Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Depresyon nedir? Nasıl tedavi edilir?

Depresyon, Sözlük anlamı çökkünlük olan deprasyon sıkça karşımıza çıkan bir psikiyatrik hastalıktır. Hayatta herkes zaman zaman bir takım sıkıntılar, problemler yaşayabilmektedir. Lakin bazı bireylerde yaşadıkları belirtiler yoğuna bağlı olarak semptom halini alarak hastalık kategorisinde ele alınmaktadır. Depresyon, süreğen bir üzüntü ve günlük işlevlerinizi en az iki hafta süresince yerine getirememe ile beraber normalde yapmaktan keyif aldığınız etkinliklere olan alakanın kaybolması ile tanımlanan bir hastalıktır. Depresyonda olan kişilerde özellikle enerji kaybı, iştah değişikliği, daha az ya da çok uyuma, kaygı, konsantrasyon azalması, kararsızlık, huzursuzluk, değersiz, suçlu ya da umutsuz hissetme, kendine zarar verme yahut intihar düşünceleri gibi durumlardan bazıları görülmektedir.

Depresyon herkesin başına gelebilecek bir durumdur.

stresin farklı alt tipleri vardır. Amerikan Psikiyatri Birliği’nin sınıflandırma sistemine göre stresin alt grupları şunlardan oluşmaktadır:

1. Majör depresif bozukluk.

2. Distimik bozukluk.

3. Bipolar bozukluk’taki depresyon.

4. Genel bir tıbbi duruma bağlı depresyon.

5. Depresyonlu uyum bozuklu¤u.

6. Başka türlü adlandırılamayan depresif bozukluk.

a- Premenstrüel disforik bozukluk.

b- Minör depresif bozukluk.

c- Yineleyen kısa depresif bozukluk.

Dünyanın neresinde yapılırsa yapılsın, bütün araştırmalarda stresin kadınlarda erkeklere göre iki kez daha fazla görüldüğü ortaya çıkmıştır. Depresif erkekler kadınlara göre alkol ve uyuşturucu kullanmaya daha eğilimlidirler.

Depresif bayanların profesyonel yardım alma hakkında erkeklerden daha istekli olduğu, erkeklerin ise stresin ağır aşamasına kadar destek almayı ertelediği bilinmektedir.

stresin başlıca belirtilerini şu biçimde sıralayabiliriz:

Sürekli üzgün hissetmek

Umutsuzluk

Çaresizlik

Sorumlulukları erteleme

Günlük aktivitelere ilgi ve zevk kaybı

Aşırı yemek yeme yahut iştahsızlık

Uyku sorunları

Sürekli yorgun hissetme

Konuşmada ve hareketlerde yavaşlık

Değersiz ve suçluluk duyguları

Konsantrasyon kaybı,

Karar vermede güçlük

Ayrıca Bakınız.  Türkiye'deki Günlük COVID-19 Hasta Sayısı 8 Kasım 2020

İntihar düşünceleri

Cinsel arzuda isteksizlik

Hayattan keyif almama

Yalnızlık ve yalıtılmışlık

Geleceğe karşı umutsuzluk

Geçmiş olayları sürekli düşünme ve kendini suçlama

Depresyonda olduğunuzu kafanızı yoruyorsanız ne uygulayabilirsiniz?

• Güvendiğiniz biri ile duygularınız hakkında konuşun. İnsanların çoğu, kendilerini önemseyen biriyle konuştuktan sonra daha iyi hissetmektedir.

• uzman kişilerdan yardım isteyin. Sağlık çalışanı yahut doktorunuz başlamak için iyi bir yerdir.

• Doğru bir yardım alarak daha iyi olabileceğinizi unutmayın.

• İyi olduğunuz zamanlarda yapmaktan hoşlandığınız etkinlikleri yapın.

• Bağlarınızı koruyun. Aileniz ve dostlarınızla iletişiminizi koparmayın.

• Kısa bir yürüyüş bile olsa düzenli olarak egzersiz yapın.

• Düzenli yeme ve uyku alışkanlıklarına sadık kalın.

• Depresyonda olabileceğinizi ve beklentilerinizi değiştirebileceğinizi kabul edin. özellikle eskisi kadar kendinizi yeterli hissedemeyeceğinizi unutmayın.

• Alkol kullanımından kaçının yahut alkol kullanımını kısıtlayın ve uyuşturucu kullanmaktan kaçının. Bu alışkanlıklar stresi kötüleştirebilir.

• Eğer intihar etme düşünceniz varsa hemen yardım almak için biriyle iletişime geçin.

stresin nasıl tedavi edileceği

Bir psikiyatri hekimi tarafından tanılama aşaması gerçekleştirildikten sonra depresyon nasıl tedavi edileceği için bir planlama yapılabilir. Depresyon nasıl tedavi edileceğinde ilaç nasıl tedavi edileceği, psikoterapi metodları, ve özellikle yoğun depresyon geçirenler için uygulanan beyin uyarımı teknikleri kullanılabilmektedir.

Eğer depresyon hafif düzeyde ise psikoterapi, tek başına yeterli olabilmektedir. Araştırmalar ilaç nasıl tedavi edileceğinin yanında psikoterapi metodunin de eş güdümsel olarak yürütülmesinin oldukça tesirli olduğunu ortaya koymaktadır.

Depresyon nasıl tedavi edileceğinde özellikle Bilişsel Davranışçı terapi, Emdr terapi, Eft teknikleri gibi bilişsel ağırlıklı terapi modelleri oldukça tesirlidir. Psikoterapi ile danışanın duygu düşünce ve davranış kalıpları yeniden ele alınarak işlevsel olmayan düşünceler ortaya çıkartılarak yeniden ele alınır ve değişim için seanslar düzenlenir.

Ayrıca Bakınız.  Coronavirüs'ten Nasıl Korunabiliriz?



Cevap bırakın