Memur ve İşçi Zam Oranları Belli Oluyor – Memur 2021 Temmuz Zam Oranı
Memur ve İşçi Zam Oranları Belli Oluyor
Ramazan Bayramının idrak etmeye hazırlandığımız şu günlerde Ramazan Bayramının hemen sonrasında önce kamuda çalışan işçiler sonrasında ise memurlar için heyecanla beklenen maaşlarına zam süreci başlayacak. Memur ve İşçiler adına yetkili sendika genel başkanının başkanlığında diğer sendika üyelerinin de katılımıyla gerçekleşecek zam pazarlığı tüm çalışanlar için büyük bir önem taşıyor. Çünkü bu anlaşma 2022 ve 2023 yıllarında memur ve işçilerin alacağı zam oranını ve doğal olarak ücret artışının ne olacağını belirliyor.
amu işçileri için yürütülecek toplu sözleşmeler, uzun yıllar sonra bu kez yarım milyondan fazla çalışanı ilgilendiriyor. Son yapılan toplu sözleşmede 180 bin civarında kamu işçisi için masaya oturulurken, bu yıl taşerondan kadroya geçen çalışanların da dahil olmasıyla Türk-İş bünyesinde 330 binden fazla, Hak-İş bünyesinde ise 300 bin civarında çalışan kapsama girecek.
2021 Memur – İşçi Temmuz Zam Oranı
Hürriyet’ten Hacer Boyacıoğlu’nun haberine göre; İşçileri temsil eden iki konfederasyon Türk-İş ve Hak-İş de, sürecin sorunsuz yürütülebilmesi için işbirliği kararı aldı.
İşçi Toplu Sözleşme
Oluşan işbirliği kararının ardından her iki konfederasyondan seçilen ekipler çalışmaya başladı. Edinilen bilgiye göre, çalışmalar bu hafta sona erecek. Böylece işçi konfederasyonlarının ilk 6 ay da dahil olmak üzere zam ve özlük hakları konusundaki talepleri şekillenmiş olacak. Görüşülen konularda büyük ölçüde uzlaşı sağlandığı, konfederasyon yönetimlerine de sunulduktan sonra çerçeve protokol taslağının hazır olacağı belirtiliyor.
Bu yıl hazırlanan çerçeve taslağın çok boyutlu olduğu ve sosyal haklarda da geniş bir alanı kapsadığı kaydediliyor. Taslağın 17 Mayıs haftasında Çalışma Bakanlığı’na sunulmasının ardından bakanlık değerlendirme yapacak ve gelen teklifi de dikkate alarak, kendi teklifini sunacak. Böylece toplu sözleşme görüşmeleri fiilen başlamış olacak.
ENFLASYON FARKI
Kamu işçilerinin 2019-2020 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri, Ağustos 2019’da sonuçlanmıştı. Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti. Varılan anlaşmayla ise ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere 2019 yılı ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020’nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er zam ve oluşursa enflasyon farkı verilmesi öngörülmüştü.
Memur Toplu Sözleşme
Ağustos ayında ise memurlarla toplu görüşme masası kurulacak. Toplam 3 milyondan fazla memur ve 2 milyona yakın memur emeklisi için, memur konfederasyonlarıyla görüşmeler başlayacak. Ağustos ayı boyunca süren görüşmeler sonucunda konfederasyonlarla Çalışma Bakanlığı arasında bir anlaşma olmazsa, hakem kurulu devreye girecek. Yasaya göre hakem kurulunun verdiği zam kesin nitelik taşıyacak.
2019 yılında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamamış ve hakem kurulu 2020 yılı için 4 artı 4, 2021 yılı içinse yüzde 3 artı 3 zam yapılması kararı almıştı.
Tüm memur ve işçilerin beklentisi insanca yaşamalarını sağlayacak bir ücrete sahip olmak ve gelirlerinin de bu yönde iyileştirilmesini sağlamak. Oransal artışların yüksek maaş alanların daha fazla zam almaları anlamına geldiği için taban aylıklarına seyyanen zam yapılması tüm çalışanların ortak beklentisi. Bu durumu şöyle somutlaştırmak anlaşılması açısından çok daha anlamlı olacaktır. Örneğin;
3000 TL maaş alan bir çalışana %3 oranında zam 90TL’lik bir fark olarak yansırken; aynı oran 6000TL maaş alan bir çalışan için 180TL demek. Bu durumun makasın kapanmasını önlemediği gibi tam tersi bir etkiyle her zam sonrasında açılmasına neden olmaktadır. Burada yapılması gereken. Herkesin taban aylığına 500TL gibi ortak bir rakamda artışın yapılmasıdır.
Umarım iş veren temsilcileri ve hükümetimiz bu beklentisi duyar ve karşılar.
Kaynak: Hürriyet