Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

Koronavirüs Aşıları Omicron Varyantına Karşı Koruyor Mu 30 Kasım 2021

Koronavirüs Aşıları Omicron Varyantına Karşı Koruyor Mu 30 Kasım 2021

Koronavirüs salgını tüm dünyayı ne yazık ki halen etkisi altında tutuyor. Bilim insanların tüm çabalarına rağmen özellikle ekonomik olarak gelişmemiş ülkeler koronavirüsle mücadele de beklendik düzeyde bir sonuç elde edemedi. Bilim insanlarının açıklaması ise koronavirüs ile mücadelenin tüm dünyada eş zamanlı ve ortak bir şekilde yürütülmesinin gerektiği yönünde. Çünkü diğer tüm senaryolar da salgının sonlandırılamayacağını ve ne yazık ki virüsün de mutasyon geçirmeye devam edeceği görülüyor. Beklenen nihai son olarak virüsün mutasyon geçirerek ortadan kalkması yada topyekün yürütülen mücadeleyle bitirilmesi.

Koronavirüs Varyantının İsmi Neden Omicron

Koronavirüs son olarak tekrar mutasyon geçirerek yeni bir forma kavuştu. Yeni mutasyona ise Omicron ismi verildi. Normalde koronavirüste meydana gelen mutasyonlara Yunanca rakamlar verilirken delta’dan sonra Xi’nin gelmesi gerekirken bu rakam atlanarak Omicron’a geçildi. Nedeninin ise Çin Devlet Başkanıın soyadının Xi olması olduğu yönünde senaryolar da konuşuluyor. Peki Koronavirüsün son mutasyonu Omicron’a karşı şu an uygulanmakta olan Koronavirüs aşıları etkili ve koruyucu mu? Konuyla ilgili ilk açıklama İsrail yetkili makamlarından geldi.

Şimdiye kadar, İsrail yeni Omicron varyantla enfekte olmuş dört vaka kaydederken, genel ölüm oranının düşük kaldığı belirtiliyor.

Omicron varyantına karşı uygulanan aşıların etkililiği üzerine Prof. Dr. Güner Sönmez’in yaptığı değerlendirme ise şöyle;

Gecenin en güzel haberi geldi, ilk verilere göre

  • Omicron varyantına karşı aşının koruyuculuğunda önemli bir azalma yok.
  • Biontech aşısının Omicron enfeksiyonuna karşı koruyuculuğu %90. Delta için bu oran %95 idi. Hatırlatma dozu olanlarda ise %93.
  • Omicron varyantı Deltaya göre daha bulaşıcı ama korkulduğu kadar değil; yaklaşık 1,3 kat.
  • “Önümüzdeki günlerde aşının Omicron’a karşı etkinliği hakkında daha doğru bilgilere sahip olacağız, ancak şimdiden iyimser olmak için sebebimiz var.”
Ayrıca Bakınız.  Bulgur pilavı mı pirinç pilavımı kilo aldırır?

Omicron Varyantına İlişkin En Güncel Değerlendirme

 

İsrail Sağlık Bakanlığı’nın açıklamalarına ulaşmak için https://www.jpost.com/health-and-wellness/coronavirus/covid-1st-data-about-vaccine-efficacy-against-omicron-expected-tuesday-687392 adresini ziyaret edebilirsiniz.



Cevap bırakın