Nörovejetatif sistemdeki organların psikolojik etkileri sonucu işlevini yitirmesine konversiyon bozukluğu denir. Histeri rahatsızlığıyla bir tutulurdu lakin uzman kişiler son zamanlarda bu hastalığın daha farklı olduğunu vurguladığından ayrı bir çalışma yapıldı. Yapılan araştırmalarda hastalık kırsal kesimlerde eğitim düzeyi az bireylerde saha sık rastlandığı ortaya çıkarıldı. Bunun yanısıra 15-35 yaş grubunda görülen rahatsızlık erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanır. Histeri gibi bu rahatsızlığa sahip kişilerında ilgi çektiği düşünülmüştür. Lakin bu hastalar ilgi çekmek için hasta olduklarını iddia eder. Misal verilecek olursa: Felç geçirdiğini ya da sık sık bayıldığını düşünür. Gerçekleştirilen testlerde ise hastanın felç geçirme ya da bayılmaya neden olabilecek bir durumunun söz konusu olmadığı tespit edilmiştir. Psikolojik olarak hastanın kendini bu sağlık sorunlarını yaşadığı hissettiği ortaya çıkarılır. 1900 senelerinda Sigmund Freud’in araştırmaları sırasında bu hastalığı ortaya çıkarmış olabileceği düşünülüyor. Freud bu hastalığın ortaya çıkarılmasının en mühim etkenin bastırılmış duyguların farklı yollarla ortaya çıkma isteği olduğunu vurgulamıştır.

KONVERSİYON BOZUKLUĞUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Konversiyon bozukluğu olan kişiler genel olarak nöbet tarzı bir sorun yaşar. Bu sırada sağlık kontrolü yapılır lakin herhangi bir sorun bulunmaz. Lakin hasta sıklıkla felç geçirme ya da bayılma gibi durumlar yaşar.

– Aniden bilincini yitirir. Nerede ve kimlerle olduğunu hatırlamaz. Bazı hastalar kendini bile tanımaz.

– Gün içerisinde sıklıkla uykusu gelir. Uyku zamanı bazı zaman uzar. Hastaların bazılarında bir gün süresince uyuduğu tespit edilmiştir.

Ayrıca Bakınız.  Tükenmişlik Sendromu

– Aşırı stres altına öfkelenmek yerine aniden düşer bayılır. Uzun süre kendine gelmez.

– Konuşma yetisi azalır. Süratli düşünmez. Sözcükleri düzensiz bilinçsiz seçer.

– Vücudunun ağrıdığını bu ağrıların kendisini öldüreceğini düşünür.

– El, kol, dudak ya da dilini ısırır.

– Kafasında sürekli bir şeyler kurar.

– Nöbet sırasında etrafındaki kişilerın sesini duyar lakin tepki vermez.

– Hayır demekten kaçınır. Herkesin işini yapmaya gayret gösterir.

– Aşırı sakin ve kibarlardır.

KONVERSİYON BOZUKLUĞUN NASIL TEDAVİ EDİLECEĞİ VAR MIDIR?

Belirtiler sonrası hastalar genel olarak fizyolojik bir durum olup olmadığı bakılır. Testler sonucu hastaya bazı terapi metodları uygulanır. Psikolojik sorunlarda bu sürede ele alınır. Ne neden bu durumları tetikler uzman kişiler genel olarak bu duruma bakarlar. Hastanın nasıl tedavi edileceğinin başarılı olması için evvellikle hastalığı kabul etmesi gerekir. Bunun yanısıra aile desteği ve çevredeki kişilerında desteği bu zamanda oldukça mühimdir.konversiyon bozukluğu dsm-5

Konversiyon bozukluğu tedavi edilmezse ne olur?

Konversiyon bozukluğu ilaç isimleri

Konversiyon bozukluğu tedavisi ne kadar sürer?

Konversiyon bozukluğu vaka Örneği

Konversiyon Bozukluğu bitkisel tedavisi

Konversiyon bozukluğu nöbet

Disosiyatif konversiyon bozukluk



Cevap bırakın