Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

2021 Koronavirüs – Covid 19 Aşıları Yan Etkileri Nelerdir? Pıhtılaşma Yapar Mı?

2021 Koronavirüs – Covid 19 Aşıları Yan Etkileri Nelerdir? Pıhtılaşma Yapar Mı?

Koronavirüse karşı aşılama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. T.C. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamaya göre 120 milyon doz Biontech Pfizer aşısı çok kısa bir sürede ülkemizde olacak. Bir bölümünün de geldiği ise biliniyor. Buna bağlı olarak da aşılama çalışmalarının hızlandığı farklı meslek ve yaş gruplarında aşılamaya geçildiği açıklandı. Hal böyle olunca da aşılama sırası gelenler Koronavirüse karşı uygulanan Biontech Pfizer, Sinovac ve Sputnic V aşılarının yan etkisinin ne olduğunu merak ediyorlar. Çünkü ne yazık ki toplumun bir kesimi halen kati bir şekilde aşı karşıtlığı yapıyor ve bununla da yetinmeyip aşı karşıtlığının propagandasını yapıyor. Konu da sağlık olunca insanların zihinleri karışması kaçınılmaz oluyor. T.C. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve diğer otoriteler aşının uygunluğuna ilişkin açıklamalar yapıyor. Biz de sürece katkı sunması açısından bu yazıyı kaleme almayı uygun bulduk. Öncelikle yazımızda bu günlerde fazlaca kullanılan Biontech Pfizer aşısıyla ilgili en önemli soruya yanıt verelim? Biontech Aşısı pıhtılaşma yapar mı?

Biontech aşısı yan etkileri
Biontech aşısı yan etkileri

Biontech Aşısı pıhtılaşma yapar mı? Yapıyor Mu?

Biontech Aşısı pıhtılaşma yapıyor munun yanıtını Prof. Dr. Derya Unutmaz verdi. Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan Jackson Enstitüsünde Baş Araştırmacı olarak görev yapan Dr. Unutmaz Biontech aşısının pıhtılaşma yapmadığını ve aşı sonrasında kan sulandırıcı kullanmanın gerekli olmadığını belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada;

Ayrıca Bakınız.  Koronavirüs Aşısı Yan Etkileri Nelerdir? Kaç Gün Sürer? Yan Etkilerle Karşılaşıldığında Yapılacaklar

Biontech aşısı ile net bilgiler:

  1. Bu aşının pıhtı yapma riski yoktur, kan sulandırıcı falan almanın bir anlamı yoktur (başka hastalık için gerekli ise de zararı olmaz).
  2. Penisilin alerjisi olanlar da bu aşıyı olabilir. Bu Aşı ile penisilin veya başka ilaçların alakası yoktur.” ifadelerini kullandı.

Biontech aşısının yan etkisine ilişkin sorulardan birisi de şu “Biontech aşısı kısırlaştırır mı?

Biontech aşısı kısırlaştırır mı?

Biontech aşısı kırlaştırır mı sorusunun yanıtını da yine Dr. Unutmaz verdi. Açıklamasında aşı içerisinde covid-19 virüsünden 20’de bir oranında virüs olduğunu şayet bu aşının kısırlaştırma yapsaydı koronavirüse yakalanan herkesin kısırlaşması gerektiğini, koronavirüse yakalanın birisinin aşıya göre neredeyse 1000 kat daha fazla virüsle muhatap olduğunu ifade etti. Aşı ile amacın virüs vücuda geldiğinde kendisini koruması ve tanıdığı düşmanına karşı mücadele etmesinin sağlanması olduğunu söyledi.

Biontech Aşısı DNA’yı değiştirir mi?

Biontech Aşısı DNA’yı değiştirir mi? bu soruda şehir efsaneleri olarak dolaşmaya devam ediyor. Hatta mRNA aşısı ile insanlara bir çip takıldığını ve uzaktan yönetilebileceğini söyleyenler bile var. Aslında bu düşüncenin kaynağı Amerika’da bulunan muhafazakar bir grubun yaptığı kara propaganda. Biontech mRNA aşısı hiçbir şekilde DNA’nızı değiştirmez veya etkileşime girmez.

Sinovac aşısı yan etkileri
Sinovac aşısı yan etkileri

Sinovac Aşısı ve Biontech Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Sinovac Aşısı ve Biontech Aşısı ülkemizde sıklıkla kullanan iki koronavirüs aşısı. İki aşının yan etkilerine ilişkin resmi açıklama ise T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan geldi. Sağlık Bakanlığının covid-19 için hazırladığı web sitesinde aşağıdaki açıklamalar yer alıyor.

Bugüne kadar COVID-19 aşılarına yönelik gerek yürütülen klinik çalışmalarda gerekse mevcut aşı uygulamalarında ciddi yan etkilere rastlanmamıştır. Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Ayrıca Bakınız.  Dolaman mantarının faydaları nelerdir?

