Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Hz. Muhammed (SAV) Yemeğini Nasıl Yerdi? Yemek Duası Okunuşu

Hz. Muhammed (SAV) Yemeğini Nasıl Yerdi? Yemek Duası Okunuşu

Hz. Muhammed (SAV) yaşantısıyla bizlere rehber olmuştur. Sözleri, davranışları, onayları ile bize yol göstermiş gündelik yaşantımızda bunları uygulamamızı, örnek almamızı ve yaşantımıza dahil etmemizi önermiştir. Peygamber Efendimizin sünnetleri bizim için çok önemlidir. Bu davranışlara uymak, uygulamak gündelik yaşantımızı düzenleme açısından da çok önemlidir. Şayet toplumu oluşturan bireyler olarak bizler yaşantımızı Hz. Peygamberin işaret ettiği ve gösterdiği şekliyle düzene koyabilirsek toplumda hiçbir sorun kalmayacağı, eşitsizliklerin ortadan kalkacağı ve sosyal bir toplum haline dönüşeceğimiz katidir. Bu yazımızda ise Hz. Muhammed (SAV) yemeğini nasıl yerdi? Yemek duası okunuşu ve anlamını, Yemekte besmele çekmeyi unutan kimsenin okuyacağı duayı sizlerle paylaşacağız.

Hz. Muhammed (SAV) yemeğini nasıl yerdi?

Yemek yerken bereketin eksilmemesi için yemekten önce ve sonra ellerin güzelce yıkanması gerektiğini bizlere öneren Peygamberimiz (SAV), her hayırlı işte olduğu gibi ‘Bismillah’ diyerek yemeğe başlardı. Yemeğe başlamadan önce ‘Bismillah’ dediği bizler tarafından daha iyi bilinse de sonunda da besmele çektiğine dair hadis-i şerifte geçmektedir. Efendimiz:“– Eğer bu kimse «bismillâh» deseydi yemek hepinize yeterdi. Öyleyse biriniz yemek yediği vakit «bismillâh» desin. Yemeğin başında bunu söylemeyi unutursa: «Başında da sonunda da bismillah» desin!” buyurdu. (İbn-i Mâce, Et‘ime, 7; Ebû Dâvûd, Et‘ime, 15)

Yemekte Besmele Çekmeyi Unutan Kimsenin Okuyacağı Dua

Dalgınlıktan dolayı yemek yemeye besmelesiz başlayan bir kişinin besmele çekmediğini hatırlaması vakit “Bismillâhi evvelehû ve âhirahû” demesi faziletlidir. Bu durumla ilgili hadis-i şerifte ”Şeytan onunla birlikte yemek yiyordu. Adam besmele çekince, şeytan yediklerini dışarı çıkardı.” buyrulmaktadır. (Ebû Dâvûd, Et‘ime, 15)

Ayrıca Bakınız.  2021 Kur'an-ı Kerim'de Geçen En Güzel Bebek İsim Önerileri

Yemek Duası Okunuşu

Elhamdülillahi kesiran dayyiben mübareken fihi ğeyra mekfiyyin velâ müvedde’in velâ müsteğnen a’nhü rabbena.” (Buhâri, Et’ime, 54)

Yemek Duası Anlamı

“Ya Rabb! sana, pek çok ve riya gibi şeylerden uzak ve yümn ü bereketi bulunan, nezd-i ulûhiyyetinde makbul olup merdûd olmayacak derece-i kemâl-i ihlâs üzere ve hiç bir sûrette kâfi görmeyeceğimiz ve dâima yapmaya devam edeceğimiz ve hiç bir surette bırakmayacağımız ve kendisinden hiç bir vakit istiğna göstermeyeceğimiz bir hamd ile sana hamd ederiz. Sen bizim Rabbimizsin; yani nîmetin her türlüsü ile bizi besleyen, yaşatansın”

 



Cevap bırakın