Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Sanal Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Yapılır? Güvenli Mi? Riski Var Mı?

Sanal Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır? Kimlere Yapılır? Güvenli Mi? Riski Var Mı?

Günümüz toplumlarının yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte yaşanan sağlık problemlerinin sayısı ve çeşitliliği de artmaya başlamıştır. Çok sayıda yeni hastalık ortaya çıkarken geçmişten gelen hastalıkların bir bölümü tamamen ortadan kalkmış ya da tedavi edilebilir hale gelmiştir. Kalp ve damar hastalıkları da uzun yıllardır insanoğlunun yaşadığı temel sağlık sorunlarından birisi. Gelişen tıp teknolojisi ile birlikte yaşanan kalp ve damar sorunları artık çok daha kolay belirlenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Bu yazımızda kalp ve damar hastalıklarının belirlenmesinde kullanılan yeni bir yöntemden sanal anjiyo‘dan bahsedeceğiz. Aynı zamanda sanal anjiyo nedir? Sanal anjiyo nasıl yapılır? Kimlere Yapılır? sanal Anjiyo Güvenli Mi? Riski Var Mı? Kansız anjiyo nedir? gibi çok sayıda sorunun yanıtını da bu yazımızda bulabilirsiniz.

Yazımıza konu olan sanal anjiyodan bahsetmeden önce anjiyo nedir ve nasıl yapılır gelin bir ona bakalım.

Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır
Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır

Anjiyo Nedir?

Anjiyo en temel tanımıyla ve bizim anlayacağımız dille “damarların görüntülenmesi” demektir. Daha terminolojik bir şekilde ifade etmek gerekirse anjiyo, anjiyografi, koronner anjiyografi, Kardiyak Kateterizasyon, ya da Angio olarak da isimlendirilir.

Anjiyo hangi durumlarda uygulanır?

  • Kalp kası işlevlerinde meydana gelen bir problemden şüphelenilmesi durumunda bu fonksiyonların incelenmesini;
  • Bilinen bir kardiyak hastalığının tedavisi için vücudun mevcut haline en uygun tedavi yönteminin geliştirilmesini;
  • Çeşitli damar hastalıklarının ya da koroner arter hastalığının erken teşhisinin konulmasını sağlar.
Ayrıca Bakınız.  Konversiyon bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir?

Anjiyo Nasıl Yapılır?

Anjiyo bilekten yada kasıktan gerçekleştirilebilir. Uygulamanın alan uzmanı bir doktor tarafından yapılması önerilmektedir. Uzman bir hekim tarafında anjiyonun yapılması neredeyse risksizdir denilebilir. Şunu da belirtmek uygun olacaktır “Anjiyo, cerrahi bir prosedür” değildir.

  1. Hekiminiz bilek ya da kasık bölgesindeki damarların durumuna bağlı olarak bir noktayı seçer ve oradan anjiyo işlemini başlatır.
  2. Giriş yapılacak olan belirlendikten sonra bu alana lokal anestezi uygulanır.
  3. Başlangıçta, anjiyonun yapılacağı ilgili bölgeye x ray cihazı yardımıyla yumuşak bir kılıf yerleştirilir. Yerleştirme esnasında radyasyon uygulanır.
  4. Kalbi besleyen atardamara ulaşmak için giriş yapılan bölgeden uzun, plastik materyallerden yapılmış bir boru kullanılır. Erişim için kullanılan boru esnektir ve herhangi bir komplikasyona neden olmayacak şekilde üretilmiştir.
  5. Anjiyo boyası bu noktada devreye girer. Boru aracılığı ile bulunan damar içerisine anjiyo boyasının enjekte edilmesi sağlanır. Bu boya, ilgili damar hareketlerinin bilgisayar ortamında rahatça seçilebilmesini sağlar.
  6. Kaydedilen görüntüler sayesinde damar fonksiyonlarının incelenmesi mümkün hale gelir.

Sanal Anjiyo / Kansız Anjiyo Nedir

Sanal Anjiyonun geleneksel anjiyodan en büyük farkı kasıktan girilerek kalp damarlarına erişmeyi sağlayan katater isimli ince borunun yerleştirilmemesidir. Bir diğer önemli kazanımı ise geleneksel anjiyoda hasta uygulama yapıldıktan sonra yatması gerekirken sanal anjiyo sonrasında (hastanın kendisine ait herhangi bir başka durumu yoksa) aynı gün gündelik yaşantısına dönebilir. Bunlara ek olarak sanal anjiyonun uygulanmasından önce;

  • Herhangi bir gıda tüketilmemelidir.
  • Sanal anjiyonun gerçekleşeceği saatten 12 saat öncesinden başlayarak kafeinli besinler kesilmelidir.
  • Hekiminiz önerirse Beta Bloker ilaç kullanılabilir.