Bunlar; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir. Ancak nadir de olsa alerjik reaksiyonların olabileceği göz ardı edilmeden aşı uygulamasından sonra bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması ve hekime yakın zamanda aşı olunduğu bilgisinin iletilmesi unutulmamalıdır.

Sinovac Aşısı ve Biontech Aşısı Yan Etkilerine Karşı Ne Yapılmalı?

Aşı sonrasında sık olarak karşılaşılabilecek durumlar ve bu hafif durumlara yönelik destekleyici yaklaşımlar şunlardır:

Aşı uygulanan bölgede ağrı/şişlik/kızarıklık
Aşı uygulanan kolunuza yüksekte olacak şekilde pozisyon veriniz. Soğuk uygulama yapınız. (Örnek: Soğuk suyla ıslatılmış bir havlunun aşı yapılan bölgeye uygulanması vb. Bu sırada cilde doğrudan buz temas ettirilmesinden kaçınılmalıdır.)
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
Yorgunluk
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz.
Hafif ateş, titreme
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Baş ağrısı
Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Kas/eklem ağrısı
İstirahat ediniz, yeterli sıvı aldığınızdan emin olunuz, parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanabilirsiniz.
Kusma, ishal
Bol sıvı takviyesi yapabilirsiniz, beslenmenizi ishal diyetine uygun olarak düzenleyebilirsiniz. Ağızdan sıvı ve gıda alınamayacak kadar kusma olması durumunda sıvı kaybı olabileceğinden sağlık kuruluşuna başvurunuz.
COVID-19 aşısı uygulamasından sonra bunların dışında aşıyla ilişkili olabileceği düşünülen bir rahatsızlık hissedilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Daha detaylı bilgi almak için T.C. Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüse karşı toplumu bilgilendirmek için hazırladığı https://covid19asi.saglik.gov.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Biontech Aşısı Yan Etkileri Gerçek Bir Deneyim.

Biontech aşısını ben de geçtiğimiz günlerde oldum. Öncesinde epeyce uzun bir araştırma doğal olarak ben de yaptım ve Covid-19 salgınını en başından beri takip eden birisi olarak Biontech Pfizer aşısını olmaya eşimle birlikte karar verdik. Uygulaması çok kolay oldu. Zaten çok becerikli bir hemşire aşımızı yaptı ağrısını hissetmedik bile. Uygulama sonrasında 15 dakika kadar hastanede beklememiz tavsiye edildi ve biz de doğal olarak buna uyduk. Size önerim zihninizde soru işartleri fazlaysa lütfen aşınızı tam teşekküllü bir hastanede yaptırın.

Ayrıca Bakınız.  Türkiye'den KKTC'ye acil müdahale hastanesi

Aşılama sonrasında evimize geldik. İlk günün sonunda neredeyse hiçbir şey hissetmedik. Ertesi gün bende aşı yapılan kolumda ağrı oldu. Bu ağrı 24 saat kadar sürdükten sonra ortadan kalktı. Aynı gün baş ağrısı da yaşadım ama kronik baş ağrıları olan birisi olarak bu ağrının kaynağını aşı mı yoksa genel halim mi olduğunu bilemedim.

Eşim ise benden farklı olarak aşı yaptırdığı günün ertesinde halsizlik yaşadı. Bu durum onun için de yaklaşık 12 saat kadar sürdü ve ortadan kalktı. Genel sağlık durumumuz iyi, herhangi bir kronik rahatsızlığımız ve alerjimiz bulunmuyor bunu da son olarak ekleyelim.

Koronavirüs Aşıları Güvenli Mi?

COVID-19 aşıları nasıl bu kadar kısa sürede geliştirildi?

Koronavirüs PCR Ve Antikor (IgM) Testi Nedir? yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Hepinize sağlıklı günler dileriz.

Tüm yazılar bilgilendirme ve tavsiye amaçlıdır. Lütfen sağlıkla ilgili kararlarınızı uzman bir hekim nezaretinde alınız.



1 yorum
  1. […] Koronavirüs salgın sürecinin en önemli mücadele aracı olarak bilim insanları aşıyı işaret ediyor. Bu nedenle dünyada çok hızlı bir şekilde kullanıma sokulan koronavirüs aşıları oldu. Bu aşılardan en önemlisi ve belki de dünyada en çok kişiye vurulanı ise Biontech-Pfizer tarafından geliştirilen mRNA aşısı. Çok sayıda spekülasyonun da yapıldığı mRNA aşıları aslında uzun bir süredir bilim insanları tarafından araştırılan ve üzerine çalışma yapılan bir konu. Özellikle kanser tedavisinde etkili bir araç olacağı düşünülen mRNA aşılarıyla ilgili Prof. Dr. Güner SÖNMEZ sosyal medya hesabı üzerinden bilgi seli paylaştı. Biz de bu yazımızda Prof. Dr. Güner SÖNMEZ Hocanın da sorduğu ve yanıtını verdiği mRNA Aşaları Kanser Tedavisinde Kullanılabilir Mi ve mRNA aşıları kanseri tedavi ediyor mu sorularının yanıtlarını vermeye çalışacağız? […]

Cevap bırakın