Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Bilim Kurulu Üyesi: Yanlış maske kullanımı riski artırıyor! Maske yağmurdan etkilenir mi?

Bilim Kurulu Üyesi: Yanlış maske kullanımı riski artırıyor! Maske yağmurdan etkilenir mi?

Koronavirüsle mücadele edilen son günlerde en mühim kurallardan maske kullanımıdır. Lakin pek çok kişi maskeyi yanlış kullanmış olduğu için yine risk altına giriyor. Uzmanlar özellikle takıldıktan sonra duruşu hususunda daimi olarak dokunulan maskenin bir koruma sağlamadığını vurguluyor. Ayrıca yağmurun artığı son günlerde de maskelerin ıslanması virüsün yayılma riskini etkileyip etkilemediği bi hayli merak konusu oldu.Virüsün bulaş riski burun ve ağız yolu olduğu için profesyonel kişiler daimi olarak olarak hijyen sosyal mesafe ve maske kullanımının altını çiziyor. Lakin maske kullanılmasına rağmen risk grubunda olan bazı insanlar mevcuttur. Bunlarda maskenin yanlış kullanılmasından kaynaklıdır. Maske takıldıktan sonra daimi olarak olarak maskenin yüzeyine dokunulması virüsün bulaşma oranını artırır.Ağız, burun ve göz aracıyla bulaş riski olan koronavirüsten korunma yolu olan maskeler ile alakalı açıklamada bulunan profesyonel kişiler, el hijyeninin altını çizdi. Maske takarken ya da çıkartırken ellerin dezenfekte edilmesi gerektiğini dile getiren profesyonel kişiler bunun beraberinde maske taktıktan sonra kesinlikle yüzeyine dokunulmaması gerektiğini hatırlattı.

maske takıldıktan sonra yüzeyine dokunulmaması gerekir

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, maskenin nasıl kullanılmasını gerektiğini “Maskeyi ön yüzüne, iç yüzüne dokunmadan kenarlarından, her iki ipinden tutarak elimize almalıyız. Öncelikli olarak burnumuzun köküne gelecek demir bölgeyi ortasından büküp, katlanmış yüzü dışarıda olacak şekilde yüzümüze yerleştiriyoruz.

Burun kökümüze doğru yukarı çekiyoruz, burnumuzun yanlarının da açık kalmaması gerekmektedir. Çenemizin altına gelecek biçimde tam oturtuyoruz.

Altlarda, yanlarda ve üstte açıklığın kalmaması gerekmektedir. Tabi maskeyi taktığımız zaman zarfında kesinlikle elimizle maskenin dış yüzeyine dokunmayacağız” kelimeleriyle açıkladı.

maske taktıktan sonra elinizle maskenin yüzeyine dokunmayın!

MASKENİN YÜZEYİNE SAKIN DOKUNMAYIN!

Tezer, maske yüzeyinden ellere bulaşan virüs ya da farklı mikrop çeşitlerinin riski yükselteceğini dile getirdi. Bilim kuralı üyesi açıklamalarına bu sözlerle devam etti:

Ayrıca Bakınız.  Bağışıklığın zayıf olduğunu gösteren işaretler nelerdir? Bağışıklığı güçlendiren besinler...

“Biz çok temiz kullanıyoruz’ deyip ortak bir şekilde maskeyi kullanmayacağız. Ve burnumuz da açıkta kalmayacak. Zaman zaman ‘nefes alalım’ diye burnumuzu kalabalık mekanlarda açmayacağız, açıp gezmeyeceğiz. Burnumuzla en sık bulaşma gerçekleşiyor. O yüzden burnumuzun kapalı olması çok mühim. Ayrıca biz de enfekte olmuş olabiliriz, hasta olabiliriz; karşımızdakine de hastalığı bulaştırmamak için yine maskelerin doğru kullanımı bi hayli mühim.

Çıkartma işlemini de yaparken yine hiçbir şekilde ön tarafa dokunmadan iplerinden maskemizi çıkarıp, çöp kovasına atıp, kapağını kapatacağız. Ondan sonra yine ellerimiz kirlenmiş bulunacağı için elimizi su ve sabun ile 20 saniye boyunca yıkayacağız. Su ve sabun yok ise alkol bazlı antiseptiklerle elimizi ovalayacağız ve temizleyeceğiz. Böylelikle de doğru maske kullanımını gerçekleştirmiş bulunacağız.”

KALİTESİZ MASKELER YAĞMURDAN ETKİKLENİR VE FARKLI HASTALIKLARA DA NEDEN OLABİLİR

MASKE YAĞMURDAN ETKİLENİR Mİ?

Soğuk havaların bastırmasıyla git gide artan yağışlar maskelerin ıslanmasına yol açıyor. Bu da akıllara maskelerin işe yarayıp yaramadığı sorularını getirdi. Lakin profesyonel kişiler değeri yüksek maskelerin ıslandıklarında bile koruyucu ayrıntı kısmının olduğunu fakat merdiven altı üretimden çıkmış maskelerin yağmur yağında riski artırdığını dile getirdi. Bundan dolayı nitelikli maske alımında dikkatli olmaları gerekli olduğu bilgisi verildi.

Hastalığın şiddetini azaltan mühim kurallardan birisi olan maskelerin renkli olmaması gerekli olduğunin bir kez daha altı çizildi. Renkli ve yağmurdan ıslanmış maskeler cilt hastalıklarına bunun beraberinde solunum yolu ile renklendirmede kullanılacak olan malzemelerin ciğerlere inip burda tahribata neden olabilir. Beyaz üç katlı ve tüm ağız burunu kaplayacak maskeler en uygun olanlarıdır.



Cevap bırakın