Tüm bu önerilerin dışında işlemi uygulayacak hekimin tavsiyeleri süreç için belirleyicidir. Lütfen hekiminize danışınız.

Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır?

Katater yerine koldaki toplar damar yolu ile damara renkli zararsız boya içeren kontrast madde verilir ve x ışınları kullanılarak tomografik kesitler yakalanır ve saniyeler içinde tüm kalp damarlarının üç boyutlu olarak görüntülenmesi sağlanır.

Ayrıca Bakınız.  Sık tuvalete çıkmak zayıflatır mı?

Bilgilendirilen hasta anjiyo işleminin gerçekleştirilebilmesi için tomografi cihazına uzanır. Tomografi cihazı gerekli durumlarda hastanın yetkili kişilerle iletişim kurmasına olanak sağlar. Cihazın aktif hale getirilmesi ile birlikte önce kontrast madde verilmeden bir çekim gerçekleştirilir. Bu çekim ile damarlardaki kireç birikimi ve kalsiyum miktarı belirlenir. Sonrasında kontrast madde hastaya enjekte edilir ve EKG eşliğinde hastanın kısa süreli nefesini tutması istenir. 10-15 saniye boyunca nefesin tutulması sonucunda çekim işlemi tamamlanır. Tomografi cihazının bulunduğu odaya giriş ile çıkış arasındaki süre ortalama olarak 5-7 dakikadır.

Sanal Anjiyoyu Kimler Yaptırabilir?

Sanal Anjiyoyu tercih etmek için birçok neden bulunuyor. Buna ek olarak hekimlerin önerdiği kişiler şunlardır;

  • EKG – Efor – Sintigrafi testleri şüpheli olan kişiler
  • Yüksek Tansiyon hastaları
  • Şeker Hastaları
  • Yüksek Kolesterol seviyesine sahip olan kişiler
  • Sigara Kullanımı gibi risk faktörü olanlar
  • Göğüs Ağrısı şikayeti olanlar
  • Nefes Darlığı şikayeti olanlar
  • Koroner arter hastalık şüphesi ile doktoru tarafından yönlendirilenler

Kimlere Sanal Anjiyo Yapılmaz?

Sanal anjiyonun yapılabileceği hastalar olduğu gibi bir kısım hastalara da sanal anjiyo yapılamaz. Bu hastalar;

  • Alerjisi olanlar
  • Böbrek Yetmezliği olanlar
  • 120 Kilonun üzerindeki bireyler
  • Gebeler ve gebelik ihtimali olanlar
  • Kansız Sanal Anjiyo yaptırmamalıdır.

Sanal Anjiyo Riskli Midir?

Sanal Anjiyo işlemi Radyolojik bir işlemdir. Bu özelliğiyle diğer tüm radyolojik işlemlerde olduğu gibi hasta radyasyona maruz kalmaktadır. Bilgisayarlı tomografi cihazlarının bu özelliği herkes tarafından da bilinmektedir. Önemli olan maruz kalınan radyasyon miktarının belirlenen eşik değerlerinin üzerine çıkmamasıdır. Buna ek olarak kalınan radyasyonun miktarı cihaz özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Gebeler ve gebe kalma ihtimali olan kişiler için sanal anjiyo oldukça riskli bir işlemdir. Bu sebeple gebelere ve gebelik ihtimali olan kişilere sanal anjiyo yapılmamaktadır.

Ayrıca Bakınız.  2021 Piezo Cerrahisi İle Doğal Burun Estetiği

Kansız Sanal Anjiyo İşlemi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sanal Anjiyo işlemi sonrasında gündelik hayata rahatlıkla devam edilebilmektedir ve hastanede yatmaya gerek kalmamaktadır. Fakat kontrast madde olarak ifade ettiğimiz renkli boyanın vücuttan sağlıklı ve hızlı bir şekilde atılabilmesi için işlem sonrasındaki 48 saat boyunca bol bol su tüketilmelidir. Sanal Anjiyo raporu, 24 saat içinde raporlanarak hastaya verilebilmektedir. Sonuç raporu mutlaka doktora gösterilmelidir.

Sanal Anjiyo – Kansız Anjiyoyu gelin bir de videodan uzmanlarından izleyin.



Cevap bırakın