Bilge kişi: Faydalı ve işinize yarar bilgilerden oluşan güncel paylaşımlar yapan bilgi portalı. Bilge kişi kimdir?, Bilge kime denir?

MİRAS Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? Reddi Miras Nedir?

MİRAS Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır? Reddi Miras Nedir?

İnsan doğar, büyür ve en nihayetinde ölür. Bu süreçte değişir, gelişir ve çoğalır. İlişkileri olur. Bu ilişkiler bazen kan bağı nedeniyle zorunlu olarak ortaya çıkarken bazen de kişinin kendi tercihi ile gelişir. Bugün yazımızda miras hukuku ve bunun üzerinden mal paylaşımının nasıl yapılacağından ve reddi miras konusundan bahsedeceğiz.

Günümüz Türkiye’sinde ne yazık ki miras konusu birçok aile için büyük sorunlar veya çalkantılar anlamına gelebiliyor. Ölen kişinin ardından kalan kişilerin ölen kişiden kalan mirası nasıl paylaşacağı aslıda miras hukukunda açık olarak belirlenmiştir. Buna rağmen çoğu zaman kalan aile bireyleri bu süreçte büyük sorunlar yaşayabiliyor. Bununla birlikte bazen kişiler ölenden kalan mirası almak istemeyip bu mirası reddedebiliyor. Tabi ki miras denildiğinde zihinlerde çoğu zaman pozitif anlamda bir algı oluşsa bile bazen ölen kişinin ardında borç bıraktığı da olabiliyor. Peki gelin birlikte mal paylaşımı nasıl yapılır ve reddi miras nedir bakalım.

Burada ki paylaşım Av. İbrahim Binici’nin sosyal medya hesabından yapmış olduğu bilgiseli kaynak olarak değerlendirilerek oluşturulmuştur. Kendisine paylaşımından dolayı teşekkür ederiz. Aynı zamanda Av. İbrahim Binici’nin sosyal medya hesabını yazımızın sonunda görebilirsiniz.

MİRAS Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır
MİRAS Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır

MİRAS Hukuku Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras bırakan kişi tarafından hazırlanmış bir vasiyetname olması durumunda vasiyetnamede belirtilen hususlar dikkate alınır.

Yaşamını devam ettirirken vasiyetname hazırlamamış olan kişilerin miras paylaşımı çeşitli noktalara dikkat edilerek yapılır.

Kişilerin mal varlığının dağıtılmasındaki en önemli nokta eşlerin hayatta olup olmamasıdır. Eşlerin hayatta olması durumunda malvarlığının 4 de 1’i eşlere verilecektir. Kalan kısım ise çocuklar arasında eşit olarak paylaşılacaktır.

Ayrıca Bakınız.  Orkide Bakımı Evde Nasıl Olur - Püf Noktaları - Çiçek Açtırma - Vitamini - Sulama

Vefat durumunda geride kalan eşin isteğine bağlı olarak anne ve baba ile birlikte mirasçı olmak mümkündür. Bu tür durumlarda yarı mirasçı eş iken diğer yarı mirasçısı da ana ve babasıdır.

Birinci derece kan hısımları olan eşler ve çocukları mirasçı olacaktır. Vasiyetname bulunmaması durumunda geride bırakılan malvarlığı eşler ve çocuklar arasında ortak olarak paylaştırılmaktadır.

Mirastan pay alacak kişiler, zümre sistemi ismi verilen yöntemle belirlenmektedir. 3.zümreye kadar olan kişiler zümrede mirasçı olarak miras bırakanın mal varlığından pay alma hakkına sahiptir.

1. zümre olarak belirlenen kişiler, miras bırakanın alt soyunu oluşturmaktadır. Miras bırakanların eş, çocuk ve torunları 1.zümre olarak belirlenmiştir.

2. zümre ise kişilerin anne babaları, kardeşleri ve yeğenlerinden oluşur.

3. zümreleri ise diğer akrabalardan oluşmaktadır. Büyükanne, büyükbaba, dayı, amca ve teyze gibi akrabalar 3.zümreyi oluşturmaktadır. Diğer iki zümreden hayatta kalan olmazsa 3.zümredeki kişiler mirastan pay alabilir.

Reddi Miras Nedir
Reddi Miras Nedir

Reddi Miras Nedir?

Miras bırakanın yasal mirasçısı olan kişiler, çeşitli sebeplerden dolayı mirası reddedebilirler. Mirasçı olduklarını öğrenen kişilerin 3 ay içerisinde reddetme hakkı bulunmaktadır.

Reddi miras başvurusu yapmak isteyen kişilerin ilgili mahkemelere, yazılı veya sözlü olarak beyan etmesi gerekir. Sulh Hukuk Hakimi tarafından yürütülen davalarda sözlü veya yazılı beyanın olmaması durumunda miras reddi geçersiz olacaktır.

Bu durumda miras hukuku kişiyi direk olarak mirasçı kabul etmiştir. Miras bırakan kişinin tüm malvarlığı borç sebebiyle batık durumunda ise reddi miras talebine gerek kalmadan miras reddedilecektir.

Kaynak: https://twitter.com/avibrahimbinici



Cevap bırakın